Madeline Hollander predstavuje dielo Sunrise/Sunset pre BMW Open Work by Frieze

07.10.2020 11:19

Madeleine Hollander pozýva návštevníkov sledovať choreografiu, ktorá definuje naše prostredie. Dnes sa spustí internetová platforma www.sunrise-sunset.com, ktorá vytvorí náhľad na špeciálnu inštaláciu. Návštevníci si môžu priblížiť alebo vzdialiť globálnu mapu zostavenú zo svetlometov a sledovať ju v jednotlivých častiach, sekciách či prepojeniach.Taktiež si môžu pozrieť živé zábery z kamier nad križovatkami v Berlíne, New Yorku, Ríme či v Los Angeles.

Už štvrtý rok pokračuje dlhodobé partnerstvo medzi spoločnosťami BMW a Frieze. Jeho výsledkom je umelecká iniciatíva BMW Open Work by Frieze. Umelecké diela vychádzajú z inšpirácie výtvormi značky BMW a v priekopníckom viacdruhovom formáte spája umenie, technológiu a dizajn. Kurátor Attila Fattori Franchi si pre vytvorenie štvrtého diela BMW Open Work by Frieze vybral v New Yorku sídliacu umelkyňu Madeleine Hollander. Tá predstaví svoj výtvor vo dvoch fázach ako digitálnu platformu počas tohtoročného podujatia Frieze Week v Londýne a ako špeciálnu inštaláciu v rámci Frieze Los Angeles v roku 2021.

Projekt s názvom Sunrise/Sunset (Úsvit/Súmrak) pokračuje v jej doterajšom umeleckom pôsobení a vo výskume dopravných vzorcov a práce bez ľudských činiteľov, ktorí by vstupovali do týchto systémov alebo procesov. Umelkyňa vytvorila svoje dielo pre Frieze Los Angeles 2021 na základe intenzívnej komunikácie s oddelením BMW zameraným na trvalo udržateľný rozvoj a štúdia automatických adaptívnych systémov svetlometov BMW. Sebestačná živá inštalácia bude pozostávať zo stoviek recyklovaných BMW LED svetiel, ktoré pochádzajú z Recyklačného a demontážneho centra spoločnosti BMW Group. Madeleine Hollander následne vytvorila energetickú slučku, prepojenú mapu zosúladenú s úsvitom a so súmrakom po celom svete. Fascinovali ju reakcie technológie svetlometov na mnoho podnetov ako pohyb, svetlo a poveternostné podmienky. Preto každé svetlo spojila s konkrétnou časovou zónou a vytvorila tak stále hodiny. Svetlomety sa pri brieždení v Kalifornii automaticky prepnú do žiarivého nastavenia, súmrak v Londýne aktivuje hmlové svetlomety.

Madeleine Hollander pozýva návštevníkov sledovať choreografiu, ktorá definuje naše prostredie vďaka neviditeľným faktorom ako geografická poloha, úroveň svetla či časť dňa a ich výrazný vplyv na naše vnímanie a správanie. Od 7. októbra sa počas Frieze Week London spustí internetová platforma www.sunrise-sunset.com, ktorá vytvorí náhľad na špeciálnu inštaláciu. Návštevníci si môžu priblížiť alebo vzdialiť globálnu mapu zostavenú zo svetlometov a sledovať ju v jednotlivých častiach, sekciách či prepojeniach a pozorovať, ako sa podľa jednotlivých častí dňa a miest svetlomety rozsvecujú alebo stmavujú. Taktiež si môžu pozrieť živé zábery z kamier nad križovatkami v Berlíne, New Yorku, Ríme či v Los Angeles.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode