Malá tanečníčka

28.03.2015 20:56

Herec Dávid Hartl vyskúšal novú Škodu Fabiu a porozprával o premiére psychologickej drámy EQUUS

Máte len 21 rokov a tretí rok - trvalé angažmán na novej Scéne, pri tom študujete 6. ročník na štátnom konzervatóriu v Bratislave. Hráte väčšinou v komédiach s pesničkami, ale v Hre EQUUS je veľký zlom a stvárňujete úplne inú postavu. S akými pocitmi ste túto rolu prijali?

Vynikajúci pocit dostať takú skvelú príležitosť ako je postava Alana Strenga. Po rozhovore s režisérom som neveril, že budeme robiť takýto titul na novej Scéne a k tomu, že budem hrať jednu z hlavných rolí, to ma dostalo. Po prečítaní tej hry som zistil, že naozaj ten chlapec, ktorého hrám, má srdce na dlani a pociťuje neuveriteľnú slobodu, ale tú mu chce vždy niekto vziať. Jeho rodičia, okolie mu to neustále narúša. Ostatné sa dozviete, keď si to prídete pozrieť.

Je ešte nejaký iný žáner a postava, ktorú by ste si radi zahrali?

Som otvorený možnosťam, ktoré prídu a vždy sa teším, keď sa môžem naučiť niečo nové. Zistil som, že ma inšpiruje naozaj všetko. Som vo veku, kedy veľmi ľahko môžem nasávať z každej role, ktorá mi bude ponúknutá.

Ste vo veku, kedy mnohí mladí ľudia už majú vodičský preukaz a snažia sa naberať jazdné skúsenosti na cestách na svojom alebo rodičovskom aute.

Ako je to s vami?

Mám zaplatený vodičák v autoškole, keďže som sa už cítil dospelý, dokonca aj frajerku mám, ale nejazdím. Po teórii som bol na mojej prvej jazde a poslednej jazde, ktorá dopadla asi tak, že som skoro zrazil jedného nemenovaného kolegu zo SND, ktorý sa mi do cesty zaplietol na bicykli. Či som sa zľakol alebo to bola aj kombinácia s nedostatkom času, tak som nepokračoval ďalej, ale verím, že sa k tomu časom vrátim a dokončím to, lebo som to sľúbil mojej rodine. Asi teraz v lete to už poriešim.

Na akom aute ste mali možnosť jazdiť v autoškole, aj mimo nej?

Na Fabii. Otec má auto, ale jazdil som viac so sestrou, ktorá má Citroen.

Je vaša sestra taká vodička, že jej dôverujete, keď vás vezie vo svojom aute?

Samozrejme, keď potrebujem, tak mi vždy pomôže. Tiež sa síce dlho učila jazdiť, parkovať sa tiež učila a učí dodnes, ale v podstate je dobrá a šikovná vodička, tak ako iné, ktoré osobne poznám a vidím na cestách.

Čo z duše neznášate a nerobí vám dobre v cestnej premávke?

V rámci dopravy nemám rád červenú farbu na semafóre. Stáť na križovatke, či už ako vodič, spolujazdec, cyklista, tak to nemám rád. Radšej mám zelenú alebo auto plné dievčat. To mám najradšej.

Okolo novej Scény je ťažko parkovať. Sťažujú sa vaši kolegovia na prípadné odtiahnutie vozidla alebo pokutu?

Tak to máme v divadle každý deň! Papuča alebo odťah vozidla je na dennom poriadku.

Máte nejaký motoristický sen, ktorý si možno niekedy splníte, keď príde čas?

Kúpiť si motorku! Už od šestnástich rokov po nej túžim, dokonca som mal celú izbu polepenú plagátmi motoriek, mopedov. Najlepšia by bola 125-ka, taká maličká ako som ja, veď uvidíme časom, či sa mi tento sen splní.

Ste vraj korčuliar, ktorý si pri pohybe opakuje texty, tak  prezraďte, koľko kilometrov denne prejdete ak ste na korčuliach?

8 – 10 kilometrov okolo seneckého jazera, keď som doma cez prázdniny.

Jazdievate na zájazdy s divadlom do zahraničia? Aké máte dojmy z dopravy?

Boli sme s divadlom v Korei a nevedel som sa tam vôbec zorientovať. Hlava na hlave a každé druhé auto bolo Hyundai. Inak ukážková doprava, slušní vodiči, tak ako to má byť. Len jazykovo tam nie sú zdatní, pretože náš taxikár, nevedel pochopiť, do ktorého hotela nás ma odviezť, tak sme si museli chvíľu vysvetľovať. Európania sú pre nich taká atrakcia.

Ako sa vám páčila nová dieselová Škoda Fabia?

Nová Škoda Fabia pekne tancovala na ceste ako tanečnica z novej Scény. Je nádherná a elegantná s ladnými krivkami. Vo vnútri bolo všetko cítiť novotou a pestrofarebnosťou poťahov, príjemné na pozeranie, ale aj na pohodlné na sedenie. V aute rád počúvam rockovú hudbu a mám svoje vlastné play listy na mobile, ktoré si prehrávam. Tu vidím USB výstup, ktorý by som tiež vedel využiť. V každom aute ma zaujíma zvukový systém a vo Fabii je naozaj dobrý. Palubný počítač informuje o vozidle, to je super. Vidím, že Fabia ma dobrú spotrebu, niečo vyše 5 litrov na 100 kilometrov. A to je paráda. Dieselový motor bol zvukovo príjemný do ucha, ale hlavne dobre zrýchloval na jedna štvorku, ale inak si tak v pokoji priadol.  Jedine čomu sa v aute vyhýbam, tak je používanie klímy, ktorá mi nerobí dobre na hlasivky. Vcelku je Fabia auto pre každú generáciu, ktorá má rada spoľahlivé auto. Mne sa jej cestný tanec páčil a možno sa raz pri výbere auta stanem jej partnerom.

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode