Milujem automat a neznášam pozdĺžne parkovanie

26.02.2022 19:32

Oli Džupinková - moderátorka spravodajstva rádia Expres prezradila niečo o sebe, o knihách, ktoré jej vyšli, o tom ako si kúpila svoje auto a čo ju v tom ovplyvnilo. Porovnala svoj VW T-Cross s testovaným a rozdiely si môžete vypočuť v našich videách. 

Na vysokej škole si moderovala v internátnom, neskôr v regionálnom rádiu a nakoniec si zakotvila v najpočúvanejšom rádiu Expres, kde moderuješ už vyše desať rokov. Okrem toho robíš rozhovory so Slovákmi žijúcimi v zahraničí. Na čo som zabudla?!

 

Presne, celkovo robím v rádiách už 14 rokov. Aktuálne som moderátorkou spravodajstva v rannej šou Hemendex na Exprese, v pondelok až v piatok. Milujem celú tú atmosféru ranného živého vysielania, keď sa čokoľvek stane, napríklad keď naši športovci získajú medailu, vieme na to hneď reagovať a potešiť sa s poslucháčmi. Stále ma to fascinuje, ale na druhej strane, ked sa stane nešťastie, tak to musím oznámiť ako prvá. Okrem práce v rádiu som pred pár rokmi vydala s mamou a kamarátom Petrom Šuchtárom dizajnovú knihu o varení - Mamina rusínska kuchyňa. Je to kniha receptov a určitým spôsobom ma tiež vystihuje, lebo je v nej príbeh našej rodiny s tradíciami a rodinnými receptami. Minulý rok sme zas pomohli vydať dve barmanské knihy. Jednu v angličtine o káve a kávových kokteiloch a druhú v slovenčine, tzv. barmanskú učebnicu, ktorá sa postupne dostáva na odborné školy a učia sa z nej budúci barmani a barmanky.

Vieme o tebe, že často robíš trasy zo západu na východ a opačne. Tvoje začiatky šoférovania boli skôr hektické alebo pokojné?

 

Na 18-te narodeniny som si urobila vodičák a potom som už jazdila na rodičovskom aute. Samozrejme, rodičia sa ma snažili usmerňovať, ako mám jazdiť. Raz som ale vystúpila z auta a povedala som, že pod tlakom šoférovať nebudem.  Odvtedy ubehlo desať rokov, pretože som počas výšky auto nepotrebovala. Pred pár rokmi, mi predala moja kamarátka svoje staršie auto, lebo si chcela kúpiť nové. Naučila som sa na ňom jazdiť, a potom prišiel deň, keď som si aj ja kúpila to svoje - VW T-Cross. Asi sme si padli hneď do oka, lebo pred tým veľkým rozhodnutím som sa veľa rozprávala s kamarátmi, predajcami, pozerala som si fotky a videá na internete, a potom som si rôzne modely vyskúšala v predajniach. Podľa mňa, ma výrazne ovplyvnila aj reklama na T-Cross. Úplne trafili cieľovku, teda mňa - mladá a nezávislá žena, ktorá potrebuje mestské auto, ale aj auto na dlhšie trasy. Priznávam, rozhodol dizajn, nielen funkčnosť. 

 

Kúpila si si nové auto s automatom, zatiaľ sa ti na ňom nič nestalo, prípadne nejaký šmyk?! 

 

Milujem automat a netajím sa tým. Oveľa viac si užívam šoférovanie, aj keď jediné čo nemám rada, je pozdĺžne parkovanie. Úprimne? Neznášam ho. :) Našťastie, zatiaľ sa mi nič vážne nestalo, skôr asi taká klasika, keď som išla po diaľnici z Trenčína do Bratislavy, do čelného skla mi ťukol kamienok. Hneď som volala do servisu a menili mi sklo. Pamätám si, keď som mesiac mala T-Cross, bola som v Tatrách a pred hotelom som nemohla vyjsť z tej snehovej kaše. Našťastie ma kamaráti inštruovali, ako sa mám odtiaľ dostať. Nevyžívam sa v takých zimných radovánkach za volantom. 

Ako moderátorka spravodajstva skús porovnať ženskú a mužskú jazdu na našich cestách? Ulietavaš si” niekedy na rýchlosti?

 

To sa nehovorí. Hlavne, keby som sa mala opísať, považujem sa za zodpovednú vodičku. Hlavne, čo sa týka nás žien, myslím si, že jazdíme opatrnejšie a bezpečnejšie. Súhlasím ale s názorom, že možno sem tam viac zazmätkujeme ako muži, ale hovorím za seba. Na druhej strane možno práve tým zodpovednejším prístupom viac predchádzame rôznym kolíziám. Nechcem to zakríknuť, ale pokutu som zatiaľ nedostala. 

 

Ako je rozdiel medzi vodičmi západu a východu, keď pomerne často jazdíš domov na východ…

 

Vidím veľký rozdiel. V hlavnom meste sa vodiči riadia semafórmi, dopravnými značkami a všetkým, čo s tým súvisí a premávka je riadená. Väčšinou všetci dodržiavajú predpisy, lebo nemajú kam uniknúť a na ďaľšom semafóre sa všetci stretnú. Keď prídem domov, mám občas pocit, že na východe si vodiči myslia, že sú pánmi sveta a ciest. Veľakrát nedodržiavajú rýchlosť a občas sa sama cítim ohrozená ich nebezpečnou jazdou.

 

Radšej šoféruješ ráno, keď ideš do práce alebo večer, keď mnohí už idú spať?

 

Veľmi rada jazdím ráno, nerada šoférujem v noci. Ako spolujazdkyni mi to je jedno, lebo vtedy si môžem aj zdriemnuť. Do práce inak chodím skoro ráno, už o piatej som v aute a vtedy sú cesty skoro prázdne. Rovnako, ak plánujem cestu cez celú republiku z Bratislavy do Sniny, tak idem ráno alebo po práci, ešte predpoludním, keď nie je toľko veľa áut. Cesta mi trvá asi šesť hodín, so zastávkami na kávu s kamarátmi po Slovensku aj dlhšie. Mám rada soboty a nedele, keď nikto nie je na cestách.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode