Mentolka

30.12.2018 10:41

Inštruktorka jogy a zakladateľka Fit Inspirit cvičenia - Vierka Ayisi nám porozprávala o značke Citroen, o šoférovaní v Dubaji a v Thajsku, ale aj radosť vodičiek v Saudskej Arábii, že už môžu šoférovať.

Vierka, venujete sa výučbe a organizovaniu workshopov, pobytom a exotickým sústredeniam, ale populárne sú aj online cvičenia jogy, ktoré sa dajú nájsť na YouTube kanáli Inspirit Agency. Je to pre dnešnú generáciu pohodlnejšie cvičiť doma?

 

Ako pre koho, kto nestíha prísť k nám, tak videá slúžia ako forma cvičenia v pohodlí domova. Samozrejme okrem cvičenia je dôležitá aj správna životospráva, zdravé rozmýšľanie, aby to všetko smerovalo k lepšiemu životnému štýlu a harmónii života človeka. V podstate už dva roky naplno učím jogu a naozaj ma baví robiť ľudí šťastnými. Pracovne som nedávno točila v Čechách jednu veľkú kampaň na Orbit Joga Challenge, ktorá bude mať premiéru v januári.

 

V živote vás joga ovplyvňuje natoľko, že sa nedostávate do konfliktov v osobnom či pracovnom živote, pretože z vás ide taký nadpozemský pokoj. Pamätáte si,či ste sa ovládali pri inštruktorovi autoškoly?

 

Ocino ma tak symbolicky vo voľnom čase učil šoférovať už v detstve, veľmi ma to bavilo a tak som už od mladého veku túžila mať vodičák i auto. V autoškole som nemala problémy, ale keby aj nejaká situácia nastala, väčšinou veci riešim hneď a nezadržiavam to v sebe. Vďaka Bohu nemám často v živote vyhrotené situácie.

 

Po autoškole ste hneď začali jazdiť alebo to nejaký čas trvalo kým ste si kúpili prvé auto?

 

Môj Citroen C4 je moje prvé autíčko, ktoré je už trošku obité, ale to patrí k mojim úplne prvým začiatkom za volantom. Slúži mi už 10 rokov a som veľmi spokojná, pretože sa nekazí. Mám svojho mechanika, ktorý sa o autíčko stará a chodím na pravidelné kontroly. Na cestách sa pohybujem veľa a v aute okrem psíka vozím snáď všetko možné aj nemožné. Karimatka, taška s jogovými vecami, vysoké topánky, kabelky a potrebné veci pre psíka.

 

Je zimný čas a okolo nás je veľa búračiek. Je taká skúsenosť aj vo vašom živote?

 

Jedno auto sa pripájalo z vedľajšieho pruhu na hlavnú a narazilo do mňa z pravej strany. Vraj som ho mala pustiť ja, ale ja som v mŕtvom uhle nič nevidela. Mám z tej nehody preliačené dvere, ale s pani sme to v pokoji vyriešili cez poisťovňu. Viacerí mi hovorili, či si už nekúpim nové auto, ale mám k môjmu „koníkovi“ citový vzťah a neviem ho vymeniť za iné.

 

Ste podľa mňa dobrá a opatrná vodička. Bývate v Maďarsku a keď idete na Slovensko, tak vás zastavia policajti?

 

Neprichádzam moc často do kontaktu s policajtmi...možno dvakrát sa stalo, že som držala v ruke telefón, ale to som skôr pozerala navigáciu, ktorú často využívam. Potom ma zastavili za rýchlosť a boli takí milí, že ma pustili.

 

Vidíte rozdiel, keď prejdete z maďarských ciest na tie naše slovenské?

 

Bývam na kraji Maďarska, tak to až tak nepociťujem, lebo som väčšinou v Bratislave. Ak idem do Budapešti, tak vidím, že maďarskí vodiči sú oveľa temperamentnejší a možno aj trošku agresívnejší ako slovenskí. Ak ich nepustíš pred seba, tak vytrubujú a všeličo ukazujú.

 

Pracovali ste pre jednu firmu v Dubaji a tak vaše dvojročné pôsobenie určite zanechalo spomienky aj čo sa týka šoférovania v tejto krajine...

 

V Dubaji som šoférovala nonstop! Majú tam veľké šesťprúdové diaľnice, ktoré večer sú osvetlené. Všade obrovské priestranstvá a doprava je tam koncentrovanejšia. Jazdia tam rôzne národnosti z Indie, Pakistanu, ale všetci tam musia dodržiavať striktne pravidlá cestnej premávky česť výnimkám. Ak prejdeš na červenú, tak ti príde poštou pokuta a riskovať sa neoplatí. Nie sú tam často nehody a ani ja som tam nemala nehodu hoci som sa tam párkrát stratila. V Thajsku sa tiež dobre šoféruje a volant je na opačnej strane. Zo začiatku sa bojíš, ale potom si zvykneš, tak to už tak nevnímaš len ak som doma, tak mi to chvíľu trvá kým sa preorientujem.

 

Pokuty riešia iba radarmi alebo zastavujú policajti ak niekoho prichytia pri priestupku?

 

Stalo sa mi v Dubaji, že som zle odbočila do uličky a išla dosť dlhú cestu v protismere a na konci som už videla policajtov ako ma čakajú. Bála som sa a oni mi ukázali kam správne mám ísť a to ma potešilo, že bez pokuty ma priateľsky navigovali a netešili sa, že ma spokutujú ako u nás. Ozaj, spomínam si, ak som išla mimo Dubaj popri púšti, tak som zbadala dopravnú značku „pozor, ťava!“

 

Tam ženy ako šoférky nemajú také problémy ako v Saudskej Arábii?

 

Ženy sú tam šikovné šoférky a jazdia tam už dlhé roky, ale v Saudskej Arábii už majú zopár mesiacov v zákone, že môžu šoférovať. Je to na dnešnú dobu dosť nevídané. Musím ešte spomenúť, že majú výborný parkovací systém a zaich pár drobných zaparkujete všade a bez stresov.

Ako sa vám páčila nová benzínová „cétrojka“ od značky Citroen, ktorej ste fanúšička?

 

Príjemné auto s pekným dizajnom mentolovej farby, ktorá je netradičná farba práve pre autá, ale tu naozaj pasuje i v kombinácii s bielou strechou. Oblé tvary sú pekné a typicky ženské...a preto ženám šikne, tak ako aj mne sa dobre riadilo a pohodlne sedelo s príjemným volantom v rukách. K tomu dobrá hudba z autorádia a môžem relaxovať za volantom. Vo vnútri bolo všetko moderné a určite prepracovanejšie ako v mojej „céštvorke.“ Palubovka bola prehľadná a veľký displej tiež. Páčili sa mi pri otváraní dverí - mádla z textilu, ktoré boli také iné. Ešte som sa s takým moderným doplnkom v aute nestretla. Priestoru sa mi tu zdalo oveľa viac v celom aute ako u mňa. Benzínová jednadvojka ma poslúchala, ale najviac ma prekvapila jemná a citlivá brzda...poslúchala na povel. Veľmi rýchlo som si zvykla na tak dobré autíčko ako je táto mentolka, ktorá ma na chvíľku osviežila a bolo to veľmi príjemné jazdenie a ešte príjemnejšie parkovanie. Aj preto sa „cétrojka“ v meste cíti ako doma....:)

 

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode