Môj talizman

30.07.2016 11:53

Hanka Gregušová - slovenská jazzová speváčka jazdila ďaľší klenot značky Renault - Talisman

Hanka, ste aktívna na domácej i zahraničnej scéne so svojím tmavým hlboko posadeným hlasom a robíte radosť ľuďom, ktorí milujú jazz spojený so soulom. Povedzte čitateľom viac o sebe a o svojej budúcnosti, kam smeruje?

Venujem sa už viac ako 10 rokov jazzu, soulu a world music - naposledy som spracovala na svojom druhom CD "Essence" (vydaného vo vydavateľstve Hevhetia) slovenský folklór zaranžovaný do jazzu úžasne talentovaným jazzovým klavíristom Ondrejom Krajňákom. V súčasnosti pracujem na svojom treťom albume, ktorým som sa rozhodla vzdať hold svetovým jazzovým klavíristom, kde som na vybrané inštrumentálne skladby napísala texty a súčasne ich naspievala. Album som sa rozhodla nahrať v duu so spomínaným Ondrejom K., ktorý dokáže bravúrne spracovať široké spektrum emócií a aj po hudobnej stránke vynikajúco komunikujeme. Čoskoro sa chystám na nejaký čas do USA, nakoľko som podpísala kontrakt o umeleckom zastupovaní s agentúrou, ktorá zastupuje aj dvojnásobnú držiteľku Grammy a časopisom TIME ohodnotenú ako jazzovú najlepšiu speváčku sveta, Cassandru Wilson.

Boli ste v Amerike a znova sa tam zmluvne vrátite na 3 roky. Už ste sa tam zabehali a mňa by zaujímalo aká je tam doprava a čím sa tam najviac prepravujete?

V USA som bola viackrát a veľmi sa mi tam páčilo. Dvakrát v New Yorku a okolí a dlhšie som žila vo Washingtone D.C. Čo sa týka dopravy, tak tá je tam samozrejme veľmi hustá! V New Yorku sa veľmi neoplatí vziať si taxík počas dňa, večer je to už iné. Najlepšou dopravou je určite metro, autom som v USA zatiaľ nejazdila...

Na čom sa doma vozíte a keďže je v USA populárnejšia automatická prevodovka, tak by ste nechceli v budúcnosti také auto s pohodlným automatom?

Už niekoľko rokov jazdím na Renaulte Thalia. Je to moje milované červené autíčko, ktoré ma nikdy nesklamalo či už po meste ako aj na dlhšie trasy. Má veľký kufor, ktorý som veľakrát ocenila, hlavne, keď bolo treba odviesť aparatúru a podobne. Automat som si vyskúšala, je to veľmi pohodlné a napriek tomu som rada, že "radím" a cítim s autom cez manuálne radenie.

Čo sa vám nepáči na našich cestách, stretla ste sa s agresivitou vodičov?

Na cestách sa mi nepáči prehnaná agresivita, netolerancia a nebezpečná jazda mnohých vodičov. Neznášam "vyblikávanie" na diaľnici v ľavom pruhu atď...Vždy dávam pozor aj na iné vozidlá a snažím sa "predvídať". Samozrejme, že mám aj osobnú skúsenosť s agresívnymi vodičmi a naozaj som neverila, že mnohí dokážu dokonca vytiahnúť zbraň a ohrozovať...

Žili ste nejaký čas v Mongolsku s rodičmi a skúste nám opísať aké to bolo, či ste jazdili aj na koňoch?

Narodila som sa na Slovensku, ale ako malá som s rodičmi odcestovala žiť na šesť rokov do Mongolska v rámci geologickej expedície. Žili sme prevažne v Gobi alebo na Chenteji a samozrejme aj v hlavnom meste - Ulanbátare. V tom čase sme mali v púšti kone, presúvali sme sa, ale aj ruskými gazíkmi a v meste autobusmi. Bolo to iné a fajn spomienky mám.

Akoby ste sa charakterizovali ako vodička?

Myslím, že som dobrá vodička a ak som aj niekedy mala nejaké drobné problémy, boli skôr takého charakteru, že som nevidela na parkovisku v spätnom zrkadle parkovaciu zábranu alebo iné predmety, ktoré neboli v mojom zornom uhle.

Platili ste vždy pokuty alebo dokážete so svojim šarmom zapôsobiť na policajtov?

Sem tam „cédéčko“ zaberie, ak má dotyčný policajt rád dobrú hudbu.

Nabúrali do vás alebo skôr vy do niekoho?

Raz som sa šmykla, keď nasnežil prvý sneh a veru nebolo to také strašné... našťastie. Odtiahli ma samozrejme, to má asi každý takú skúsenosť.

Už máme električku smerom do Petržalky! Je to super, že?

Určite je skvelé, že je električka už aj v Petržalke, iba škoda, že len na začiatku a koniec! Trošku je to také ako, keď sa povie A a B sa už nepovie vôbec. Je mi ľúto, že nie je Petržalka viac prepojená, keď už nemáme metro a doprava neustále kolabuje...

Je tu posledná otázka pre fanúšičiku značky Renault. Ako sa pozdával nový Talisman 1,6 dCi a vedeli by ste si ho predstaviť ako svoje vlastné auto?

Už ako som zbadala Talisman, tak som si myslela, že to ani nie je Renault, ale iná prémiová značka. Bola som fascinovaná a prekvapená nádhernými líniami krásnej tmavo-fialovej limuzíny s diódovými svetlami. Prístrojovka s budíkmi pôsobila luxusne a páčilo sa mi, že sa v skle odrážala rýchlosť, tak to bolo pre mňa niečo nové. Pohodlné sedadadlá boli anatomicky tvarované a dokonca som si mohla vybrať z troch druhov masáží (tlaková, relaxačná, drieková.) To už aké autá vyrábajú?! Pomaly budú mať všetko! A priestoru bolo ako v obyvačke. Pri stlačení plynového pedálu bolo cítiť silu 160 koní, akoby to bol dvojliter! V športovom režime sa mi to zdalo dynamickejšie a automatická prevodovka ľahko preraďovala, keď som sa započúvala do zvuku naftového motora. S istotou to zatáčalo do zákrut a bolo cítiť natáčanie zadných kolies s úplnou ľahkosťou. Nestretla som sa, že tento typ auta by mal mať pohon všetkých štyroch kolies. Talisman je skutočným klenotom na dlhé cesty.

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode