Maťo Homola víťazom pretekov svetového pohára WTCR!

25.06.2018 08:49

Neskutočný výsledok! Mladý slovenský pretekár Maťo Homola zvíťazil v druhých pretekoch víkendu v Portugalsku, v tých záverečných získal fantastické 5. miesto. 

Po včerajšom náročnom dni a po dlhej noci v boxoch, kedy mechanici tímu DG Sport Competition dávali dohromady oba Peugeoty 308 TCR bolo všetko pripravené do kvalifikácie. 

 

Prvé momenty boli skutočne krásne, keď sa aj Maťo Homola aj jeho tímový kolega ocitli spoločne na prvých dvoch miestach priebežného hodnotenia. Samozrejme, bola to len prvá fáza kvalifikácie, no krásny pohľad pre oči. Maťo Homola dnes skutočne “lietal” a predvádzal výbornú jazdu, neustále zlepšoval svoje časy, až z toho bolo 12. miesto v prvej časti kvalifikácie a teda postup do Q2. V nej sa mu podarilo po prvýkrát tento víkend dostať pod 2:01 a dokonca, v druhom ostrom kole ešte zrýchliť. Nebyť drobnej chyby v prvom rýchlom kole dokázal by sa určite umiestniť v prvej päťke. Takto z toho bolo výborné 8. miesto a štart z 3. priečky do druhých pretekov víkendu a z 8. priečky do tých záverečných. 

“Som nesmierne šťastný za tento výsledok, máme rýchlosť, mám sebadôveru a verím, že konečne dokážem zabojovať o pódium. Po prvýkrát som sa dostal do druhej kvalifikácie tento rok, už to bolo skutočne frustrujúce. Som zvedavý, ako Joker Lap zamieša karty,” skonštatoval Maťo Homola po kvalifikácii.

Na štart prvých dnešných pretekov sa Maťo postavil na 3. miesto, keďže do nich sa poradie pre prvých 10 jazdcov kvalifikácie otáča. Maťo svoju šancu využil a po výbornom štarte sa dostal ešte v 1. kole na 2. miesto za Sheddena (Audi) a predbehol Mullera (Hyundai). Shedden dostal už počas pretekov 5 sekundovú penalizáciu za nerešpektovanie limitov trate a rozhodol sa veľmi skoro absolvovať Joker Lap, vďaka čomu sa mladý slovenský pretekár dostal na 1, miesto. “Keď Shedden šiel do Joker Lap, musel som skutočne zatlačiť. Muller na mňa dobiedzal, tlačil som neskutočne počas celých pretekov a žmýkal auto čo sa dalo. V 8. kole som dal Jokera ja a Muller mal voľnú trať,” skonštatoval po pretekoch Maťo.

Maťovi sa podarilo vrátiť na 2. miesto, no Muller išiel tiež maximálne tempo. Slovenskému jazdcovi trať neskutočne sadla a dokázal stále jazdiť zelené sektory. V predposlednom kole išiel do Jokera aj Muller a slovenský pretekár ho veľmi tesne obehol pri návrate na trať a dokázal udržať 1. miesto až do konca. Po pretekoch neskrýval obrovskú radosť: “Toto je ten najkrajší pocit. Dokázal som zvíťaziť v takto nabitom štartovnom poli, poraziť aktuálneho vedúceho jazdca šampionátu a navyše niekoľkonásobného majstra sveta, Yvana Mullera."

Čas na oslavy bol však minimálny, v zápätí boli na programe ostatné preteky víkendu, do ktorých štartoval Maťo Homola z 8. miesta. Fantastický štart znamenal okamžitý zisk dvoch miest a posun na 6. miesto a čoskoro aj na piatu priečku. Žiadna veľká dráma sa nekonala, dvakrát sa na trati zjavilo neutralizačné vozidlo. Prvých 8 pretekárov si nechávalo Joker Lap do posledných chvíľ, no vďaka výjazdu safety caru na trať 2 kolá pred koncom ho všetci, s výnimkou Bjorka (Hyundai), ktorý ho absolvoval hneď na začiatku všetci prešli Joker vo vláčiku a Maťovi sa tesne podarilo ubrániť 5. miesto.

"Toto bol asi najnáročnejší pretekársky víkend, aký som kedy zažil. Včera som mal v kvalifikácii skutočne pocit, že nič horšie sa mi už nemôže stať a potom prišla radosť z umiestnenia, kedy som skončil na 12. mieste. Vedel som, že mám na viac. To sa dnes ukázalo. Najprv výborný výsledok v kvalifikácii, kedy som sa prvýkrát tento rok prebojoval do Q2, potom fantastické vytúžené víťazstvo a nakoniec krásne 5. miesto. Je to sen. Verím, že toto fanúšikov navnadí a prídu ma hromadne podporiť na SLOVAKIA RING, už druhý júlový víkend!", povedal po pretekoch Maťo Homola.

Najbližšie navštívi seriál svetového pohára cestovných vozidiel WTCR Slovensko a okruh Slovakia Ring, na ktorom sa predstaví spoločne s Majstrovstvami Európy ťahačov. 

Kalendár svetového pohára FIA WTCR 2018:

08. 4.   | Maroko, Circuit Mouley El Hassan
29. 4.   | Maďarsko, Hungaroring
12. 5.   | Nemecko, Nürburgring Nordschleife
21. 5.   | Holandsko, Circuit Zandvoort
24. 6.   | Portugalsko, Vila Real
14. 7.   | Slovensko, SLOVAKIA RING,
30. 9.   | Čína, Ningbo International Circuit
07. 10. | Čína, Wuhan International Circuit
28. 10. | Japonsko, Suzuka Circuit
18. 11. | Macau, Guia Circuit


Fotografie zo sezóny 2018: https://goo.gl/9KhtbJ
Facebook stránka: https://www.facebook.com/matohomola/
Youtube: http://bit.ly/YouTube_MH70
Instagram: https://www.instagram.com/matohomola/
Web stránka: http://matohomola.sk/

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode