Malý športiačik

21.04.2014 10:00

Dano Žulčák osedlal športový Renault Clio a porozprával sa s nami aj o svojich motoristických zážitkoch

Minulý rok ste skončili VŠMU u pána Emila Horvátha. Dostali ste trvalé angažmá v divadle alebo len hosťujete ako mladý začínajúci herec?

Trvalé angažmá mám v Martine a tak sa dá povedať, že denne pendlujem medzi Bratislavou a Martinom. Za 4 mesiace som najazdil 20 000 km. Hosťujem v predstaveniach v SND, Aréne aj na Novej scéne, takže na nedostatok práce sa nemôžem sťažovať. Okrem toho hrám a spievam vokály v kapele Orchester Jeana Valjana (OJV).  

Zaujímavý názov. Prečo?

Ak budem slávni, tak povieme, že sme začali ako bedári.

Na herectvo ste sa vraj nedostali na prvýkrát, čo ste medzitým robili?

Kým som sa dostal na herectvo, tak som pracoval ako šofér na dodávke a rozvážal som svetre po Slovensku. Nemal som ešte ani 19 rokov, ale bola to pre mňa dobrá škola. Si pamätám, že som mal čerstvý vodičák a bol som v skúšobnej dobe. Nezastavil som na prechode prechodcov a dostal som 500 korún pokutu, potom 2000 a rýchlo sa nazbierali tri. Musel som robiť doškoľovací kurz. Dá sa povedať, že za dva roky som na pokutách zaplatil viac ako za celý vodičák. Napriek tomu to bola výborná skúsenosť, pretože som najazdil veľa kilometrov.

Na akom automobilovom tátoši teraz jazdíte?

Jazdím na novej Kia ceed 1,6 CRDi. Chcel som najprv športovejšie auto, ale potom som chcel spoľahlivé auto. Medzi vybranými modelmi bola aj Škoda, ale v Showroome sa nesprávali podľa mojich predstáv, tak som išiel inde a mám Kiu so slušnou výbavou. Je to dobré autíčko, dokonca aj klavír by sa dozadu zmestil. Chcel som kombi kvoli kapele, ale aj kratka verzia mi vyhovuje a som spokojny :-)

Pochádzate z východu, to je dosť kilometrov jazdiť na druhý koniec Slovenska a všeličo sa pritrafí na vašich cestách alebo ste nemali zatiaľ žiadnu kolíziu?

Takú menšiu nehodu pred 6-timi rokmi, ktorá sa stala medzi Košicami a Vranovom. Medzi tými mestami je taká skratka, je tam dosť zle označená cesta. Ak poprší, tak sa šmýka, ja som išiel na Ford Escorte, keď do protismeru vybehla nadupaná Audina. Trhlo mi volantom a skoro ma to zviezlo do priekopy, ale nič sa našťastie nestalo, trochu rozbitý nárazník a blatník. Svojpomocne som to na starom aute vymenil.

Je nejaký úsek cesty, kde ste zaplatili pokutu?

Medzi TT a BA som prekročil rýchlosť a som dosť zaplatil, ale koľko, to vám nepoviem. Aj som síce zjednal, ale stále to bola vysoká suma. Odvtedy to riešim tempomatom na 110 km/h a neprekročím rýchlosť.

Okrem auta ste sa viezli aj na iných dopravných prostriedkoch?

Mám rád malé aj veľké motorky, motokáry, traktor. Minulý rok som pozval spolužiakov z VŠMU k nám na východ a chcel som im urobiť zaujímavý program. Išiel som k dedkovi, zapojil som vlečku, všetci nastúpili a išli sme do lesa pozrieť na koníky. Spolužiačka z Bratislavy nikdy nesedela ani na vlečke ani na traktore, tak mala zážitok. Točili si to.

Nadávali ste niekedy na vodičov ako chodec?

Bol som chodec, aj cyklista a samozrejme, že som nadával na vodičov, ale keď si premietnem, ako som bol neosvetlený cyklista, tak to bolo ozaj nebezpečné.

Máte nejaký netradičný zahraničný príjemný motoristický zážitok?

Mali sme taký americký trip a navštívili sme Miami, Rio de Janiero, New York. V New Yorku sme boli na Broadwai, videli sme Mackbetha, aj s umelcami sme sa stretli. Na Miami sa zas len žúruje, mali tam nadupané autá, aj sme si požičali Ford Mustang na celý deň za pár dolárov. Na čerpacej stanici najprv platíte, potom tankujete. Videl som tam väčšinou benzínové autá nad 4 litre s automatom. Okrem áut sme videli prales, opice na ceste, paráda.

Ak sedíte v aute, zvyknete sa pozerať z auta a zakývať dievčatám?

Pozerám sa po ženách aj po vodičkách, dokonca som videl počas jazdy v žltom Opli miss 2013 Karolinu Čičátkovú, zakývali sme si. Usmievala sa, bolo to príjemné.

Aké bolo testované Clio značky Renault?

Športové, ten zvuk, to mám rád! A veľmi pekný dizajn zvonku aj zvnútra. Páčil sa mi volant a digitálny tachometer, videl som to vo Fiate Tipo, zaujímavé bolo umiestnenie tempomatu v stredovej konzole. Ja to mám na volante. Obrazovka bola super. Sedenie dobré, ale chýbala mi lakťová opierka. Tuhý športový podvozok, čo sme patrične odskúšali aj na nerovnom teréne, že pani novinárka? J Rs tlačidlo malo riadny záber a jednadvojka super vyštartovala, automatické radenie šlo ako po masle, hoci automat som ešte nemal.. Vzadu bolo dosť miesta, aj v kufri, aj keď za mňa sa už nikto neposadí, snáď len autosedačka. Veru ani vo Fieste si nikto za mňa nesadne. Clio má aj dobrý pomer - cena a výkon. Pre mladých ľudí je toto auto určené, či už ženy alebo muži. Hlavne dámy, ktoré obľubujú nákupy v nákupných strediskách. Dobré parkovanie vodičom tiež Renault Clio uľahčí v manévrovaní napríklad v podzemných garážach.

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode