Milujem OKRUHY – mladá automobilová pretekárka Michaela Pešková

30.05.2012 12:10

 

Krásny úsmev a milé vystupovanie sú v ostrom kontraste s rýchlou agresívnou jazdou, ktorou sa prezentovala aj na Cene Slovenska v pretekoch automobilov na okruhu v Orechovej Potôni. 
 
Koľko ste mali rokov, keď ste si prvý raz sadli za volant? 
 
Začínala som na motokárach v Ivánke pri Dunaji ako deväťročná. Neskôr som dostala vlastnú motokáru. V juniorskej kategórii som na prvých pretekoch skončila tretia. V roku 2005 som prešla z motokár na autá. Začala som jazdiť automobilové okruhy na aute Fabia Cupe v rámci Slovenska. Na okruhoch si verím a aj napriek malým škrabancom tam cítim väčšiu istotu a bezpečie. Kopce nie sú nič pre mňa. Na okruhu najazdím za pol hodinu viac ako v kopcoch za tri dni. Jazdiť chcem čo najdlhšie, kým budem môcť. 
Vaše doterajšie úspechy...
 
V rokoch 2007 a 2008 v triede do 2000 cm3 sme s Maťom Konôpkom vyhrali na Renaulte Clio majstrovstvá Slovenska na okruhoch. Od roku 2009 jazdím aj na Ferarri 430 GT Challenge (520 koní). Okrem tohto auta jazdím aj na špeciále Renault Mégane Trophy (400 koní) a BMW 3 (360 koní). 
 
Jazdíte aj v čisto ženskej posádke? 
 
V roku 2010 som na okruhových majstrovstvách Slovenska v Poľskej Poznani v kategórii do 3500 cm3 som jazdila s Karolínou Lampel-Czapka. Jazdili sme vytrvalostné preteky. Počas as pretekov sme sa striedali za volantom. Umiestnili sme sa na peknom druhom mieste. Okruh bol dlhý vyše štyroch kilometrov. Rada jazdím na tomto okruhu, lebo mi pripomína motokárové okruhy a nie je taký široký ako napríklad Masarykov okruh v Brne. 
 
Netúžite pretkať na rely? 
 
Zrejme by som tam mala strach, je to obrovský adrenalín. Mne a aj iným dievčatám viac vyhovuje jazdenie na okruhoch. Trate sa môžeme naučiť naspamäť. 
Máte vodičský preukaz aj na motorku? 
 
Áno, môžem jazdiť na malej aj na veľkej motorke. To ma však neláka. 
 
Stretáva sa mladá krásna pretekárka so závisťou? 
 
S pretekaním sa veľmi nechválim a priatelia to berú normálne. A keď sa niekto nový dozvie o mojom hobby, tak sa len chvíľu vypytuje a nerieši to. 
 
Kto je vaším vzorom? 
 
Vzor nemám, ale mám sny, ktoré by som chcela uskutočniť. 
 
Stalo sa vám, že ste pre kolíziu nedokončili preteky? 
 
Na okruhových pretekoch v Moste v Českej republike som bola na štarte v pohode. Riaditeľ pretekov nás mávaním zelenou vlajkou vpustil do formovacieho kola a všetci sme začali „zahrievať“ pneumatiky. V posledných dvoch zákrutách jazdec predo mnou zmenil celú formáciu a mňa odsunul z ôsmej na desiatu pozíciu. A to ešte nebolo ani odštartované. Riaditeľ pretekov si tento zákrok poľského jazdca nevšimol a odštartoval preteky. V cieľovej rovinke som si vybojovala jednu priečku a do prvej zákruty som išla pomerne isto. Tento istý poľský pretekár opäť nepribrzdil, preletel prvú zákrutou a zachytil ma. Dostala som hodiny a ešte som sa ani poriadne nedotočila, už sa na mňa čelne rútilo ďalšie Ferrari. Sklamaná a s rozbitým autom som skončila v prvej zákrute. 
 
● Alena Chorvátová ● Foto: ACh

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode