MINI Countryman podáva dobrý výkon aj v amerických nárazových skúškach

04.08.2014 14:25

Vozidlá britskej značky MINI ponúkajú skvelú kombináciu zábavy z jazdy, výrazného dizajnu a špičkovej kvality. A rovnako príkladná je aj ich bezpečnosť. To sa ukázalo v teste malého čelného nárazu, ktorý realizoval americký inštitút IIHS (Insurance Institute for Highway Safety). Test, ktorý sa používa od roku 2012, aplikovali bezpečnostní experti z inštitútu na dvanásť modelov zo segmentu malých a kompaktných automobilov vyrobených v roku 2014. MINI Countryman bol jediným vozidlom, ktoré dosiahlo najlepšie hodnotenie, čím opäť dokázal svoje výnimočné postavenie v tomto konkurenčnom prostredí. Získal aj vytúžené ocenenie „Top Safety Pick“ (TSP).

Inštitút sa vyjadril takto: „Z dvanástich testovaných modelov bolo vozidlo MINI Cooper Countryman jediné zo segmentu malých áut, ktoré v skúške malého čelného nárazu dosiahlo najvyššie hodnotenie „dobrý“.“

Test nárazu do stĺpa podľa IIHS simuluje priamu kolíziu s nepohyblivou prekážkou v rýchlosti asi 64 km/h. V nárazových skúškach, ktoré sa bežne robia v Európe, ide o bočný náraz, zatiaľ čo test IIHS predstavuje náraz do stĺpa, ktorý pokrýva len štvrtinu čelnej časti. V dôsledku toho nie je možné stlmiť energiu celého nárazu, takže rozsah deformácie je v postihnutých oblastiach extrémnejší.

Autá získajú dobré hodnotenie iba v prípade, že priestor pre spolujazdca zostáva neporušený a airbagy v spolupráci s bezpečnostnými pásmi pomáhajú zabrániť zraneniam hlavy. Ak sa priestor pre spolujazdca pokrčí, sedadlá a airbagy sa posunú, takže už neposkytujú skutočnú ochranu. Ak má mať auto možnosť dosiahnuť v tomto teste dobré skóre, musí byť už od začiatku skonštruované tak, aby sa za takýchto extrémnych podmienok vonkajšie sily rozložili po celej prednej časti vozidla, čo je prípad modelu MINI Countryman.

MINI Countryman podal pôsobivý výkon už v čase svojho uvedenia na trh v roku 2010, keď v nárazovej skúške Euro NCAP získal najvyššie hodnotenie – päť hviezdičiek. Toto skóre bolo pravdepodobne dôsledkom skutočnosti, že konštrukcia jeho karosérie je z bezpečnostného hľadiska optimálna a už štandardná výbava obsahuje množstvo bezpečnostných prvkov, čo je zárukou mimoriadne účinnej ochrany cestujúcich – dospelých aj detí – v rôznych druhoch kolízií.

Vysoká úroveň ochrany cestujúcich vo vozidle MINI Countryman vychádza z koncepcie integrovanej bezpečnosti aplikovanej na všetky modely značky MINI. Nadmieru odolné konštrukcie podpier a presne aurčené deformačné zóny sa starajú, aby sa sily pôsobiace v prípade kolízie selektívne stlmili a nedostali sa k extrémne pevnému priestoru pre spolujazdca. Systémy podpier v dlážke, bočnom ráme a priečke, ako aj v prednej a zadnej časti vozidla sú zosúladené tak, aby sa energia nárazu rozdelila do čo najväčšieho množstva prvkov karosérie a neprenikla do priestoru pre spolujazdca. To je zárukou mimoriadne vysokej ochrany v najrôznejších scenároch.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode