Malokarpatský expres – turistickým autobusom a s bicyklami do Malých Karpát

17.08.2019 19:05

Spoznajte krásy a zaujímavosti Malých Karpát. Využiť môžete turistický autobus „Malokarpatský expres“. Autobus je prispôsobený na prepravu bicyklov. Premáva každú sobotu, nedeľu a počas štátnych sviatkov na trase Bratislava – Budmerice cez Svätý Jur, Pezinok, Modru, Zochovu chatu a Červený Kameň.

Autobus je sprevádzaný turistickým sprievodcom, ktorý vám cestou porozpráva o trase a odporučí zaujímavé miesta. Malokarpatský expres ponúka skĺbenie pohodlnej dopravy do turistických cieľov a trávenie voľného času na bicykloch napríklad na pumptrackovej dráhe na Zochovej chate pri Modre. Autobus bude premávať do konca septembra. 

Cestovné lístky si môžete kúpiť u vodiča autobusu (cena je vrátane prepravy 1 bicykla na osobu):

  • celodenný: 4 €
  • celodenný zľavnený (do 15 rokov):  2 €
  • jednorazový (lístok na jednu jazdu):  2 €
  • jednorazový zľavnený (do 15 rokov):  1 €

Na linke platí aj Bratislava CARD, ktorá v rámci jej platnosti umožňuje ľubovoľné cesty Malokarpatským expresom.

Zaujal nás Renesančný vinohradnícky dom vo Svätom Jure. Je to národná kultúrna pamiatka zapísaná v katastri obce Svätý Jur a ide o výnimočný príklad pre región charakteristickej architektúry mestského vinohradníckeho domu. Je súčasťou radovej zástavby z 15. a 16. storočia, ktorú vybudovali nemeckí kolonisti. Pôvodne gotický objekt z 15. storočia s vysoko položeným bytom, plytkými pivnicami a hospodárskymi stavbami vo dvore, bol okolo roku 1600 renesančne prestavaný, neskôr barokovo upravený a v druhej polovici 20. storočia zrekonštruovaný.

 

Mimoriadny význam stavby je v tom, že sa zachovala jej pôvodná podoba z konca 17. storočia – klenutý podjazd, valené pivničné klenby s lunetami, trámové stropy, arkádové schodisko, ostenia renesančných okien.
So slnkom opierajúcim sa do pohára dobre vychladeného vína, v našom prípade vynikajúce víno od Bažalíka, nalievaného v tieni 500-ročnej pivnice, bola chvíľa strávená v tomto dome výnimočným zážitkom a určite sa sem opäť vrátime. Buďme pyšní na naše národné kultúrne pamiatky. A Renesančný dom sa oplatí určite vidieť, ste všetci srdečne vítaní a neoľutujete príjemnú atmosféru, ktorú zažijete ako my pri dobrom vínku a dobrej nálade. :)

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode