Mám rada SUV modely

02.04.2022 18:04

Brand manažérka Volksvagen osobných vozidiel v Porsche Slovakia Milena Holweg porozprávala pre časopis Auto a žena o pandémii, ako ovplyvnila predaj áut, kto rozhoduje pri kúpe auta v domácnostiach, na akom SUV modeli značky Volksvagen momentálne jazdí a čo jej dcéra pripomína, keď idú v aute. Toto a ešte všeličo iné zaujímavé sa dozviete v našom rozhovore. 

V roku 2020 nastala pandémia a v rôznych automobilových značkách pocítili pokles predaja áut. Bola podobná situácia aj pri značke VW?

 

Určite áno, pretože aj u nás predaj áut poklesol oproti predchádzajúcim rokom zrhuba o 15-20%. Globálna pandémia koronavírusu má navyše aj veľký dopad na výrobu a dodávky elektronických komponentov ako sú polovodičové prvky, používané vo všetkých modeloch. Výpočet prvkov vybavenia, ktorých sa to týka, siaha od modulárnej stavebnice, infotainmentu, cez strešné okná, riadenie a prevodovku až po ťažné zariadenie. Nedostatok polovodičových prvkov sa u nás naplno prejavil hlavne v 3kvartáli 2021, kedy napriek pretrvávajúcemu vysokému záujmu o vozidlá, výroba nebola schopná pokryť tento dopyt. Na Slovensku bol v roku 2021 trh osobných vozidiel na úrovni 75.700, čo bola +/- úroveň z roku 2020, ale oproti roku 2019 to stále znamená pokles o 25%. Značka Volkswagen osobné vozidlá si oproti 2020 polepšila o takmer 14% a tým pádom narástol aj trhový podiel značky Volkswagen osobné vozidlá na úroveň 9,3%

 

 


Ak sa pozrieme na cesty a v každom druhom SUV-čku sedí žena, tak to je presne tak aj vo vašom prípade? Jazdíte na podobnom modeli auta?

 

Áno. Momentálne jazdím na plug-in hybride Volkswagen Tiguan s automatom. Preferujem SUV-čka, pretože są do nich dobre nastupuje, mám dobrý výhľad do strán, vyšší posed, dobrá konektivita a bezpečnosť, keď vozím svoju dcéru. Jazdila som aj na elektrickom modeli Volkswagen ID.4, ktoré je výbornou voľbou pre mnohé rodiny, ktoré zmýšľajú ekologicky. Tento model ich určite poteší. Aj ja som nadšenec elektromobility. Autá na čisto elektrický pohon sa mi veľmi páčia, keďže  denne najazdím po meste iba okolo 30-50 km, mám možnosť nabíjať si auto v práci, zároveň sú elektrické autá veľmi tiché, dynamické a priestranné.

 

 

Ako je to v dnešnej dobe pri kúpe auta? Kto rozhoduje v rodine…žena či muž?!

 

Dôležité je, že či je to iba jedno alebo druhé auto do rodiny, tak podľa toho ženy preferujú rôzne modely áut. Je však pravda, že momentálne veľa žien rozhoduje v rodine, aké auto sa kúpi. Nie je to už ako v minulosti, keď len muži rozhodovali. V obľube majú ženy SUV-čka, crossovery, ale aj menšie modely ako je Polo či Golf, tak tie preferujú skôr slobodné a bezdetné ženy, pretože sú vhodné na parkovanie. Nedávno sme predstavili nový model Volkswagen Taigo, ktorý sa aj ženám určite bude páčiť. Určite máme viacero modelov, ktoré ich potešia.

 

Spomeniete si na svoje prvé vaše auto?

 

V roku 1999 som dostala moje prvé dieselové auto bez klímy s nízkym podvozkom. Bol to čierny Golf a neskôr v roku 2005 prišla čerešnička na torte v podobe červeného Golfu GTI, ku ktorému som mala citový vzťah. Inak v mojom živote som mala väčšinou VW a autá značky Audi.

 

 

A čo pokuty za dopravné priestupky?

 

V Rakúsku určite viac platím ako na Slovensku, pretože tam na každom rohu je radar alebo schovaný policajt. Stalo sa mi, že počas jedného dňa som zaplatila dvakrát pokutu za prekročenie rýchlosti. Občas mi niečo pošlú aj do schránky, ale vždy to treba zaplatiť, aj tie, čo mi prídu do schránky. Našťastie, odkedy mám dcérku, tak neplatím takmer žiadne pokuty a som určite bezpečnejšia a dodržiavam rýchlosť.

 

Vaša dcérka je pokojná počas vašich dlhších ciest v aute?

 

 

Ak jazdíme dlhé trasy, tak moja dcéra upozorní každého spolucestujúceho, aby sa pripútal bezpečnostným pásom a nezabával ma, keď som za volantom, lebo sa musím sústrediť na cestu. Naposledy to povedala svojej babinke, aby ma nevyrušovala pri šoférovaní. Bolo to v podstate tak, že tiež sa veľa vypytovala počas ciest a povedala som jej, že sa musím sústrediť na cestu, tak teraz to používa pri každom, kto nastúpi do auta. 

 

Ak by sme mali porovnať vodičov na Slovensku a v Rakúsku, kde je ten rozdiel?!

 

Na Slovensku sa mi nepáči, keď idem ako chodec po prechode pre chodcov, tak mi málokedy vodiči zastavia a dokonca mi pomaly vynadajú, že čo som vstúpila na vozovku. To sa mi naozaj stalo, keď mi z auta dohovárali. Toto určite v Rakúsku neexistuje, tam sú vodiči zvyknutí a dokonca sú pokutovaní, ak nezastavia na prechode. Určite sú rakúski vodiči v mestskej premávke ohľaduplnejší a trpezlivejší ako slovenskí vodiči. Taká je moja skúsenosť. Možno, ak by boli vyššie pokuty ako v Amerike, Nemecku alebo vo Švajčiarsku, tak by sme sa spamätali.

 

Ozaj, dokončenie vytúženej diaľnice a sen mnohých vodičov z oklitých dediniek urobil mnohým radosť. Je tú úľavu z kolón cítiť?

 

V Bratislave sa určite vďaka diaľnici zlepšila doprava, čomu sa aj ja teším. Upokojilo ten nápor áut, pretože to naozaj odľahčilo dopravu v hlavnom meste. Vodiči z tých menších miest to určite uvítali a nemusia jazdiť cez dedinky, netvoria sa kolóny a vodiči sú pokojnejší a menej nervózni, keď sa ponáhľajú ráno do práce v čase špičky. Otvorili sa Mlynské Nivy a to tiež pozitívne vplýva na uponáhľaných vodičov. Pri Centráli skončili dopravné obmedzenia a opravili sa tam deravé cesty, čomu sa teším, keď tadiaľ idem a nebojím sa výmoľov, ktorých tam bolo neúrekom.

 

 

Možno na záver niečo vtipné, ale aj poučné z vášho šoférskeho života?

 

Pred 20timi rokmi som si prvýkrát sadla do Audi A6 Allroad s automatom. Viezla som svojho šéfa a nechtiac som zabrzdila ľavou nohou. Zastavenie bolo dosť brutálne, ale môj šéf bol pokojný a upozornil ma, že si mám dávať v budúcnosti na to pozor, ktorou nohou brzdím. Odvtedy som si zamilovala automat a iný ani nechcem…

 

Text: Alena Chorvátová

Foto dodala: Milena Holweg

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode