Majú ženy výhodu v autoškole?

01.03.2016 16:16

Ženy na rozdiel od väčšiny mužov sú lepšie poslucháčky a pri robení si testov do autoškoly ako aj pri samotnej jazde s inštruktorom dávajú väčší pozor a viac sa naučia. Tým sa v určitom slova zmysle stávajú lepšími, pozornejšími žiakmi autoškoly.

Hocijaký inštruktor, ktorý nie je zaryte sexistický,  potvrdí, že skupina žien ako študentiek je viac v tomto zmysle schopná ako skupina mužov. Býva pravidlom, že budúce vodičky lepšie počúvajú a sú viac otvorené na učenie sa nových vecí spojených so šoférovaním. V prvom rade je u žien bezpečnosť jazdy. Chlapi, zvlášť automobiloví nadšenci, často preukazujú laxnosť a mávnutie rukou pri vysvetľovaní dôležitých pokynov inštruktora. Bohužiaľ, nadšenie je nedostatočnou náhradou vodičských zručností a vedomostí. Čo je ešte horšie je to, že mnohí muži sú vychovávaní s nedostatkom rešpektu voči autoritám, tak zostávajú uzavretí voči novým nápadom a obhajujú si svoje staré, často mylné predpoklady.

 

V špecializovaných autoškolách pre športové jazdenie sa často stáva, že ženy dosahujú pre tieto dôvody často lepšie výsledky
ako ich mužskí kolegovia. Dôvodom zvyčajne býva mužské ego, ktoré bráni prijímaniu nových vecí, resp. chlap si povie, že on sám to zvládne najlepšie a po svojom. Tým  mnohí zostávajú na rovnakej úrovni a ich vodičské schopnosti napredujú len veľmi pomaly. Ako sa hovorí, sú dve veci, o ktorých nemôžete vyhlásiť, že ich muž robí zle. Tou prvou je šoférovanie a na druhú určite prídete samy. 

 

Ďalším zaujímavým aspektom riadenia vozidla je spôsob, ako sedíme za volantom. Vezmime si, ako príklad, preteky vo Formule 1. Nebudeme sa teraz venovať tipovaniu výsledkov týchto pretekov, ale sa zameriame na jeden aspekt spojený s riadením týchto strojov. Jazdec F1 sedí v malom priestore, ktorým mu znemožňuje vykonávať  viac-menej hocijaký iný pohyb okrem riadenia. Takto sa jazdci formúl sústredia iba na riadenie a sú plne zameraní na to, čo ich čaká na trase pretekov.

Teraz ale späť k nám, bežným smrteľníkom, ktorí sa pohybujeme na našich rozbitých cestách v obyčajných automobiloch. Pravdou zostáva, že sme si z riadenia urobili pohodu a stále hľadáme len spôsoby, ako si cestovanie len spríjemniť. Nanešťastie, tieto snahy vedú k zníženiu pozornosti a opatrnosti. Človek môže ľahko zabudnúť, že sedí za volantom a stratiť sa vo svojich myšlienkach, pričom často prehliada dopravné značenie čo môže viesť k vážnym nehodám. Preto mnohí inštruktori nabádajú žiakov a žiačky k primeranému prispôsobeniu odevu a hlavne obuvi pri šoférovaní. Prihliadajúc na príklad s F1, môžu ženy dosahovať lepšie výsledky ak majú oblečenú tesnú sukňu, v ktorej sú držané kolená bližšie pri sebe. Pri učení šoférovania sa tak dosahuje lepšia práca nôh na pedáloch a precíznejšie pridávanie a uberanie plynu, čo môže pomôcť mnohým prvovodičkám.

Text: Juraj Micka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode