Mám rád štvorkolky...

04.07.2020 12:03

Herec Alfréd Aczel pre náš magazín porozprával o svojich zážitkoch s autami, obľúbených japonských značkách a veľkej záľube v motorkách a motorových lodiach. Vyskúšal si nový model Suzuki Vitara, ktorý si môžete pozrieť vo videu.

Už ako dieťa si hral vo viacerých detských televíznych inscenáciách, filmoch a potom neskôr aj v seriáloch. V akých tituloch ťa mohli diváci vidieť?

 

Seriály ako Búrlivé víno, Susedia, vo filme Fontáne pre Zuzanu 2 a mnoho iných projektov, ale najviac sa živím dabingom, kde som požičal hlas Tobiasovi Morettimu, známemu hercovi z detektívneho seriálu Komisár Rex, Jackovi z amerického seriálu Trampoty ženatého muža, slepému Jordymu zo seriálu Star-track, ale aj charizmatického Patrika Swayzeho.

 

Obráťme list a vráťme sa do čias, kedy si si kúpil svoje prvé auto a aké boli tvoje zážitky?

 

S kamošom sme si na polovicu kúpili Fiat 600, zrepasovali sme ho. V podstate on na ňom jazdil, ale po dovŕšení mojej 18-tky mi ho odovzdal. Taká bola dohoda. To auto malo záhadnú vlastnosť, že sa nedal poriadne zavrieť kufor. Občas mi vyskočil za jazdy a musel som zastať a pribuchnúť, lebo som nič nevidel. Potom som mal väčšinou klasické škodovky...

Nehody či odťah alebo nedajbože ukradnutie vozidla si vo svojom živote zažil?

 

Vážnu nehodu som nemal, ale nepríjemné bolo, že mi tesne po revolúcii ukradli päťkový bavorák! Mal som ho dva mesiace, platil som leasing, ale po jeho ukradnutí som na ňom dosť prerobil...až tak, že som mohol pomaly lietať vrtuľníkom...a vtedy som zanevrel na túto značku, lebo v tej dobe sa BMW kradli vo veľkom. Kúpil som si Jeep Cherokee a neskôr starší grand Cherokee. Štvorkolky a veľkolitrážne autá, ktoré mi vyhovovali kvôli lodiam, ktoré prevážam za autom.

 

Ty máš oprávnenie na lode, ktoré môžeš riadiť?

 

Ďaľšia moja vášeň sú motorové lode a člny. Kedysi dávno som mal aj vlastnú loď, ale teraz si už iba prenajímam a s väčšou partiou kamarátov si vyrazíme na dovolenku po mori a ja som samozrejme kapitán.

 

Viem o tebe, že si veľký motorkár už od malička a k tomu si aj členom motorkárskeho Goldwing clubu...

 

Na motorku som dlho nemal vodičák a jazdil som bez papierov kade tade po vinohradoch a utekal pred policajtmi. Vždy som vedel nájsť rôzne uličky, kde som sa vedel schovať a tam, kam som chcel prísť, som vždy dorazil. A čo sa týka organizovania zrazov Goldwingu clubu, tak veľa jazdíme po svete, ale veľa zrazov máme aj tu na Slovensku, kde je medzinárodná účasť. Mal som aj Suzuki Intruder, čo bol choper. Potom som mal Harleya a bolo tých motoriek neúrekom, pretože som viacmenej motorkár. V budúcnosti určite plánujem kúpiť nejakú novú motorku.

 

Jazdíš motorkou aj na dovolenkách?

 

Áno. Veľmi príjemná klíma a dobré cesty sú na Kanárskych ostrovoch, kde sa dá jazdiť celý rok. Tam si ukojím svoje vášne a prenajmem motorku na pár dní. Musím spomenúť Španielsko, kde sú na motorkárov veľmi ohľaduplní a dávajú im prednosť. Aj v Rakúsku a Taliansku je príjemné jazdenie na motorkách. Niekedy si nechám nákladiakom doviezť motorku a ja idem lietadlom napríklad do Nórska. Tam bolo nádherne, bolo dobré počasie, prešli sme fjordami na motorkách a tam by som sa určite ešte vrátil. Majú tam naozaj kvalitné cesty a veľmi veľa tunelov, ktoré sú vytesané do skaly a z tých stropov tečie voda, čo býva občas adrenalínové. Avšak na druhej strane sme si to vynahradili krásnymi prírodnými scenériami, čo bolo neopísateľný zážitok aj presun trajektom.

Vyskúšal si si pravostranné riadenie, čo pre našinca býva nezvyk?

 

Dával som si pozor, že musím ísť po ľavej strane a zvykol som si. Ten problém z ďaleka tak nehrozí ako opačne, keď som sa vylodil z trajektu a u nás som sa pustil na druhú stranu, našťastie sa nič nestalo a spamätal som sa. Jazdenie na ľavej strane som si vyskúšal v Thajsku a najviac kurióznych situácií som zažil na kruhových objazdoch. Zhodou okolností tam padol na motorke kamarát, ale nič vážne sa nestalo.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode