Mini je jedna veľká rodina…

01.01.2022 18:08

Podnikateľ a zakladateľ Mini klubu na Slovensku - Richard Bollo porozprával o láske k miničkám, zrazoch, o bezproblémovom priebehu odstránenia poruchy na aute kdekoľvek vo svete, zaujímavostiach, ale aj testovaní nového elektrického modelu Mini Cooper S, ktoré si môžete pozrieť vo videách.

 

Richard, kedy vznikol slovenský Mini klub na Slovensku a koľko má cca. členov?

 

Prvý Mini klub najprv vznikol v Čechách pod značkou Fiat. Chodili sme prevažne tam na zrazy a neskôr v roku 1990 už bol Mini klub aj na Slovensku. Máme okolo sto členov a medzi nimi sú staré i nové mini. Celoslovenský zraz začínal v Piešťanoch a od roku 2010 som to prevzal ja. Robíme každý prvý júnový víkend putovné zrazy na rôznych miestach Slovenska, dokonca chodia za nami slovaci z Poľska, z Čiech a iných krajín. 

Robíš zrazy s čisto ženskými a mužskými posádkami a súťaží sa o putovný pohár. Ako je to dnes v čase pandémie? Ozaj, čo ak sa niekomu pritrafí nejaká porucha?!

 

Hocikto môže vyhrať pohár, ktorý putuje dlhých 27 rokov, ale v roku 2019 to bolo možné vyhrať posledný zraz, lebo prišla korona. Ak sa niečo na ceste pokazí, tak to sú tie najkrajšie zážitky. Cesty absolvujeme po celej Európe a ak sa stane, že sem tam sa nejaké mini pokazí, vždy je to opravitelne a vždy nám niekto pomôže poruchu odstrániť, nech sme kdekoľvek na svete.

 

 

Máš nejakú konkrétnu skúsenosť?

 

Vracali sme sa zo zrazu v začiatkoch korony a Ostrava bola práve jej epicentrom. Pokazilo sa tesnenie na aute v takej malej dedinke. Zastavili sme a rozobrali sme celé auto za dvadsať minút. Komunita Mini je všade vo svete obrovská a my sme to tesnenie nemali, tak som volal kamošovi z Ostravy, ktorý mi ho zohnal a my sme preňho potom išli. Kým som čakal, tak som dostal koláče, nápoje, ponuku na sobáš i možnosť na prenocovanie. Vždy sa niekto nájde, kto ti chce pomôcť. To platí aj opačne, že ten servis majú zase oni u mňa zadarmo. A to je tá komunita. Chodíme na dovolenky a cestujeme po celej Európe. Dokonca aj manželstvá vznikli v Mini klube. Jednoducho Mini je jedna veľká rodina…

 

Viem, že ťa manželka podporuje v tom, čo robíš. Išli ste tiež spolu na taký “mini” výlet?

 

Ona je mi veľkou oporou. Jazdíme spolu na zrazy a musím povedať, że nedávno si kúpila nový elektrický mini countryman. Najprv si chcela kúpiť BMW, ale odtiaľ nás poslali preč, že my môžeme mať iba mini. Snažíme sa ekologicky žiť a aj keď máme auto, so spaľovacímmotorom, ktoré znečisťuje ovzdušie, tak teraz máme plugin hybrid, ktorý to vyrovnáva. Countrymana nabíjame cez noc a na druhý deň manželke stačí 40 km dojazd na vybavovanie po meste. Stalo, sa, že sme tri mesiace netankovali, lebo elektrický dojazd vystačil. Je to jednapäťka, ktorú poháňa 140 koní a spolu s elektrikou to má 230 koní. Má to vynikajúce zrýchlenie a jedno nabitie vyjde cca. na 1,80 eur. Auto si samé vyhodnotí, či pôjde na elektriku alebo na spaľovák. K úspore dopomáha rekuperácia a kto sa rozhodne pre tento typ auta, bude spokojný.

 

Chápem, že kto, si chce kúpiť mini, tak chce byť iný a chce sa nejako odlišovať. Zastavia ťa policajti len preto, že si ťa chcú poobzerať?

 

Na miničku jazdia veselí ľudia, pretože to auto dáva radosť nielen tebe, ale aj ľuďom okolo teba. Zastavujú ma policajti a keď ma vidia v ružovom miničku, tak sú zvedaví, porozprávame sa a prípadne ma pustia bez pokuty. Bol som s mini na STK-čke a taký chlap sa ma pýtał, či je moje a beťarsky na mňa žmurkol, ale ružové Mini bude jazdiť moja dcéra, pretože som to, pre ňu robil, len ešte nemá na to vek, aby jazdila, ale pevne verím, že bude pokračovať v tom, čo som začal. 

Viem, že robíš prestavbu starého minička so spaľovacím motorom na elektriku. Asi lacný špás to nebude, že?!

 

Prerábka najlacnejšia určite nebude, ale dojazd to bude mať 250 km! Bude to mať okolo 300 koní a zrýchlenie pod štyri sekundy. Momentálne to už ide do laku a budúci rok by to mohlo byť hotové. Veľmi s touto prestavbou napredujú v Amerike, ale aj v Nemecku, kde je taká firma, ktorá predáva komponenty na prestavbu týchto klasických veteránov. 

 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode