Malý volant do ženskej ruky

05.12.2013 18:11

Na malosti záleží

Menší volant bol donedávna výsadou športových áut. Hračka pre pánov. Čím menší, tým lepší. Časy sa však menia a prvé lastovičky v podobe malého (kompaktného) venca nájdeme dnes už aj v masovo produkovaných vozidlách. A určite potešia aj dámy – vodičky. Ako?


Rýchlejšie reakcie – vyššia bezpečnosť

Ak ste fanúšičkou športovejšej jazdy, tak malý volant je určený práve vám. Ponúka totiž lepšiu manévrovateľnosť. Rýchlejšie reagujete na podnety, často nepredvídateľné. A v takýchto situáciách rozhodujú často zlomky sekundy. Čím väčšia rýchlosť, tým väčšia výhoda malého volantu.


Ľahšie parkovanie

Malý volant však oceníte najmä v meste. Často sa snažíte vopchať svoje autíčko do mini miesta, ktoré vám zostalo na parkovanie. S menším volantom je to jednoduchšie. Nemusíte točiť ako šofér autobusu, stačí pár krátkych ťahov.


Očami vždy na vozovke

Malý volant umožňuje priamy pohľad na vozovku bez rušivého skláňania očí na palubnú dosku, keďže tú máte v rámci periférneho videnia v zornom uhle pohľadu. Vďaka tomu máte aj ako nepozorná šoférka plnú kontrolu a pozornosť, čo výrazne zvyšuje vašu bezpečnosť. 

 

Treba si uvedomiť, že s rastúcou rýchlosťou vidíte čoraz menej – zmenšuje sa totiž váš zorný uhol. „Kým v pokojovom stave vidíte periférne až do 110 stupňov, pri rýchlosti nad 120 km/hod je to už len 20 stupňov. Vnímame teda len predmety v diaľke a nie to, čo sa nachádza 10 metrov pred nami,“ upozorňuje znalec odboru cestnej dopravy J. Borlok.


Aj preto môže mať každé sklopenie pohľadu na palubnú dosku pri štandardnom volante fatálne dôsledky. Kým pri malom sa pozeráte zároveň na palubnú dosku aj na cestu.

 
Potvrdzuje to aj I. Orviská z Peugeotu. „Bezpečnosť bola jedným z kľúčových dôvodov na použitie malého volantu v novom Peugeote 308 ako v jednom z prvých sériovo vyrábaných vozidiel tohto druhu. Volant s kompaktnými rozmermi zlepšuje ovládateľnosť a zintenzívňuje pocity z jazdy. Vďaka presnému a informujúcemu elektrickému posilňovaču riadenia je manévrovanie v meste veľmi ľahké,“ objasňuje Orviská.


Pozor na trhnutia!

Ak sa práve necítite ako rely jazdkyňa, narábajte s malým volantom opatrnejšie. Je totiž na každý pohyb citlivejší. „Ale aj tu prichádzajú nové technológie, ktoré v závislosti od rýchlosti menia pomer prevodu alebo silu, ktorou treba volant vychyľovať z priameho smeru a samé stabilizujú volant do priameho smeru,“ upozorňuje na riziká dopravný analytik J. Drahovský.


Ako zvládnuť prechod

Paradoxne, zvykanie si na menší volant zrejme ani nepocítite. „Sadla som si za volant a všetko išlo akosi samo,“ povedala bezprostredne po vyskúšaní automobilu s kompaktným volantom známa športová moderátorka a skúsená vodička Petra Ázacis.


Samozrejme, veľké volanty nevymrú a vždy budú mať svojich vášnivých fanúšikov. Z časti je to spojené s detským snom mnohých - byť šoférom autobusu, či kamiónu (ku ktorým veľký volant neodmysliteľne patrí), z časti ide o prirodzené spojenie veľké vozidlo + veľký volant.

 

VÝHODY MALÉHO VOLANTU
lepšia manévrovateľnosť
jednoduchšie zvládnutie nepredvídaných situáciách
presnejšie parkovanie
začiatočníci nemusia „rúčkovať“

VÝHODY VEĽKÉHO VOLANTU
viac priestoru na ovládacie gombíky
vhodné najmä pre veľké autá s veľkým polomerom otáčania a väčšími pneumatikami (SUV, úžitkové automobily)





  
 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode