Mám rád SUV-čka a veterány...

27.11.2021 10:42

Akademický maliar a grafik Marián Komáček je viceprezidentom klubu Art Diagonal vo Viedni, predsedom Združenia grafikov Slovenska a členom popredného grafického združenia Hollar v Českej republike. Pre náš časopis Autoažena porozprával o cestovaní,zážitkoch a veteránoch. K tomu ešte sme si vyskúšali nové SUV - Subaru Outback

 

Venuješ sa grafike, maľbe, ilustrácii, známkovej tvorbe i grafickému dizajnu. Svoju maliarsku a grafickú tvorbu si predstavil na viacerých individuálnych i kolektívnych výstavách na Slovensku i v zahraničí. Kde berieš inšpiráciu pri svojej tvorbe?

 

Ovplyvňujú ma rôzne situácie v živote. Vzťahy a rôzne iné skutočnosti, ktoré dávam na plátno, pretože inšpirácia je všade okolo nás. V mojej tvorbe sa objavujú realistické a abstraktné prvky. V mojich námetoch nájdete aj autá -veterány, pretože sa im venujem. Moje hobby je malé veteránske múzeum a nájdu sa u mňa aj poháre z veterán rallye. Inak sa musím pochváliť, že som bol prvý, ktorý mal Bantley v Bratislave….síce som ho iba namaľoval, ale mal som ho doma!

Aj to viem, že 83 - ročnú Pragu požičiavaš na svadby a má veľký úspech! Obráťme list a pospomínaj na staré časy tvojej autoškoly?

 

Syn má na webe stránku “veterani na svadbu” a nevesty so ženíchmi si ju obľúbili. Na daľšej 94-ročnej pragovke je

Brzda vpravo, v strede plyn, vľavo spojka a sedí sa napravo. Musíte sa veľmi sústrediť pri šoférovaní, aby ste sa nepomýlili. Viezol som mnohých zaujímavých ľudí a potom prídeme na to, že sa poznáme. :) A čo sa týka autoškoly, tak tú som robil, keď som končil strednú školu. Mali sme dobrého intruktora, ale prvá jazda bola pre mňa šokom. Sadol som do embéčky a ten učiteľ mal drevennú nohu. Ako pretekár mal nehodu a tak prišiel o nohu, ale vedel naučiť. Aj som bol z prvej jazdy vystresovaný, lebo začalo snežiť a mal som ísť na Kolibu, ale pradil mi a zvládol som to…

 

Viem, že máš okrem veľkého SUV-čka aj staré fiatky a ešte viac zážitkov, ktoré vždy pobavia…čo prvé sa ti vybaví v pamäti?

 

Ako študent som bol s fiat 500 v Bulharsku pro mori. Bol som tak nabalený, že som už nevedel, kam mám dať paradajky, tak som ich mal pod nohami. Jedno miasto v aute nebolo prázdne. Naložená fiatka ani nehučala.  A keď sme sa vraciali z Bulharska, tak sme išli cez Rumunsko a na diaľnici bol taký skok, že som v 90-tke skoro rozbil nápravu. Ďaľší šok som zažil, keď prechádzal cez diaľnicu bača so stádom oviec, že som mal čo robiť, aby som zabrzdil. Aj na nemeckých diaľniciach som zažil vtipné situácie…

 

Neobmedzená rýchlosť na nemeckých diaľniciach s malou fiatkou, tak to ma zaujíma….?!

 

V Nemecku na diaľnici ma vodiči púšťali a s fiatkou, ale na tachometri som mal 110 km/h a v jednom momente som predbiehal kamión, ktorý išiel rýchlosťou 95 km/h. Ten protitlak ma síce brzdil, ale našťastie som ho predbehol. Vodič kamióna mal vyložené nohy v okna a ukazoval mi, že som jednička. Celý šťastný som sa pred neho zaradil a on zrazu pridal a začal ma tlačiť. No, zbohom rodina! Dal som sitič, vypeckoval som to a o 5 km som mu zdúchol. Dokonca v Holandsku som mal výstavu, a keď som tam prišiel s fiatkou a začal z nej vyťahovať obrazy, tak si všetci zabudli zavrieť ústa. Dokonca jeden holanďan chcel vymeniť moju fiatku za opel kadet kombi. Veď vtedy sa nedalo predať alebo meniť auto v zahraničí. To by boli problémy a fiatku mám dodnes.

 

Aj si mal s ňou nehodu?

 

Ako student na intráku som išiel zaparkovať a spustil som sa asi 100 metrov bez motora na parkovisko. Sprava mi vybehla embéčka v rýchlosti 40 km/h a treskla do mňa. Mne sa nič nestalo a ten dotyčný sa začal krútiť a chytať za hlavu. Zavolal policajtov, že som mu nedal sprava prednosť a vodičák mi vzali na polroka! Auto som si nakoniec opravil sám s kamošom sochárom, ktorý vedel zvárať a auto som dal do poriadku. 

Za rýchlosť si už dostal pokutu?

 

Pred rokom ma zastavili policajti za rýchlosť, lebo som vošiel do Devína, kde za značkou bola hneď štyriadsiatka a nestihol som to tak rýchlo ubrzdiť. Oni mi tam hneď od značky namerali rýchlosť 62 km/h. Chcel mi dať pokutu 150 eur, ale našťastie ma jeden z nich poznal, že vraj býval blízko nás v Devínskej, tak sa mi prižmúril oko a bolo to síce menej, ale poučné pre mňa.  a znížil mi ju na 50 eur. 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode