Mikrospanok

18.08.2011 17:00

Človek si to ani neuvedomuje, ale čím ďalej, tým viac narastá krížov pri cestách... Môže byť viacero dôvodov týchto smutných udalostí. Nepozornosť, nervozita, nadmerná rýchlosť, zlý odhad, či únava v podobe zívania, ťažkých viečok a štípania očí. Potom väčšinou nasleduje mikrospánok, o ktorom tvrdia odborníci, že trvá tri až pätnásť sekúnd, potom človek precitne, alebo úplne zaspí. Téma ako je únava za volantom je hlavne v dnešnej dobe veľmi aktuálna, pretože štatistika hovorí, že každá piata nehoda je spôsobená práve únavou vodiča. Kto by si pomyslel, koľko aspektov vplýva na proces únavy.  

 

*      Samozrejme, že je dobré, aby sa človek pred dlhšou cestou dobre vyspal, ale ani ten spánok nám nemusí stačiť na zvládnutie trasy. Energia nemá hraníc, nech sa vyspíte do ružova, stačí jeden hlúpy telefonát, hádka s partnerom a už je po nálade. To je tiež jeden z faktorov, keď vodič nie je psychicky naladený. Viem, že to nie je ľahké, ale skúsme sa týmto stresovým situáciám pred dlhšou cestou vyhnúť.

*       Ďalší z faktorov, ktorý berie energiu je, keď sa pred cestou prejeme alebo nenajeme. Po každom výdatnom jedle sa človek dostáva do situácie, kedy by si najradšej ľahol a na nejaký čas zavrel oči. Nie je problém, pokiaľ už nesedíte za volantom a nemáme stlačený plynový pedál. Lepšie je sa najesť striedmo a ak vás chytí hlad na ceste, tak sa dá zastaviť a najesť v motoreste, ale pozor na ťažké jedlá, ktoré vám môžu uškodiť. Hlad v aute sa dá zahnať toastom, alebo iným pečivom, ktorý ste si pred cestou nachystali. Nemali by sme byť smädní a preto je vždy dobré mať v aute minerálku. Niektorí dajú prednosť kofeinu v podobe kávy alebo zeleného čaju, ktorý povzbudzuje, ale len krátkodobo. Energetické nápoje Redbull alebo Semtex sa neodporúčajú, lebo obsahujú veľa cukru, čím sa jeho hladina v krvi na chvíľu zvýši, potom prudko klesne a tým pocítite väčšiu únavu. 

*      Ako osvieženie pred jazdou je vhodná sprcha, ktorá vám prekrví cievny systém a nabudí nás optimisticky. Pocit sviežosti a čistoty nám dodá obrovský prílev energie.

*      Pri dlhších cestách vám cesta ubieha omnoho rýchlejšie, ak si naladíte správnu rozhlasovú stanicu alebo vypočujete zopár obľúbených cédečiek. Pri počúvaní „vašej“ hudby vám cesta prebehne viac než rýchlo. Ak sa necítite vo svojej koži, je lepšie nepoužívať tempomat.

*      Ak zamestnáte mozog rozprávaním sa so spolujazdcom, počúvaním rádia, jedením, alebo žuvaním  žuvačky, tak je isté, že mikrospánok nepríde. Ak cítite únavu, je lepšie zastaviť na parkovisku, aj pätnásť minútové zdriemnutie je vám schopné dať silu a energiu. V prípade, že cestujete so spolujazdcom, je najlepšou voľbou sa po určitom čase vymeniť za volantom, ale je dobré si dať aj krátku pauzu po dvoch hodinách šoférovania.

*      Treba dať pozor na niektoré lieky, ktoré znižujú pozornosť a zvyšujú únavu. V kabíne auta udržiavajte skôr nižšiu teplotu, ale únavu neodstránite otvorením okna ani zvýšením hlasitosti rádia.

 

Snažili sme sa vám poradiť, ako predísť únave. Nik z nás predsa nechce, aby našim pričinením pribudli ďalšie kríže na cestách...

 

 

Späť

Diskusná téma: Mikrospanok

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode