Modelový rad Jeep® Avenger sa rozširuje: e-Hybrid je teraz dostupný v Európe

13.11.2023 15:53

 

  • Značka Jeep® uvádza nový Avenger e-Hybrid, ktorý prichádza s vyspelou technológiou a výraznými zdokonaleniami, vrátane strešného okna Open-Air Sky.

  • Nový Avenger e-Hybrid poháňa turbodúchadlom prepĺňaný benzínový motor 1.2T MHEV v kombinácii so 6-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DCS6 s integrovaným elektromotorom.

  • Vďaka batérii, ktorá sa samočinne dobíja v určitých fázach jazdy, hybridný pohon poskytuje dodatočný krútiaci moment pri nízkych rýchlostiach a zníženie spotreby paliva o 15 %. V mestskej premávke nový Avenger e-Hybrid jazdí vyše 50 % času výlučne s elektrickým pohonom.

  • Nový Jeep Avenger e-Hybrid sa v Európe začne predávať koncom novembra. Na Slovensku príde do predaja v prvom kvartáli 2024, pričom objednať sa bude dať už koncom roka 2023.

    Značka Jeep® po výraznom predajnom úspechu rozširuje svoj najmenší modelový rad Avenger o verziu e-Hybrid ako tretiu alternatívu k plne elektrickej verzii a verzii so spaľovacím motorom. Cieľom je poskytnúť zákazníkom na výber tri rozličné systémy pohonu.

    Nový Avenger e-Hybrid poháňa inovatívny agregát mild hybrid, zabezpečujúci ešte lepšie jazdné výkony ako iba spaľovací motor a to pri znížení spotreby paliva a emisií CO2. Tým značka pokračuje vo svojej priekopníckej ceste elektrifikácie v segmente automobilov off-road.

    Eric Laforge, šéf značky Jeep v Európe, povedal: „História všestranných vozidiel značky Jeep reprezentuje slobodu voľby pre zákazníkov vďaka rozmanitosti neustále sa rozširujúcej ponuky. Nový Avenger e-Hybrid predstavuje ďalší krok smerom k elektrifikácii. Je to vozidlo šetrnejšie k životnému prostrediu navrhnuté tak, aby uspokojilo požiadavky zákazníkov hľadajúcich schopnosti jazdy v teréne, štýl, komfort a najmodernejšie technológie v kompaktnom formáte.“

    Priekopník v elektrifikácii

    Značka Jeep kontinuálne napreduje smerom k novej koncepcii mobility, pričom ďalej zlepšuje schopnosti, efektivitu využívania paliva, bezpečnosť a šetrnosť k životnému prostrediu prizachovaní dobrodružného charakteru svojich vozidiel. Plán elektrifikácie sa začal v Európe koncom roka 2020 a plynulo pokračoval uvedením technológie pohonu všetkých kolies 4xe Plug-In Hybrid v modelových radoch Compass, Renegade, Wrangler a nedávno aj v novom rade Grand Cherokee.

Potom v roku 2023 prišiel Jeep Avenger ako prvý plne elektrický model značky, ktorý preniesol DNA Jeep do formátu kompaktného SUV s jedinečnou kombináciou schopností jazdy mimo spevnených ciest, štýlu, funkčnosti a najmodernejších technológií. Ako rýdzi výraz „koncentrovanej slobody“ Avenger poskytuje charakteristickú výkonnosť modelov značky Jeep, ktorá zaručuje suverénnu jazdu za každých podmienok na ceste aj v teréne.

Elektrifikovaný pohon

Pohonný agregát nového modelu Avenger e-Hybrid predstavuje vrchol technologického vývoja z hľadiska dosiahnutej kombinácie komfortu a výkonnosti. Vďaka technológii mild hybrid nový Avenger e-Hybrid umožňuje pri nízkej rýchlosti plynulú jazdu s elektrickým pohonom vďaka automaticky radiacej 6-stupňovej dvojspojkovej prevodovke e-DCT6 s integrovaným elektromotorom.

Elektromotor okrem toho zvyšuje efektivitu spaľovacieho motora a pôžitok z jazdy. Vďaka nemu vozidlo môže v určitých jazdných režimoch jazdiť s vypnutým spaľovacím motorom. Takýto režim sa aktivuje napríklad pri jazde v hustej mestskej premávke rýchlosťou menej ako 30 km/h, pričom maximálny elektrický dojazd je 1 km. Okrem toho môže vozidlo jazdiť pre úsporu paliva s vypnutým spaľovacím motorom aj keď vodič pri ustálenej rýchlosti mimo mesta uvoľní pedál akcelerátora alebo pri jazde na diaľnici z kopca.

Na štartovanie spaľovacieho motora sa pri tom využíva štartovací generátor, pripojený ku kľukovému hriadeľu drážkovaným remeňom. Štartovací generátor zabezpečuje tiché a mäkké opätovné naštartovanie vypnutého spaľovacieho motora, čo je dôležité v rámci prechodov systému pohonu z elektromotora na spaľovací motora a naopak.

Kľúčom k optimálnej výkonnosti systému pohonu mild hybrid je harmonická synergia medzi spaľovacím motorom 1.2T a novou 6-stupňovou dvojspojkovou elektrifikovanou prevodovkou e- DCT P2 48V. Turbodúchadlom prepĺňaný benzínový trojvalcový motor s objemom 1,2 litra,

pracujúci v tzv. Millerovom cykle, dosahuje výkon 74 kW (100 k) a maximálny krútiaci moment 205 Nm. V dvojspojkovej prevodovke je integrovaný elektromotor s výkonom 21 kW (v prepočte cca 29 k) a krútiacim momentom 55 Nm, napájaný zo 48-voltovej lítiovo-iónovej akumulátorovej batérie. Do skrine prevodovky je integrovaný aj invertor, vďaka čomu má celý systém kompaktné rozmery.

Dvojspojková prevodovka umožňuje automatický režim, ktorý sa ovláda tlačidlami na stredovej konzole, rovnakými ako má elektrická verzia, ako aj manuálne radenie pádlami na volante pre zvýšenie dynamiky jazdy na ceste alebo presnejšiu ovládateľnosť v teréne. Podpora spaľovacieho motora pri nízkych otáčkach elektromotorom zabezpečuje tichý a energický rozjazd z miesta s plynulou akceleráciou. Výlučne elektrický pohon sa dá využiť aj pre funkciu plazenia – posúvania sa v dopravnej zápche (e-queueing), kedy sa vozidlo s aktivovaným režimom jazdy dopredu pomaly pohybuje po uvoľnení brzdového pedála bez použitia pedála akcelerátora. Automobil sa dá zaparkovať aj pri jazde v elektrickom režime vypnutím pohonu po zastavení, kedy prevodovka zaradí a zablokuje prvý prevodový stupeň (e-parking). Použitá technológia umožňuje rekuperáciu energie pri spomaľovaní a brzdení, čím eliminuje nutnosť dobíjať batériu z vonkajšieho zdroja elektrickej energie.

Výkonnosť

Za normálnych jazdných podmienok systém mild hybrid prispieva k úspore paliva a emisií CO2 až do 15 % oproti rovnako výkonnému spaľovaciemu motoru s automatickou prevodovkou. Emisie CO2 dosahujú hodnotu iba 111 až 114 g/km, čo predstavuje vynikajúcu hodnotu v tejto kategórii vozidiel. Redukcia emisií COoproti rovnakému spaľovaciemu motoru s manuálnou prevodovkou predstavuje vyše 10 g/km podľa metodiky WLTP.

Nový Jeep Avenger e-Hybrid akceleruje z 0 na 100 km/h za cca 11 sekúnd vďaka podpornému krútiacemu momentu elektromotora, ktorý je k dispozícii prakticky okamžite po rozjazde. Tým sa aj eliminuje „turbo-diera“ – efekt oneskorenia reakcie turbodúchadlom prepĺňaného spaľovacieho motora na pedál akcelerátora. Podobe pri rozjazde s elektrickým motorom sa pri potrebe vyššieho výkonu spaľovací motor plynulo naštartuje a pripojí do záberu. Systém mild hybrid so 48-voltovou technikou umožňuje novému modelu Jeep Avenger e-Hybrid dosahovať spotrebu paliva iba 5,1 l/100km (priemerná podľa WLTP), vďaka čomu má vozidlo pri objeme palivovej nádrže 44 litrov dlhý dojazd.

Schopnosti jazdy v teréne nového modelu Avenger e-Hybrid okrem svetlej výšky 200 mm podporujú aj dva systémy, ktoré sú súčasťou štandardného vybavenia všetkých verzií. Je to jednak systém pre automaticky kontrolovaný zjazd zo svahu Hill Descent Control a systém regulácie trakcie Select Terrain, ktorý umožňuje nastaviť 6 jazdných režimov. Z nich režim Normal je určený na bežné každodenné jazdenie, Eco na úsporu energie a Sport pre dynamickú jazdu. Ďalšie tri osobitné režimy sú určené pre jazdu v špecifických podmienkach – Snow je ideálny na zasnežený povrch, Mud na nespevnený rozbahnený povrch a Sand na piesočný povrch. Vodič tak má k dispozícii vždy optimálny jazdný režim na každý povrch a do každého počasia.

Ďalšie nové prvky vybavenia

Avenger e-Hybrid prichádza s novými prvkami vybavenia ako napríklad elektricky ovládané posuvné strešné okno Open-Air Sky, poskytujúce vodičovi a spolujazdcovi vpredu fascinujúci zážitok z jazdy pod holým nebom. Ďalším významným novým prvkom vybavenia je elektricky nastaviteľné sedadlo vodiča s masážnou funkciou a čiastočne koženým poťahom, výrazne zvyšujúce komfort.

Nový model sa zvonka líši špecifickými logami hybridného pohonu na karosérii. V interiéri je digitálny prístrojový panel e-Hybrid s uhlopriečkou 17,8 cm (7 palcov), zobrazujúci špecifické informácie ako momentálny režim hybridného pohonu, status spaľovacieho motora a indikátor toku energie (tzv. power meter). Na želanie výrobca montuje panel e-Hybrid s uhlopriečkou 26 cm (10,25 palca) a rozšíreným rozsahom funkcií.

Na zvýšenie pohodlia pri jazde sú pre modelový rad Avenger k dispozícii dva nové balíky služieb digitálnej konektivity. Základný balík Connect ONE poskytuje funkcie asistencie a zabezpečenia. Rozšírený balík Connect PLUS zahŕňa širokú škálu online služieb zameraných primárne na navigáciu. Vodič môže využiť benefity diaľkovej aktualizácie máp 'over the air', dostávať v reálnom čase informácie o počasí, nebezpečných miestach na trase, polohe čerpacích staníc (s aktuálnymi cenami paliva), ako aj o voľných parkovacích miestach v meste. Okrem toho systém umožňuje využívať hlasového asistenta na získavanie informácií a inštrukcií.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode