Lovely drive nielen za volantom…

06.08.2022 11:16

Členka SND - opery a baletu v orchestri Aneta Lednická nám porozprávala, aký je rozdiel v hraní na koncertoch a doma v SND, čo si zlomila pri dopravnej nehode na Orave. Prečo nenašla svoje auto na mieste, kde ho zaparkovala a veľa iným zaujímavostí. Vyskúšala si elektrický Peugeot 208 a zahrala nám na husliach skladbu “Tri oříšky pro popelku” :)

Si tuti hráčka prvých huslí, vytvorila si projekt Lovely Violin, chystáš aj sólové projekty, ale zahrala si si aj v klipe Nely Pociskovej, takže pracovných aktivít máš dostatok?

 

Mám veľa pracovných aktivít a k tomu som matka dvoch detí. Hrávam od jari do jesene, či už na svadbách aj v čase korony som hrala seniorom v domovoch sociálnych služieb. Nahrala som s kolegami nášho hudobného tímu klip Nely Pociskovej, ktorá v ňom spieva šansón o dvoch umývadlách. Bola to pekná skúsenosť a môžete si ho pozrieť na youtube kanáli.

Absolvovala si hudobné turné s Elánom v Amerike v Carnegieho hale, kde sme robili koncert pre slovákov a zožali veľké standing ovation. V Čechách ste mali tiež veľa koncertov. Aké je to v porovnaní, keď hráš doma v SND?

 

Tak je to iné. V SND zažívam úplne niečo iné, pretože tam ľudia nie sú až tak uvoľnení ako na tom Eláne, kde tá atmosféra a eufória robí veľké divy, ale v SND cítite, kedy sa to divákom páči, aké sú ich reakcie a vedia oceniť dobré výkony, ak sa vydarí predstavenie. Rozpíš mi to..kludne to prerob, elú túto odpoved, dik.

 

Poďme k téme, ktorá je obsahom nášho online magazínu a opíš nám, čo zažívaš na tvojich cestách, či už za odpočinkom alebo pracovnými aktivitami?

 

Mám rád pokoj na ceste, jazdím pomalšie a nepatrím k vodičom, ktorí sa na cestách ukazujú, že majú dobré autá a idú rýchlo. Zažila som aj nepeknú nehodu, z ktorej som našťastie vyviazla v poriadku. Mala som zlomenú očnú a lícnu kosť. Išla som z koncertu a v čase Dušičiek som sa zastavila u rodiny na Orave, kde som dostala šmyk. Bol taký “pršodážď” a bohužiaľ som hlavou narazila na volant, nemala som dobre upevnený bezpečnostný pás a ani prezuté pneumatiky som nemala. Na ceste som narazila už do dvoch narazených áut, takže sme sa kompletne všetci nabúrali a keď pre mňa prišla sanitka, tak aj tá sa šmýkala! Bolo to nepríjemné, ale už je to za mnou a odvtedy mám rešpekt pred zlým počasím a dodržiavam rýchlosť. 

Dostala si pokutu za rýchlosť, ale stalo sa ti, že si zaparkovala auto nevedela nájsť?

 

To nie, ale odtiahli mi auto a moja prvá myšlienka bola, že mi ho ukradli. Naposledy sa mi stala taká vec, že som si išla pozrieť nové autíčko a zaparkovala som na briežku. Nedala som rýchlosť, len ručnú brzdu som zatiahla. Vrátila som sa späť a pozerám, že auto tam nie je. Zrazu som ho zbadala úplne niekde inde! Ono si samé zliezlo dolu, zaparkovalo si medzi ostatné autá a našťastie nikoho nezrazilo, iba oškrelo takú bránku. Škrkanec sa dal preleštiť pastou a pochopila som, že som asi dostala “stopku,” že nemám pokukovať po novom aute. :)

Spomínala si, že nemáš rada vodičov, ktorí jazdia vysokou rýchlosťou, ohrozujú ostatných vodičov, tak prezraď, akých iných vodičov si zažila v krajinách, ktoré si navštívila?

 

Zaujímavých vodičov som stretla v Indii, kde každý trúbi, kde sa dá a autá majú väčšinou oškreté a nepreživajú to ako u nás. Páčilo sa mi, že tam majú štvor a viacprúdové cesty. V Anglicku sú tolerantní vodiči, ale ja by som nevedela jazdiť na tej druhej strane vpravo. Je to také od veci. V USA je všetko veľké a väčšie ako veľké, či už autá alebo autobusy, ale majú tam aj oni kolóny ako my. V Rakúsku sa dobre jazdí a cesty sú lepšie ako naše.

Máte doma dve autá a keď idete s jedným na dlhšiu trasu, tak dávate deťom telefóny do ruky, aby sa zahrali?

 

Zásadne mojím deťom počas dlhých ciest nedávame žiadne tablety ani telefóny. Počúvame audiorozprávky alebo detské pesničky, ktoré nahral môj manžel deťom, ktorý je spevácky sólista v SĽUKu alebo si pospia. Ja mám rada ticho v aute a snažím sa to naučiť deti, aby vnímali okolie a pozorovali prírodu. Musím povedať, že ani doma nemáme zapnutú telku len tak, pre nič za nič, ale vždy sú nejako kreatívne zainteresované a majú krúžky.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode