Mini pre radosť duše

12.09.2011 18:21

Patrícia Garajová Jarjabková si užila jazdu na Mini Cooper Cabriu s jednašestkovým benzínovým motorom

Moderátorka a dramaturgička
Známou ma viac menej urobila relácia Od Kuka do Kuka (detská relácia - rok 1981) a určite by som sa k nej vrátila, keby som mala takú možnosť.
Teraz moderujem reláciu  Cesty nádeje  pre  STV – venujeme  sa zdravotnej problematike,  sociálnym témam. Stretávam sa pri tom s veľmi zaujímavými ľuďmi, žiaľ je to stale  málo známa priam partizánska relácia (STV2). Aj keď  viem, že má svojich divákov. Naopak dobrú sledovanosť má relácia Nové bývanie, ktoré pripavujem pre TV JOJ.   

Vodičské začiatky
Šoférujem od osemnástych rokov a mám teda asi 35 rokov praxe. Jazdiť ma učil otecko a vďaka nemu si verím na ceste. Snažím sa dodržiavať bezpečnostné predpisy, ale rada som aj rýchla. Ak prekročím rýchlosť, tak najviac o desať km, tak v norme. Pokuty veľmi neplatím. Možno som platila jednu, ale to už bolo veľmi dávno.

Malé ťukesy
Čo sa týka nehôd, tak som mala iba malé ťukesy. Raz mi jedna pani vbehla z bočnej cesty pri Blumentáli a neustala som to. Zrazili sme sa. Deti sedeli vzadu a pre nich to bol väčší šok ako pre mňa, Plechy, bočné svetlo. Ešte jeden ťukes som mala nedávno tiež pri odbočovaní z vedľajšej na hlavnú. Zastali sme obe vodičky a pred nami nešlo nič, ona tak dlho stála až som ju trošku naťukla. Jej sa nič nestalo a ja som mala rozbité predné svetlo spolujazdca.

Operácia očí
Bola som na operácii očí. Dávali mi nové multifunkčné šošovky. Bála som sa ako to ovplyvní moje šoférovanie, chvíľu som si zvykala  na šero aj na svetlá v tme. Teraz je super! Už nepotrebujem okuliare a očné transplantáty sa ujali, čo ma teší.

Nemám rada na ceste
Priznávam, nerada používam pás,( ale nikomu to nehovorte). Moja dcéra vždy dáva na mňa pozor a neustále ma upozorňuje, keď ho nemám pripnutý. Bolo by fajn, keby vymysleli taký pás, ktorý by sa sám od seba ovinul okolo tela. Mám pocit, že pribúdajú arogantní vodiči, vyžarujú negatívnu energiu, tá  na ceste zostáva. A havárií pribúda. Často ma šokuje, že vodiči v pohode jazdia na červenú. To je šialené. Myslíme si, že keď je demokracia, tak môžeme všetko a neraz sme nedisciplinovaní. Pravidlá nechceme rešpektovať a to nie je dobré ani na ceste, ani v spoločnosti.

Nemecké cesty
Nemecko a jeho cesty mám rada. Je tam neobmedzená rýchlosť a mne to vyhovuje, lebo mám rada rýchlu jazdu. Vodiči jazdia rýchlo, ale sú ohľaduplnejší, slušní, vedia dať prednosť a neukazujú take tie rôzne gestá cudzincom, ktorí sú tam prvý raz.

Ženská opatrnosť
Ak je nejaká komplikácia na ceste, tak priznávam do našich radov, väčšinou je tam prítomná žena. Možno je to tým, že ako vodičky sme opatrnejšie, bojazlivejšie a potom často dochádza k nežiaducim kolíziám, keď nevieme rýchlo reagovať. Niektorí moc opatrní seniori dajú tiež zabrať, keď vytiahnu auto iba na dušičky. Vtedy sa učím byť trpezlivá.

Benzínový motor a prvé Žiguli
Mala som vždy benzínové motory. Pamätám sa na moje prvé auto - tmavozelené Žiguli. V ňom som sa učila jazdiť s otcom. Bol prísny, ale za volantom ma nič neprekvapí. Po osemnástke mi dal kľúče a jazdila  som. Dnes mu za to moc ďakujem! Potom som jazdila len na škodovkách. Aj teraz jazdím na Oktavii a som spokojná. K autu mám citový vzťah. Vždy ho počúvam, čo mi hovorí, či nie je choré. Ja ho cítim, nemusím počúvam rádio, stačí mi zvuk motora.

Ako sa vám jazdilo na červenom kabriolete Mini Cooper?  
Sladké kabrio, taká kabelka do mesta a mám pocit, že som sa do MINI zamilovala hneď na prvý pohľad. Ešte aj intuitívne som sa zladila s červenou farbou akoby sme k sebe patrili. Skvelý interiér ladený v červeno čiernej farbe, moc pekné!  Dostali ma aj veľké  budíky v retro štýle a úžasné doplnky. Na veľkom ciferníku vidím koľko idem a všetko je po ruke. Dobre sa tu sedí, akoby ma sedadlo  objímalo Autíčko, ideálne pre jedného alebo dvoch pasažierov. Takých zamilovaných, čo majú radi vietor vo vlasoch. Ten dožičí  čiperný jednašestkový motor,  svižný, presne na môj vkus. Keď som potrebovala niekoho predbehnúť, tak to Mini jednoducho dalo bez reptania. Šesť rýchlostí sa radilo ľahko. Úsporný motor ovplyvňoval systém START-STOP a jeho následné vypínanie na križovatke bolo naozaj ekonomické. Parkovanie bolo skvelé a jazdenie príjemné v meste aj mimo neho. Som rada, že také autíčka sú ľuďom pre radosť a ja som si ju tiež skvelou jazdou urobila.

Text: Alena Chorvátová
Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode