Mestský krásavec

22.02.2015 22:09

Mestský krásavec

Dermatologička Iveta Hasová ocenila krásu nového Hyundai i20 a zajazdila si s mestským autíčkom v uliciach Bratislavy

Pani doktorka, pracujete v medicínskom kozmetickom centre Mediskin v Poliklinike na Mýtnej ulici, mňa aj našich čitateľov by zaujímalo čím vás zaujala práve estetická dermatológia, ktorej sa venujete?

Estetickej dermatológii sa venujem viac ako pätnásť rokov a stále ma baví robiť ľudí krásnymi a šťastnými. Niekedy odstránime iba malú drobnosť a vyriešime problém, ktorý človeka trápi. Keď zbadáte tú radosť v očiach, viete že vaša práca má zmysel. Vždy som chcela robiť v tejto sfére, medicína je povolaním a estetika má čarovnú moc. Je to relatívne mladá, ale náročná disciplína, pri ktorej sa musíte neustále vzdelávať predovšetkým na medzinárodných kongresoch a sledovať nové trendy v korektívnej dermatológii  či v možnostiach laserovej liečby.

Mám po štyridsiatke a moja pleť už nie je taká svieža ako predtým. Čo by jej pomohlo?

K pravidelnej starostlivosti patria ošetrenia pleti so spevňujúcim efektom, tzv. skintightening. Najčastejšou formou je rádiotermolifting. Najnovším ošetrením je Ultherapy, ktorou  dosahujeme liftingový efekt a naša pleť sa „zmenší o číslo“. Ak túžite po zázraku na počkanie, zvoľte osvedčené duo. Botulotoxín zrelaxuje unavený výraz a kyselina hyalurónová doplní stratený objem a hydratáciu.

Snažíte sa robiť ľudí krásnymi, vidím, že ste jemne namaľovaná, maľujete sa občas aj za volantom?

Nie, aj keď dnes a vo výnimočných situáciach sa trochu namaľujem. Hoci pracujem v „kozmetickej“ oblasti a starostlivosť o svoju pleť nezanedbávam, v bežnom živote sa nemaľujem. Vyhovuje mi prirodzenosť a pocit voľnosti, čo oceňujem najmä pri práci. Cítim sa dobre, tak ako som, prirodzená. Ani neskrývam svoj vek, beriem ho ako samozrejmosť.

Ste za volantom skôr dynamická alebo pokojnejšie vodička?

Dynamická a slušná, základom je pre mňa bezpečnosť. Mám rada rýchlosť, občas pravidlá poruším, ale len tam, kde cítim, že je to bezpečné. Celý život je o tom, že sem tam porušíme pravidlá, ale vždy rozhoduje miera a predovšetkým schopnosť vrátiť sa na tú správnu cestu.

Ženy majú problémy s parkovaním. Patríte k teto skupine žien?

Nie všetky vodičky vedia parkovať, ale mne sa to darí a možno aj lepšie ako chlapom. Z autoškoly si pamätám jednu úsmevnú príhodu, keď som mala zaparkovať pozdĺžne medzi dve autá. Učiteľ ma vyzval, ale nešlo to. Bol nervózny, musela som vystúpiť z auta. Presadol si na miesto vodiča a chcel mi ukázať ako sa parkuje. Nakoniec musel uznať, že nemal odhad, lebo to nezaparkoval ani on.

Po autoškole ste si hneď kúpili auto, aby ste naberali jazdné skúsenosti?

Nešoférovala som dlho, ale neskôr som si kúpila auto na leasing. Rozhodla som sa oživiť pamäťovú stopu a zaplatila si kondičné jazdy. Bola som prekvapená, tak ako teraz pri šoférovaní s manuálom, že šoférovanie sa nedá zabudnúť takisto ako bicyklovanie.

Je rozdiel ako jazdia muži a ženy?

Muži zvyknú jazdiť z bodu A do bodu B, ale ženy neraz myslia aj na bod C a niekedy im to trvá trošku dlhšie. Muži rozhodne jazdia arogantnejšie a mnohí z nich ženy podceňujú a tak nerozumejú, keď ich žena predbehne. Keď napríklad vychádzame z križovatky na zelenú, tak muž urobí všetko, aby bol skôr ako tá žena. Ak si s ním chcete zmerať sily a nebodaj ho porazíte, to veru neocenia. Je však pravdou, že v ľavom jazdnom pruhu blokujú premávku zvyčajne ženy. Zrkadlo má pre nich iný význam ako sledovanie premávky za nimi.

Nepríjemnosti ako je pokuta, odtiahnutie auta alebo defekt ste už mali?

Pokuty platím zriedka, ale za svoj šoférsky život som zažila aj odtiahnutie auta i papuču. Jediné, čo som nedostala, nech to nezakríknem,  je defekt počas jazdy. To by som asi musela niekomu zavolať, lebo výmenu pneumatiky by som sama len ťažko zvládla. 

A iná nepríjemnosť, ako je nehoda, bola vo vašom živote?

Raz som mala nie moc vážnu nehodu. Klasická kolóna na moste, kde sa pomaly posúvate. Niekto v tej kolóne predo mnou prudko zamyšičkoval v momente, keď som sa obzrela  ako to vyzerá vo vedľajšom pruhu, takže som nestihla dobrzdiť. A tým, že som stála za vyšším vozidlom ako som mala ja, tak mi to zramovalo celý predok. Podstatné je, že nič vážne sa nestalo...

Ako dieťa som však zažila dosť vážnu nehodu, keď sme sa ocitli na streche auta. To som sa druhýkrát narodila, všetci anjeli stáli pri mne. Išla som s kamoškou a jej rodičmi v aute a oproti nám išiel opitý vodič, takže sme mali čelnú zrážku s protiidúcim vozidlom. Nedalo sa tomu zabrániť. Skončili sme na poli, na streche, nado mnou  sedadlá, zadné sklo vypadlo aj s rámom, odkiaľ som mohla vyjsť. Odvtedy mám rešpekt a nedôveru k oproti idúcim vozidlám po dvojprúdovej ceste pri rýchlej jazde.

Vyskúšali ste si neobmedzenú rýchlosť na diaľnici?

Jazdila som často do Nemecka, kde je neobmedzená rýchlosť, neobmedzené diaľnice, úžasné autá. Hoci je tam možnosť rýchlo jazdiť, oni v ľavom/rýchlom  pruhu idú bežne iba stodvadsiatkou. Bola som sklamaná, že som nemala možnosť vychutnať si rýchlu jazdu.

Zaujal vás nový model Hyundai i 201,4 i v benzínovej verzii s výkonom 100 koní?

Malé, ale priestranné autíčko, ktoré by som odporučila ženám s deťmi do mesta. Zaujal ma interiér, pekne zladený v sivočiernych odtieňoch. Dodáva autu eleganciu, čo má každá žena rada. Červené šaty na jeho majiteľke v ňom naozaj vyniknú. Aj deti, keď sa mrvia na sedadlách, tak tá špina nie je vidieť na poťahoch. Zmysel pre detail, prehľadná  prístrojovka, vyhrievaný volant  - hlavne teraz v zime je to praktický doplnok, ako aj vyhrievané sedadlá. Veľa odkladacieho priestoru, či na okuliare alebo  nápoje. Kufor je veľký tak na nákupy, ale na mestské vozidlo je primeraný. Sa smejem, že som ani nevedela, že tak rýchlo sa zorientujem so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, pretože jazdím s automatom. Za posledných desať rokov som jazdila na manuáli jedenkrát. Brzdy sú pohotové a to ma tiež presviedča o bezpečnosti. Benzínový motor bol tichý, pri tom svižný a pri predbiehaní nebol problém, pretože  išlo dobre do otáčok. Spotreba okolo 5,5 - 6l na 100km/h je na mestské auto výborný údaj.  V i 20-tke som sa cítila bezpečne a naozaj ma tento krásavec zaujal. Okrem toho by mal byť každý vodič s autom zohratý a počúvať ho, pretože, ak nevníma jeho šum, tak nevníma ani šum svojho života.

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode