Milujem SUV-čka!

04.03.2023 17:00

Operný spevák a hlasový pedagóg Roman Krško o tom, aké má momentálne pracovné aktivity, kde ho budete môcť počuť spievať, ale aj o jeho láske k partnerke, jeho dvom chlapcom a SUV-čkam. :) Jedno z nich mal možnosť otestovať a bola to štvorkolka Ssang Yong Rexton. Jeho zážitky z testovania si môžete pozrieť vo videách.

 

Po konzervatóriu si vyštudoval VŠMU operný spev - barytón…8 rokov si spieval v opere SND a potom si sa rozhodol dať výpoveď. Čo teraz?! Máš aj iné aktivity okrem spievania?

 

Som na voľnej nohe, čo mi viac vyhovuje a hoci viacerí operní speváci dostali výpovede zo SND, tak sa museli zariadiť každý ako vie... Život išiel ďalej a som rád, že ako hlasový pedagóg môžem učiť študentov na konzervatóriu. Venujem sa aj iným aktivitám, ktoré mi okrem finančného prilepšenia prinášajú radosť a sú aj mojím koníčkom. Momentálne som čerstvý otecko chlapcov - dvojvaječných dvojičiek, tak sa snažím, aby im nič nechýbalo. 

 

 

Spomínal si, že v Banskej Bystrici ste nedávno ukončili dernieru opery La Dioconda, kde si hral a spieval vodcu inkvizície, ale boli aj nejaké zamilované árie? …v Carmen si dokonca spieval tri postavy a pocestoval si so spevom asi aj do zahraničia, že?

 

My barytonisti máme nevýhodu v tom, že hráme väčšinou tých zlých na rozdiel od tenoristov, ktorí hrajú skôr tých zamilovaných milencov. Najťažšia moja rola pred kovidom, ktorú mi ponúkli, bola postava Telramunda v opere Lohengrin od R. Wagnera v Českom meste - Plzni. Potom mám rád rolu Toreadora – Escamilla v predstavení Carmen a práve v Banskej Bystrici budú na novo robiť túto operu, takže pokračujem v roli Toreadora, čomu sa teším. Inak som spieval v Maďarsku,Taliansku, Nemecku, Švajčiarsku, Albánsku, Rumunsku, dvakrát ešte so zborom SND na Cypre, v Hongkongu a v rámci Európy...

 

 

Počas tvojich pracovných návštev v zahraničí si zažil niečo iné v doprave, čo ťa fascinovalo, keď si na to spomenieš?

 

V Taliansku som zažil fantastických vodičov harmonikových autobusov, čo oni dokázali v rýchlosti 40 km/h v serpentínach! Perfektne zvládať úzke uličky doslova na milimetre a nenabúrali! Pri tom tam nemajú takú vysokú nehodovosť ako u nás. Možno kvôli podnebiu…kedysi sme sa učili, že žijeme v miernom pásme, ale to už dnes neplatí, lebo máme vysoké teploty ako v subtropickom pásme. Tá klíma sa posúva a v Taliansku je väčšinou sucho, ale vodiči mi tam pripadajú viac srdečnejší ako u nás, no nechcite ich naštvať :-D

 

Od kamaráta si si kúpil BMW 1200 Cruiser, takže autoškola na veľkú motorku bola pre teba malina?

 

To už je taká rarita, že ju mám aj s prívesným vozíkom tzv. PAV. Na veľkú motorku som si robil vodičák s mojím kolegom tenoristom a mali sme už nejaké jazdy, inštruktor nám povedal, že máme prísť až na záverečné skúšky, lebo nám to išlo, vraj veľmi dobre. Chalanisko pred nami, také šťastie nemal, pretože dal skúšobné kolo na motorke a ako sa otáčal, nedočiahol na zem a prevrátil sa s motorkou rovno pred policajtom. Musel skúšky opakovať. Inak mám doma ešte Jawu 350 a spomínam si na taký nepríjemný zážitok, že som s ňou padol. Mali sme otváranie ciest v Česku a pri návrate domov cez Makov sme prechádzali po vozovke na ktorej bol ešte zostatok posypu po zimnej údržbe. V ľavotočivej zákrute som pri dobrzdovaní dostal šmyk. Našťastie sa nič vážne nestalo, mal som šťastie.

 

 

Čo iné si jazdil okrem auta…

 

Jazdil som s mojím kolegom na štvorkolke. Boli sme na Cypre a tam sa jazdí pravostranne. My sme sa na prvej jazde ocitli v protismere! Na chodník sme s tým vybehli, skúšali sme skoky, ale aj sme sa s ňou prevrátili, našťastie to prežila a my s ňou. Potom som jazdil na Tatre 815 s hydraulickou rukou a naloženým drevom…a ešte som šoféroval UKT-čko, čo je univerzálny kolesový traktor, ktorý približuje drevo. LKT-čko je zase lesný kolesový traktor, /kĺbový/, ten je ešte väčší ako UKT-čko. Pri tom som vyrastal, to bola moja srdcovka! 

 

S tvojím otcom ste obaja poľovníci a možno práve kvôli tomu obľubujete SUV-čka…

 

Máme obaja lásku k SUV-čkam, pretože tieto autá s pohonom všetkých štyroch kolies využívame.

Máme doma ešte Toyotu RAV4, Dogde Nitro, s ktorými sa vieme prebrodiť do náročnejšieho terénu, ale aj Land Rover Discovery, ktorý máme na poľovačky, rybačky. Je to také vykúpenie do toho ťažkého terénu, prejdeme s ním skoro všetko a kde neprejdeme, tak použijeme naviják.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode