Modrá plachetnica

12.04.2015 10:46

Katarína Petrenko - riaditeľka D.I.C si zaplávala na bratislavských cestách na Volve XC60 Ocean Race

Je zaujímavá vaša cesta k súčasnej pracovnej pozícii riaditeľky v renomovanej firme. Aké boli vaše prvé kroky?

Po skončení vysokej školy som začala robiť ako redaktorka v Eurotelevízii. Neskôr sme so zapálenými redaktorkami založili časopis Dámska jazda. Veď aj ženy si vedia vyberať autá! Potom som začala robiť pre Sony music, bola som producentkou speváckej súťaže Coca-Cola Popstar. Medzitým som spolupracovala s rôznymi spoločnosťami, ktoré k nám prinášali veľké koncerty. Nakoniec prišla ponuka od Diamonds International Corporation, kde som začínala ako marketingová riaditeľka a neskôr som sa vypracovala na riaditeľku.

Páči sa mi na vás vaša komunikatívnosť, ktorú využívate nielen v kontakte s ľuďmi, alebo žeby aj za volantom?

Určite áno! Denne komunikujem so svojim BMW X3 v bežnej premávke. Najazdím ročne okolo 30 – 40 0000 kilometrov a zatiaľ bez nehody, pretože sa snažím jazdiť bezpečne. Čo ma mrzí je to, že často sa stretávam v obchodných centrách, že vodiči otvoria dvere dokorán a ja si na aute nájdem rôzne preliačiny a škrabance.

Prešli ste rôznymi značkami, ktoré spĺňajú kritéria vášho auta, kým ste zakotvili pri BMW X3?

Mala som už v živote veľa áut, ale tento typ auta som si vybrala kvôli obrubníkom, pretože naše cesty sú v dezolátnom stave a teraz po zime ani nehovorím. Vždy som mala rada manuál a temperamentnú jazdu, ale už tým, že stojím často v kolónach alebo sa pohybujem medzi BA a Prahou, tak preferujem skôr automat. Na diaľnici si dám tempomat a neriešim, v zime mám rada vyhrievanie sedadiel.

Pochopila som, že kolóny nemáte rada, ale čo ešte okrem toho vám znepríjemňuje cestu na dlhých trasách?

Kolóny často zažívam a v Prahe na D1 som raz bola vyše dvoch hodín zaseknutá. V Bratislave nemám rada výtlky. Naozaj by sme si zaslúžili lepšie cesty. Veď inde vo svete som sa s takými cestami nestretla ako u nás.

Veľa jazdíte, máte častejšie kontroly, prípadné pokuty u nás aj v zahraničí?

Občas mi policajti nejakú tu pokutu odpustili a občas nie. Vracali sme sa so synom z Prahy, sedel pri mne vpredu, na tachometri som mala stoštyridiatku a syn mi čítal noviny. Odstavili ma policajti za prekročenie rýchlosti a pokutu mi dali s dodatkom: „no snáď tie noviny čítala aj za jazdy?!“ Inú vtipnú príhodu som mala na morave, keď ma zastavili policajti ako sme sa vracali  z ochutnávky v sklípku. Pohotovo som im povedala, že som si bola vyzdvihnúť manžela na morave. Zasmiali sa, upozornili na prekážku na ceste. Boli milí.

Jazdíte v luxusnom aute v plnej výbave, ale verím, že si spomeniete na vaše prvé auto a spomienky s ním spojené?

Ako 25-ročná som začala naberať jazdné skúsenosti na Seate Ibiza v krásnej farbe - red tornado! Hneď som sa zamilovala ako som ju uvidiela. Boli sme spolu 5 rokov kým mi ju neukradli. Chcela som prezúvať pneumatiky, aj leasing mi dokonca skončil...a bola preč! Vtedy asi 6-ročný syn sa pozeral z okna a hľadal našu Ibizku, ale nenašiel ju. Naozaj tam nebola a boli sme z toho veľmi smutní.

Pekné šperky a pekné autá ladia k sebe. Vidíte tento aspekt aj na našich cestách?

Určite diamanty a šperky patria do luxusnejších áut. Ak ide žena v dobrom aute, tak je väčšinou upravená, je to tak v Rakúsku či v Čechách. Na ženách je to vždy pekné, ale to neznamená, že žena v lacnejšom aute nemôže byť vkusne upravená a mať tiež drahé šperky.

Jazdia vodiči v Prahe bezpečnejšie ako u nás?

V Prahe je všetko pokryté kamerami a tam vodiči jazdia predpísanou rýchlosťou. Možno tí na firemných autách prefrčia, ale na vlastných určite nie. Tam už pokutu pošlú poštou, ale to je už aj u nás. Majú strach aj z bodového systému, aby im neodobrali body a následne vodičský preukaz.

Mali ste zážitok spojený s kolíziou vášho auta napríklad na dovolenke?

V roku 2006 cestou z dovolenky v Toskánsku pri Prade za Florenciou sme išli dlho do kopca a v tej horúčave som odpálila spojku. To bolo moje posledné auto s manuálom! Niežeby som volala asistenčnú službu, ale známym, lebo Škodu Octaviu v Taliansku nevedeli opraviť. Mali servisy na všetky iné značky, ale Škoda im chýbala. Zlaté české ručičky oni neovládajú... Prišlo pre nás náhradné vozidlo aj odťahovka. Bolo to dosť drahé.

Ako ste sa cítili v novom Volve XC60 D4 AWD v edícii Ocean Race?

Výborne! Volvo XC60 bolo zvonku aj zvnútra dizajnovo vyšperkované. Oblé hrany mám radšej a pre mňa sú elegantnejšie ako v tej predchádzajúcej rade. Super auto po každej stránke. Vo vnútri je cítiť dokonalosť v každom detaile aj v prešívaní sedadiel. Kombinácia čiernej farby so striebornými doplnkami a s bledou kožou je pekná. Mám tu všetko čo potrebujem: zabudovaná navigácia, palubný pčítač a obrovský priestor na všetkých sedadlách aj v kufri. . V strede medzi dvomi sedadlami sú dva odkladacie priestory na nápoje a to ja milujem, mať pitný režim neustále po ruke. Prekvapil ma príjemne vyhrievaný volant, to má niečo do seba. Pri jazdení som na prvom mieste cítila bezpečnosť aj pri dupnutí na plynový pedál bol motr svižný, keď som potrebovala. Automat si prekne preraďoval. Úplna pohoda za volantom! Ak by som mala XC60-tku s výbavou Ocean Race odporučiť, tak určite strednej generácii, ktorí preferujú luxus po každej stránke. Možno aj budem zvažovať pri kúpe nového auta práve nad týmto modelom, ktorý je univerzálny pre ženu aj pre muža. Výborne sedelo na ceste ako plachetnica na vode. Veď sme aj jazdili pri modrom dunaji...

 

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode