Milujem benzínové motory

13.03.2021 10:37

Hudobník Štefan Bugala o svojich hudobných projektoch, albume Sagacita, o výhode českého vodičáku, o ženách vodičkách a značke KIA, ale aj testovaní jej nového modelu Kia Stonic, ktoré si môžete pozrieť.

 

Do povedomia divákov si sa dostal aj ako hudobný doprovod účinkujúcich v Superstar či Hlas Československa, ale prezraď, ako teraz funguješ v tomto náročnom období pandémie?

 

Na nedostatok práce sa nemôžem sťažovať, pretože som zamestnaný v Hudbe Ministerstva vnútra SR ako šéfdirigent, čo som vyštudoval popri bicích nástrojoch. Vo voľnom čase píšem vlastné skladby, od popových piesní cez jazz až po vážnu hudbu. Pred dvoma rokmi som vydal vďaka vydavateľstvu Hudobný fond debutový album Sagacita, ktorý obsahuje šesť jazzových kompozícii. Kontakt s ľuďmi v tomto čase kompenzujem počas účinkovania v relácii Zlaté časy na RTVS, ktorú si svojou prítomnosťou s dlhoročnými kolegami, môžem užívať už niekoľko sezón, za čo som veľmi vďačný.

Počas koncertov si jazdil svojím autom alebo ste kvôli nástrojom preferovali skôr dodávku, ktorá by disponovala väčším priestorom?

 

Jazdíme tak, ako sa dohodneme v kapele. Niekedy si objednáme i dodávku, ale najčastejšie jazdíme každý sám. Osobne mám radšej, keď ideme viacerí muzikanti a je dobrá nálada. Aj pri defekte je to lepšie, viac hláv, viac rozumu. Tiež som to hneď nevedel, ale časom som sa naučil. A ako sa hovorí, dobrých ľudí a nástrojov sa všade veľa zmestí.

 

Prejdime od hudobného sveta k prvému kontaktu s autom. Vodičák si si robil v Čechách a možno si ním prekvapil aj našich policajtov?

 

Autoškolu som robil vo veku 21 rokov ako študent na JAMU v Brne. Mal som mladého zábavné inštruktora, s ktorým som zažil veľa momentov vďaka tomu, že to bolo počas zimných mesiacov, keď snežilo. Nevyhli sme sa ani adrenalínovému parkovaniu a nevedeli sme, či zaparkujeme medzi autá bez škrabancov. Neskúsenosti nováčika som neskôr doslova “využil” ako čerstvý držiteľ vodičského preukazu, kedy som sa zúčastnil letného hudbného festivalu vo Vrbovom. Doprial som si malé pivko a na ceste domov som bohužiaľ nafúkal. Chceli mi vziať vodičák, ale mal som ten český, a to ma zachránilo. Okrem vysokej pokuty som dostal aj poriadnu facku od mamy a pokarhanie od otca.

Mal si ešte nejaké nepríjemnosti na cestách, na ktoré nerád spomínaš?

 

Našťastie sa mi nič vážne ako šoférovi zatiaľ nestalo, ale nechcem to zakríknuť. Možno taká nepríjemnosť sa mi stala raz nad ránom pri ceste po starej ceste pred Trnavou, keď mi pod kolesá autá vbehol divoký zajac. Doslova sa stratil niekde pod kapotou môjho vtedy obľúbeného Renaultu Megane Combi. Malé zvieratko spôsobilo takú veľkú škodu, že som musel na miesto volať odťahovú službu. Jednoducho rozbilo chladič a auto bolo nepojazdné.

 

Testuješ teraz benzínovú Kiu Stonic a doma máš s priateľkou Kiu Sportage a Kiu Pro´ceed. Čo závažilo, že si si vybral práve túto značku?

 

Pomer cena a výkon motora. Sledoval som mnohé testy aj iných prémiových značiek, ale Kia si ma získala. Podľa môjho názoru a získaných skúseností ma svojim benzínovým motorom, kvalitným podvozkom, dobrými jazdnými vlastnosťami a príjemnými interiérom presvedčila o tom, že je to spolahlivá značka automobilu. Práve preto sme s výberom modelov, ktoré máme doma s priateľkou Dominikou spokojní. Ja konkrétne jazdím v Pro´ceede, s jednaštvorkovým benzínovým turbo motorom, s manuálnou prevodovkou, aj vďaka ktorej si užívam živú jazdu! A to mám rád...

Ako vidíš jazdenie niektorých vodičov tvojimi očami?

 

Denne sa stretávam so šoférmi, ktorí vôbec nesledujú okolie a jazdia, ako by im patrila celá cesta. Rád by som vypichol napríklad situáciu, keď sa človek ponáhľa a na dvojprúdovej ceste sa stretne s vodičom, ktorý svojou jazdou blokuje ľavý pruh a znemožňuje predbiehanie vozidlami za ním. Niektorí vodiči snáď ešte spomalia a pri tom nemôžu vedieť, či nejde o život alebo iný dôvod, prečo stláčam plynový pedál viac ako treba.

 

Text, fotky a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode