Macher na pohľadanie

23.05.2013 10:23

Rozhlasová a televízna moderátorka Janette Štefánková otestovala pre náš webový časopis Land Rover Freelander 2

Ste moderátorka hlavného spravodajstva v RTVS. Stíhate okrem iného aj rozhlas, tak ako predtým?

V hlavných správach som vyše roka. Predtým som moderovala regionálne správy Slovensko Dnes + ranné vysielanie v Slovenskom rozhlase, takže som zobúdzala ľudí. Striedala som sa s Romanom Bombošom. Rozhlas budem mať vždy rada, momentálne mám však dosť aktivít a venovať sa mu nestíham, keďže pri príprave som veľmi precízna. Verím však, že sa k nemu ešte niekedy vrátim. Momentálne mi ranné vstávanie o 3,40 hod. nechýba.

Zažili ste adrenalín v spravodajstve?

Adrenalín je súčasťou spravodajstva, najmä pri živých vstupoch. Správy, ktoré prinášame majú rôzny charakter a nie vždy sa hovoria ľahko. Tak to bolo aj vtedy, keď som v správach začínala a dozvedeli sme sa, že hokejista Paľo Demitra zahynul.

Spomeniete si na nejaké „brebty“ počas vysielania v rádiu?

Nebolo ich veľa, ale nejaké predsa. Ešte, keď som pracovala v regionálnom rádiu, boli mojimi hosťami členovia skupiny Team. Ja som ich privítala ako známu slovenskú kapelu Elán. Chalani to vzali s humorom.

Aj na začiatky šoférovania?

Pamätám si na jedného inštruktora autoškoly, keď som si robila vodičský preukaz. Pracovala som vtedy v regionálnom rádiu. Inštruktor ma bral ako nejakú „celebritu“ a tak ma počas jednej jazdy  pozval na zmrzlinu. Mala som chuť na pomarančovú a on mi kúpil asi päť kopčekov. Odvtedy som pomarančovú zmrzlinu nemala.

Vaše prvé auto na ktorom ste sa učili?

Prvé auto, na ktorom som sa učila jazdiť bola švagrova Škoda 120. Učil nás aj so sestrou. Neskôr som jazdila na kamarátovom Favorite, neskôr Fiate.  Potom som dlho nejazdila, ale strach z bratislavských ciest som prekonala. Šoférujem 3,5 roka, ešte donedávna som jazdila na aute VW Golf 5. Teraz sa vozím na benzínovom šestkovom VW  Golfe. Už ho mám rok.

Čo ste urobili s tým predchádzajúcim päťkovým VW Golfom?

Predala som ho technikovi, ktorý ho servisoval a najlepšie poznal. Zobral ho pre dcéru, myslím, že je spokojná. Je to dobré auto.

V zime sa vám ako šoféruje? Mávate ťažkosti so zlými poveternostnými podmienkami?

Raz v sobotu ráno, keď husto snežilo, som schádzala z Dlhých Dielov. Bola kaša na ceste a vozoka bola šmykľavá. Nemala som až také skúsenosti  a pribrzdila som viac ako som mala. Otočila som sa a urobila hodiny. Našťastie, v protismere nič nešlo a zastala som tesne pri obrubníku. Auto bolo bez škrabanca. Ja som to ešte chvíľu predýchavala.

Neverím, že vy platíte pokuty?

Samozrejme, že platím pokuty. Niekedy som rýchla, ale odkedy mám v aute tempomat, jazdím predpisovo. Pred časom, bolo to na Vianoce a ja som sa ponáhľala k rodičom, som išla po diaľnici asi 170 km/h. Zastavili ma policajti a pohrozili. Pokuty však nedávali. A potom si ešte pamätám na policajta ako z amerického filmu. Pustili majáky a zastavili ma. Vyšiel policajt s vyhrnutými rukávmi, slnečnými okuliarmi, ešte aj tetovanie mal. Na otázku, či som niečo urobila sa len usmial a povedal – bežná kontrola. Potom sme si už iba zaželali pekný deň.

Kedy ste platili?

Raz skoro ráno, cestou do rozhlasu som zobudila policajtov, keď som prefrčala okolo nich. Chybu som urobila a tak som zaplatila a potom vo vysielaní, ich aj pekne pozdravila.

Kde najďalej ste šoférovali?

Najďalej som bola v Prahe a vo Viedni. S kamarátkou sme to zvládli s mapou aj navigáciou – pre istotu.


V ktorej krajine sa vám nepáčili vodiči?

V Turecku. Bola som tam na dovolenke a mala som pocit, že každý si jazdil ako chcel. Tam by som sa asi bála jazdiť. Nás viezli na džípoch a bola to poriadne rýchla jazda. Báť som sa nebála, vedela som do čoho idem a adrenalín milujem.

Tvoja obuv je zvyčajne taká ako teraz?

Tie niekoľko centimetrové opätky? Vysoké?! Mám kamarátku, ktorá šoféruje v oveľa vyšších, ja to striedam podľa toho, aký deň ma čaká. Musím povedať, že vysoké opätky sú bezpečnejšie ako rôzne žabky. Sú síce pohodlné, ale bezpečné ani náhodou.

Podľa akých kritérií si ženy vyberajú autá?

Podľa toho ako auto vyzerá. Či je pekné, akú má farbu, či je pohodlné, priestranné, komfortné.

Nejaký zaujímavý automobilový model, ktorý ste jazdila?

Pamätám sa keď sme s redaktorom relácie Pozor, zákruta  - s Tomášom Hladným boli na testovacej jazde s Nissanom Quaskai. Chcel ma nachytať, a ako prvé sa ma opýtal, ako sa auto volá. Ja som však prišla pripravená a naštudovala som si to. On šoféroval, ja som bola len spolujazdec. Potom som komentovala jazdu. Bolo veľmi príjemné.

Hneváte sa po zimnom období na cestné výtlky?

Podarilo sa mi vbehnúť do jedného výtlku, keď bolo napršané a nebolo ho vidieť, lebo bol pod vodou. Našťastie, rozbiehala som sa, nešla som rýchlo, tak sa nič nestalo. Horšie dopadla moja kamarátka, vošla do takého výtlku, že jej auto skončilo v servise.  

Ako sa Vám páčil dieselový Land Rover Freelander 2?

Mne sa páčia veľké autá. Aj keď sa vždy pousmejem, keď vidím v garážach v obchodných centrách v takých autách ženy a nevedia zaparkovať alebo vyparkovať. Úžasné a pohodlné auto a veľmi dobre sa s ním riadi. Interiér pekný aj ciferník s hodinkami sa mi páči. Pri cúvaní je praktická cúvacia kamera. Mám kamarátku, ktorá sa celá otáča, keď cúva. Vôbec pri tom nepoužíva spätné zrkadlá. Štartovanie gombíkom nemám v aute a je to pohodlné. Na automate som jazdila pred polrokom. Niekedy mám obavy, kým si zvyknem, ale v pohode. Sadla som si, a všetko som mala nastavené tak ako potrebujem, aj keď mám vysoké opätky. Ja potrebujem maž pohodlie a priestor. Tu ho je dosť. Čierny interiér, tmavé poťahy, opierky, pri zapnutí bezpečnostného pásu musím dať hore lakťovú opierku, aby som sa pripútala. Kufor je veľký. Motor 2,2 bol viac ako výborný a dynamický. Modrá farba je pekná, aj keď som skôr zástancom klasických farieb. Čierna, strieborná...Je to praktické, nie je tak vidieť, že už by malo ísť do umyvárky. Land Rover je typické rodinné auto na dovolenky, chaty. Má všetko, čo dobré auto má mať, to najdôležitejšie je však bezpečnosť . A tú v tomto aute cítiť všade!

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

 

 

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode