Mestský superman

13.09.2014 13:12

Už piata generácia Volkswagenu Polo uzrela svetlo sveta a jeho existencia by sa dala prirovnať k scenáru filmu Nekonečný príbeh. Nestarnúci model už 43 rokov brázdi po cestách a jeho prvé začiatky si pamätajú aj naši rodičia. Doteraz ich po svete jazdí neúrekom a ešte dlho bude. Aj preto má v rámci nemeckej automobilky silné postavenie a stále sa teší veľkej obľube u motoristou. Vyznačuje sa pekným dizajnom, kvalitným karosérskym spracovaním a po motorovej stránke jeho verný majitelia naň nikdy nedali dopustiť. A ani u nového faceliftového modelu to nie je inak. Typické malé mestské autíčko s prekvapivo dostatočným vnútorným priestorom prichádza na scénu, ponúknuť svojim priaznivcom pár vymožeností s vyšším levelom.

No veľa vizuálnych zmien ohľadom exteriéru nenájdete. Prvým znakom modernizácie je robustnejší predný nárazník s chrómovanou lištou a čiernym rebrovaním v mieste chladiča. Vďaka ostrým bočným hranám lícujúcim od predných po zadné svetlá, pôsobí Polo opticky väčším ako v skutočnosti je. Predné LED svetlomety s denným svietením dostali novú grafiku a osviežili jeho tvár. Prelisy na dverách, vypuklé blatníky a efektný strešný spojler s brzdovým svetlom, mu dodáva patričný šarm a športový charakter. V spodnej časti nárazníka sa vynímajú decentné hmlovky, doplnené chrómovanou lištou za učelom vyzerať širšie. Zadný nárazník má váčšie vykrojenie pre osadenie poznávacej značky a doplňajú ho dve odrazky po stranách. Po usadnutí vás čaká príjemne prepracovaný interiér s použitím kvalitných materiálov, decentné farebné zladenie povrchov a nemecká precíznosť pre detaily. Vo dvojici sme prešli 800 kilometrov a ocenili sme bezchybné predné športové sedadlá, ktoré splnili naše očakávania. Vynikajúca ergonómia, úžasné bočné vedenie a pohodlie za volantom, nás sprevádzali počas jazdy. Predné sedadlá majú vyšší posed, čím je zabezpečený dokonalý výhľad všetkými smermi. Na zadných sedadlách je miesta na nohy pomenej, no priestor nad hlavou hravo zvládnu pasažieri normálneho vzrastu. Upútal nás nový športový trojramenný volant, trochu okopírovaný z Golfu. Súčasťou balenia sú aj športové pedále v nerezovom prevedení. Spracovanie palubnej dosky je jednoduché, všetko je tam kde má byť a vodič, ktorý si prvýkrát sadne za volant, nebude tápať čo je, kde je. Klasické analógové prístroje sú vsadené do hlbších tubusov a poskytujú vodičovi všetky potrebné informácie. V polovici stredovej konzole sa nachádza multifunkčné rádio s päťpalcovým dotykovým displejom. Po otvorení piatych dverí nám batožinový priestor ponúka 280 litrov, čo na toto auto je klasický štandard. Po sklopení zadných sedadiel sa jeho objem rozšíri na 952 litrov a toľko batožiny, čo tam vošlo nás veľmi prekvapilo.

Malý a nenápadný motor s obsahom 1,2 litra, bol adekváktne prispôsobený k tomuto modelu. Žiadne zaváhania, proste šlapal tak, ako sme na túto značku zvyknutí. Prekvapil nás svojim tichým chodom a famóznymi reakciami. Už dlho som nič také nezažil a tvorcovia tohto agregátu, môžu byť na seba pyšní. Ani podvozok sa nedal zahanbiť. Statočne zápasil s nástrahami našich ciest a musíme pochváliť jeho geniálne odpruženie. Pri prejazdoch ostrými serpentínami aj napriek nízkej hmotnosti, priam ukážkovo držal stopu. Tak ako precízne šlapal motor, tak sa správala, škoda že len páťstupňová manuálna prevodovka. Krátke a hlavne presné dráhy riadenia si vychutnáte pri razantnejšej jazde alebo predbiehaní. Naozaj vydarené autíčko, boli sme s ním spokojní a môžeme len odporúčať. Ani veľkosťou modelu nebudete mať problémy jazdiť v úzkych a preplnených uličkách mesta a vďaka ľahkému ovládaniu a manévrovaniu s ním zaparkujete kdekoľvek.

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

Volksvagen Polo Fresh 1,2 TSI  
Zdvihový objem cm3     1197
Max. výkon v kW (k) pri 1/min   66/4800
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min     160/1400-400
Maximálna rýchlosť v km/h     184
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h     10,8
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)    6 / 4 / 4,7
Základná cena od            9 750 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode