Medzi nebom a zemou...

29.02.2020 20:00

Charizmatická muzikálová herečka a profesionálna pohrebná rečníčka Kristína Illašová-Karabinošová o svojej zaujímavej práci, zážitkov z jej života, ale aj testovaní nového modelu VW Passat.

 

Skončila si muzikálové herectvo na konzervatóriu. Účinkovala si v seriáli Prvé oddelenie, v Súdnej sieni a zmenila si javiskové dosky za iné miesto...

 

Za miesto, ktoré je o čosi komornejšie a v podstate som neodišla z javiska. Nebohých odprevádzam na druhý svet už 17 rokov. Moje publikum mi netlieska, ale je to rodina pozostalých, ktorým sa kotúľa slza na tvári. Zároveň je to možnosť, ako verejne poďakovať človeku, ktorý nás opustil, za všetko, čo nám do života priniesol. Inak som aj súčasťou rôznych kultúrnych a športových podujatí .Minulý rok som napríklad otvárala Relax Park Agrokomplex.

 

Ako si sa k tejto tvojej práci rečníčky dostala?

 

Toto povolanie som si veru nevybrala a nikdy by ma nenapadlo, že práve ja budem rečníčkou na pohreboch. Ako to už v živote chodí, dopomohla náhoda. Moja obľúbená susedka mi raz povedala, že jej pôjdem zarecitovať alebo zaspievať na pohreb. O  dva roky zomrela a v pohrebných šatách nechala odkaz s posledným želaním, ktoré mi takto mrazivým spôsobom pripomenula. Vtedy si ma všimla jedna pohrebná služba, ktorá ma oslovila. Dnes spolupracujem s viacerými a odvtedy sa začala moja netradičná cesta po cintorínoch. Svoj dar reči tak uplatním a nemusím byť kvôli tomu na divadelných doskách.

Akú neželanú príhodu si zažila, že ti nebolo všetko jedno...

 

Taká dávnejšia príhoda sa stala, že kedysi sa nebožtíkom dávali do šiat rôzne upomienkové predmety. Raz dali cigarety, fľašu slivovice alebo náboje, keďže nebožtík bol poľovník. Nikto z nás si neuvedomil, že to môže byť nebezpečné a tak sa aj stalo. Začal strieľať ako ohňostroj na Silvestra! Kremačná pec sa poškodila a bola nejaký čas odstavená z prevádzky alebo inokedy bolo treba staršiu pani obliecť, dať je do ruky ruženec. Vraj jej dali čipkové šaty, ktoré boli na vešiaku, ale museli ich ich zostrihať, pretože jej boli malé. Nakoniec sme zistili, že jej obliekli moje šaty, v ktorých prednášam. Pani museli prezliecť a dali sa jej pôvodné.

Kedy si si robila vodičský preukaz a všetko prebehlo, tak ako malo?

 

Pred desiatimi rokmi som si robila vodičský preukaz a pamätám si, že ako jediná z tých dievčat som spravila testy na prvýkrát, ale jazdy som spravila až na tretíkrát. Potom som začala jazdiť na škodovke a išlo mi to celkom dobre. Iba pri parkovaní sa mi stáva, že je za mnou veľká nervózna kolóna, kým zaparkujem. Potom mám ešte problém to zaparkované auto nájsť, tak často využívam MHD.

Aké máte pohrebné auto a spĺňa všetky kritéria bezpečného auta?

 

VW Transportér je určite bezpečné auto ako testovaný VW Passat. Ako nové, keď nám ho doviezli, tak sme akurát išli pochovať mladého chlapca po dopravnej nehode. Na konci rozlúčky, keď ho niesli do auta, tak auto nenaštartovalo asi na 5-krát. Jeho dedko to okomentoval so slzami v očiach: „sadal si do auta, keď si nemal a teraz sa ti nechce odísť...“

 

Boli nejaké pokuty, ktoré si zaplatila počas tvojho šoférskeho života?

 

Nemala som bezpečnostný pás pripnutý a nezastavila som na Stop-ke. Platím ako každý iný vodič a nehádam sa. Jeden policajt mi raz pokutu odpustil so slovami, že tentokrát to vyriešime dohovorom, pretože mal rešpekt pred mojimi rečníckymi schopnosťami, ktoré vediem pri posledných rozlúčkach a mal obavu, čo by som o ňom potom povedala, keby sa pobral na onen svet...(smiech)

Vedeli by ste si vymeniť koleso, ak by ste dostali defekt?

 

Ja určite nie, ale moji kolegovia z pohrebnej služby majú doslova zlaté a šikovné ruky. A čo je výhodou?! Sme 24-hodinová pohrebná služba, stačí im zavolať a vždy podajú pomocnú ruku kolegyni. Tak som si trošku zvykla a spohodlnela.

 

Text, fotky a video: Alena Chorvátová


 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode