Mám rád pohodu...aj za volantom

01.05.2021 14:09

Divadelný a filmový herec a režisér Dušan Cinkota o svojich projektoch, o nakrúcaní seriálu Slovania, o auto-moto zážitkoch, o ženách za volantom, a o testovaní modelu Opel Insignia, ktoré uvidíte vo videách.

 

Filmy, seriály a veľa práce v dabingu. Si hlasom T. Hanksa, A. Banderasa či A. Delona. Ide ti karta v zábavnej šou Tvoja tvár znie povedome. Divadlo miluješ... Prezraď, čo momentálne pripravuješ?

 

Za posledné 2 roky som nakrútil seriály Červené pásky, Slovania, Ultimátum. Tvoja Tvár bola úžasná jazda. Režírujem dabingy do TV aj do kín. Upravujem knihy. Pripravujeme film Love 2, aj jedno prekvapenie. Ale momentálne skúšam v DPOH hru Experti s podtitulom Smilstvo, čo je jedna zo siedmich súčasných slovenských hier a budú premiérované sedem nedieľ po sebe v máji a júni v rôznych priestoroch Bratislavy. Naša bude v DPOH 27. a 28.júna. Len dúfame, že keď otvoria kostoly, tak otvoria aj divadlá a bez nezmyselných obmedzení.

Viem, že seriál Slovania sa nakrúcal na Ukrajine. Aké ste mali počasie a ako to ovplyvnilo natáčanie?

 

Nakrúcali sme v divokej prírode a najhoršie boli obrovské roje komárov búrky a tie nás aj pár dní zdržali. Do toho silné horúčavy a môj 5 kilový plášť... No napriek tomu ma polročné nakrúcanie na Ukrajine uchvátilo. Čisté lesy, nádherné ticho, len hukot rieky a šušťanie stromov. Žiadne autá, lietadlá, ani drôty vysokého napätia. Prekrásna príroda a lesní ľudia, čo sa do miest sťahujú len na zimu. Niečo úžasné. Až na to moje maskovanie, každé ráno minimálne hodinu, najskôr hlinu na hlavu a keď uschla, tak rôzne farby, podľa situácií, či rituálov a to po celý deň dofarbovať. Ale časom som si zvykol. To nanášanie farieb bola vlastne príjemná masáž.

Ty si zažil ešte retro vodičák a všetko, čo s ním súviselo. Aké to bolo?

 

Kedysi to bolo jednoduchšie, lebo nie všetci sme potrebovali vodičáky. Vtedy bolo na cestách menej áut a nejazdili tak bláznivo. Najprv sme skúšali babety a 50tky Pioniere. Na jednom som zrazil škodovku a preletel som ju ako lopta. No vstal som, vzal Pioniera a bežal preč. Vodič škodovky bol tak šokovaný, že ma dobehol až po jednom kilometri, že čo jeho blatník? Dohodli sme sa na sto korunách a bolo vybavené. No a moje prvé auto? Samozrejme Škoda 120, ako správny Slovák mojej generácie.

Akú nehodu si mal, že si nechápal, že si to prežil...

 

Raz mi zlyhalo riadenie na Renaulte 21, ktoré mali vady riadenia. Na mojej ceste boli v zákrute výmoly od kamiónov a tam mi zvrtlo a zablokovalo kolesá a auto vynieslo do protismeru. Cez okno spolujazdca som videl ako sa na mňa rúti Favorit pick-up asi 140tkou a bez brzdenia ma nabral. Na súde klamal, že šiel 40, no nedalo sa vraj vyrátať koľko šiel a keďže som bol v protismere, tak som bol vinníkom ja. Bol som v bezvedomí niekoľko hodín a v nemocnici len týždeň. Mal som hroznú ranu na čele, no som dosť tvrdohlavý, takže som to chvalabohu prežil.

 

Kde sa ti páčil dopravný systém, že sa ti dobre jazdilo? A zažil si aj nejakú zvláštnosť?

 

V Taliansku som sa cítil ako ryba vo vode, šoféri sa tam navzájom viac cítia, takže si môžu dovoliť to povestné divoké talianske jazdenie. Aj keď trúbia, nie je to agresívne osočovanie ako u nás, len sa upozorňujú a tak nejako medzi sebou komunikujú. No a prazvláštnosť som zažil v Turecku. A teraz sa podržte, tam majú semafóry v kruhových objazdoch. Skoro som odpadol, keď sme zastali v kruháči na semafóre. A to boli v jednom až tri.

 

Aké sú podľa teba ženy za volantom? A chcel by si niečo odkázať ostatným vodičom?

 

Ženy sú perfektné vodičky a malo by ich jazdiť oveľa viac. Sú nežné, citlivé a tak aj jazdia. Niektoré sú síce pomalšie v rozhodovaní, ale vždy je to lepšie, ako by mali byť nebezpečne rýchle. No a všetkým šoférom chcem odkázať, nech sa naučia na kruháčoch jazdiť zipsovo! Jazda tak bude plynulejšia pre všetkých. Policajti by mali dať pred kruháče zipsové značky a učiť vodičov ich dodržiavať. A na rovných cestách ich tiež neignorujte! Vždy je príjemnejšie zipsovať, ako tlačiť sa na auto pred sebou a just nepustiť to, ktoré sa chce zaradiť. Treba sa to učiť. Vždy nechávam medzeru, aby sa auto mohlo zaradiť, no niekedy mu aj blikám a nič. Zipsovať je budúcnosť! A buďte k sebe tolerantnejší, nech má každý pohodu za volantom...

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode