Mestský Drobec

14.04.2014 15:27

Celú plejádu áut postihla faceliftová horúčka a výnimkou nie je ani automobilka Nissan. Má za sebou úspešný rok s modelom Qashqai, ale netreba zabúdať ani na menšie úžitkové vozidlo, akým je napríklad Micra. Malé šikovné autíčko vďaka plastickej operácií sa zmenilo na nepoznanie a neoslovuje už len nežné pohlavie, ale pokukuje po ňom aj mužská populácia. Stratilo svoju detskú tvár, prichádza s oveľa dospelejším vzhľadom a pôsobí atraktívnejšie než kedy bolo. Po žabacích oválnych svetlách niet ani stopy, nahradili ich atraktívnejšie svetlomety so športovým nádychom. Maska chladiča nabrala na objeme a umocňuje ju chrómovaná lišta v tvare písmena V. Vypuklý zadok dostal z brusu nový nárazník, no koncové svetlá majú ponechaný svoj predošlý dizajn, len sú lemované LED diódami. Chrómované doplnky ako kľučky dverí, spätné zrkadlá či hmlové svetlá oživilo toto mestské autíčko a metalíza Pacifik modrá nenechá nikoho ľahostajným.

Na chvíľu nazrieme do vnútra. Interiér pôsobí jednoducho, ale zaujme moderným riešením. Hlavne stredová konzola z čierneho lesklého klavírneho laku s kruhovým ovládačom klimatizácie spestrila celý interiér. V jej strede sa nachádza 5,8-palcový dotykový displey so systémom Nissan Connect, ktorý dokonale spolupracuje s mobilným telefónom. Volant potiahnutý kožou sa dobre drží a ovládače na ňom sú intuitívne  prispôsobené. Ľavá strana prináleží telefónu a audiosústave, pravá tempomatu, pri ktorom vodičova pravá noha môže pohodlne oddychovať. Navigáciu na vysokej úrovni zdobí priehľadná grafika  a jednoduchá na obsluhu. Predné sedadlá sú pohodlné, ponúkajú dostatok priestoru na nohy a ešte viac nad hlavou. Vzadu je miesta pomenej, ale až také zlé to nie je. Ani veľkosť batožinového priestoru 265 l nie je najhoršia a zatieni aj väčšinu konkurentov. Okrem sklopenia zadných sedačiek sa môžu zložené sedačky preklopiť smerom dopredu, čím vznikne oveľa väčší priestor s rovnou podlahou.

Je načase nakuknúť pod kapotu. Ukrýva sa tam malý nenápadný, ale silný benzínový trojválec s obsahom 1 198 cm3. Možno sa vám výkon 59 kW (80K) bude zdať nízky, no budete prekvapený jeho vitalitou, ktorú v sebe skrýva. Má silný ťah a dokonale mu sadla aj manuálna päťstupňová manuálna prevodovka. Pri krátkych dráhach radenia sa budete cítiť ako na pretekárskom okruhu a verte, že športová jazda vám vykúzli úsmev na tvári. V zákrutách sa Micra snaží statočne držať stopu, no trošku sa pohupuje a nakláňa, čo je problém všetkých malých áut. Podvozok patrí k tým tvrdším, ale tlmiče si dokážu bez problémov poradiť s rozbitými  a hrboľatými cestami. Micra je svojimi ideálnymi rozmermi dokonalé mestské autíčko, vhodné na jazdu v úzkych a preplnených uličkách. Ľahké ovládanie a manévrovaľtenosť vám uľahčí aj problémové parkovanie. Stačí si ho len vyskúšať.

Text a foto: Ľubomír Feckanín

Nissan Micra  
Zdvihový objem cm3
 
  1 198
Max. výkon v kW (k) pri 1/min   59 (80) / 6000
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min   110 / 4000
Maximálna rýchlosť v km/h     170
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h   13,7
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)   6,1 / 4,3 / 5,0
Základná cena od      13 010 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode