Môj sen je ekologické šoférovanie…

24.09.2022 15:29

Charizmatický herec Károly Tóth inak, ako ho poznáme z našich obrazoviek, ale ako šoféra, ktorý najazdí ročne okolo 40 tisíc kilometrov. S jeho cestnými zážitkami na Slovensku, ale i v Maďarsku sa môžete dočítať v našom rozhovore. Vyskúšal si elektrický Renault Megane a chcel by raz podobné auto vlastniť. Jeho dojmy z testovania si môžete pozrieť vo videách

 

Po VŠMU si odišiel do Maďarska, hráš tam v národnom divadle v Budapešti a momentálne ťa vidíme v slovenskej televízii, v seriáli Druhá šanca a v speváckej šou Tvoja tvár znie povedome. Ako to s tebou bolo, keď si odišiel zo Slovenska?!

 

Nejaký čas som pobudol v Komárne, kde som hral v divadle, potom som sa posunul do národného divadla v Budapešti. Zahral som si tam v seriálovej “telenovele”, takže aj tam ma diváci poznajú. Potom som sa po siedmych rokoch ukázal na Slovensku, čo som veľmi rád, že som mohol oprášiť slovenčinu, ktorú som dovtedy vôbec nepoužíval. Z produkcie seriálu Druhá šanca si na mňa spomenuli a dostal som rolu doktora a už ma môžete sledovať v jednotlivých častiach.

 

Doteraz máš najazdených okolo 260 tisíc kilometrov, čiže okolo 40 tisíc ročne. Porovnaj, čo výnímočne si zažil v Maďarsku a či sú tam nižšie pokuty ako u nás?

 

V Maďarsku sa nemôžu kamióny predbiehať. A ak vidím, že sa predsa len predbiehajú, tak sú to rumuni. Kadejaké zvláštne kultúry na diaľnici stretávam. Pokuty sú v Maďarsku určite nižšie ako u nás. 6 rokov, čo žijem v Maďarsku som zatiaľ pokutu nedostal. Aj keď určite som zopár chýb urobil, ale mal som šťastie, no ale na Slovensku platím pokuty väčšinou za rýchlosť. V úzkých uličkách Budapešti vidím niektorých vodičov parkovať nekonečne dlhý čas, vtedy už tuším, že je to žena. Niekoľkokrát sa stalo, že som vystúpil z auta a ponúkol som sa, že im to auto zaparkujem a oni to uvítali.

 

A parkovacia politika je podobná tej našej?!

 

Ak myslíš parkovaciu politiku v Budapešti, tak tá je strašná… Parkovanie za hodinu stojí napríklad 500 forintov, čo je tak 1,50 eur. Tie forinty sú drobné peniaze a keď chcem zaparkovať na 3-4 hodiny, tak potom musím to množstvo drobákov nahádzať do automatu, pretože to inak nejde. Parkovacie automaty sú nemoderné, nedá sa platiť kartou a keď nemáš dostatok mincí, tak ti to bohužiaľ nikto nerozmení. V tomto prípade je parkovacia politika lepšia na Slovensku.

 

 

Boli dopravné nehody alebo iné kolízie na tvojich dlhých cestách?

 

V Galante som kúpil auto a išiel som do Košíc prepísať špézetku a spraviť povinné zmluvné poistenie. Mal som však veľa pracovných povinností a aj vďaka únave sa mi pritrafila dopravná nehoda na diaľnici v Maďarsku. Dostal som mikrospánok…posúval som sa ku krajnici doprava a priateľka ma zobudila. V tom som strhol volant vľavo, auto sa šmyklo a narazil som do zvodidiel. Škrabance, zlomený predný nárazník, ale bol som rád, že sa nič vážne nestalo, plechy sa opravili.

 

Máš nejaké spomienky na autoškolu?

 

Autoškolu som si robil v Košiciach a na skúškach som letel ako divý. Inštruktorka mi zaklopkala na koleno a po tichu mi povedala, že sa mám pripútať s bezpečnostným pásom. Policajt si to našťastie nevšimol a len sa pousmial. Skúška bola bez chyby, ale bohužiaľ, musel som ju robiť na druhýkrát, pretože som nevedel odpovedať na jednu banálnu technickú otázku, tuším, ako mám naliať vodu do odstrekovača, tak mi to nedali. Z našej partie, každý prepadol na jazde, okrem mňa, ale ja som neurobil iba tú technickú teóriu. 

 

Máš nejaký automobilový sen spojený s elektromobilitou?

 

Mám taký sen, že budem mať vlastný dom, postavím si garáž so solárnymi panelmi, kde si nainštalujem vlastnú nabíjačku. Kúpim si elektromobil a budem si ho nabíjať zo solárnych panelov. Jazda bude ekologická a teda, budem šetrný voči životnému prostrediu a ešte ušetrím aj peňaženku, pretože sa mi tá vyššia finančná investícia časom vráti.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode