LOEBOVO SIEDME MONACKÉ VÍŤAZSTVO

25.01.2013 09:59

 

Napriek tomu, že v posledný deň sa zrušili posledné dve nočné rýchlostné skúšky na Col du Turini, sa celkovým víťazom Rely Monte-Carlo stala posádka Sébastien Loeb a Daniel Elena. Bol to pre nich siedmy triumf na tejto rely. Vďaka tretiemu miestu posádky Dani Sordo a Carlo del Barrio sa po skončení otváracích pretekov sezóny ocitli na pódiu dve vozidlá Citroën DS3 WRC. Štvrté miesto posádky Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen znamenalo, že tím Citroën Total Abu Dhabi WRT sa ujal vedenia aj v šampionáte konštruktérov.

 

Nachvíľu sa obzrime do Valence - je piatok, skoré popoludnie - posádky vyrazili na trať posledných dvoch rýchlostných skúšok toho dňa a tím Citroën Racing sa pustil do demontovania servisného parku. Po absolvovaní 393 kilometrov sa hlboko v noci päť kamiónov dostalo do kniežatstva. Ráno však už v priestore boxov formuly 1 bolo všetko pripravené na príchod vozidiel DS3 WRC.

 

Presťahovanie rely na úplný juh Francúzska sa nespojilo so zlepšením počasia. V Monaku neustále pršalo a od 800 metrov nad morom snežilo. Podmienky sa podpísali pod to, že sa opäť používali pneumatiky Michelin Pilot Alpin s hrotmi. Program prvej časti pozostával z dvoch prejazdov cez Col du Turini (Moulinet - La Bollène Vésubie) spojených prejazdom cez Col de Loda (Lantosque – Luceram).

 

Po dojazde do cieľa 14. Rýchlostnej skúšky sa Sébastien Loeb nevedel rozpamätať na podobne náročný terén: "Na tom sa jednoducho nedalo jazdiť. Musel som jazdiť na hrubej vrstve premočenej kaše, čo spôsobilo, že som neustále zápasil s aquaplaningom. Ak som nechcel skončiť mimo cesty, nemohol som v priamom smere jazdiť rýchlejšie ako 30 km/h." Na druhej strane však tým, že zametal cestu, potešil Bryana Bouffiera, ktorý sa so svojou DS3 WRC posunul vo výsledkovej listine na lepšie miesto.

 

Túto rýchlostnú skúšku poznačilo viacero výletov mimo cestu. Dani Sordo a Mikko Hirvonen videli, ako ich súperi robili chyby. Španiel a Fín sa tak dostali na tretiu a štvrtú priečku. "Bolo treba ostať na ceste, no bolo to náročné a miestami úplne bláznivé", vravel Dani Sordo. "Druhý prejazd cez Turini bol o niečo ľahší, stačilo sledovať stopy. Určite som však neriskoval, lebo sa chcem dostať do cieľa."

 

Pokojnejšia 15. rýchlostná skúška umožnila, aby sa Sébastien Loeb na Turini opäť nadýchol k útoku. "Prvý prejazd vytvoril dve koľaje, dve stopy, ktoré sme nesmeli opustiť. Opäť to nebolo nič náročné na jazdenie, bolo treba iba dôjsť do cieľa."

 

Podvečerný návrat do Monaka sa niesol v snahe nájsť pneumatiky s čo najmenej zničenými hrotmi, aby sa dali použiť aj na dve nočné rýchlostné skúšky na Turini, ktoré sa jazdili v okolí Nice. Nakoniec ich však organizátori z bezpečnostných dôvodov zrušili.

 

Rely tak skončila a pocit prekvapenia vystriedala v tíme Citroën radosť a dôstojná oslava hrdinov. "Je to trochu nezvyčajný koniec, no podmienky sú také extrémne, že toto rozhodnutie môžeme iba privítať," poznamenal Yves Matton, riaditeľ Citroën Racing. "Naším cieľom bolo, aby sa dve naše autá dostali na pódium, čo sa nám aj podarilo. Veľkým zadosťučinením je aj to, že v prvej päťke sa ocitli štyri vozidlá DS3 WRC."

 

Sébastien Loeb siedmym víťazstvom v Monte-Carlo vyrovnal rekord Tommiho Mäkinena. "Je to zvláštny pocit, nie pre zrušenie konca, no skôr preto, lebo sme zažili všetky druhy podmienok. Okrem suchých. Myslím, že je to prvé Monte-Carlo, počas ktorého som nepoužil hladké pneumatiky. V podstate sme dominovali od začiatku do konca a toto víťazstvo si určite zapamätám, akiste aj preto, lebo tu bolo pravdepodobne moje posledné."

 

"Som veľmi rád, že môj návrat do tímu Citroën som okorenil pódiovým umiestnením," pridal Dani Sordo. "V týchto podmienkach, ktoré mi naozaj vôbec nesedeli, to považujem za veľmi dobrý výsledok. Zo začiatku som bol ďaleko za oboma Sébastienmi, no rýchlo sme sa vrátili do pretekov. Už sa netrpezlivo teším na ďalšiu rely!"

 

Štvrtý Mikko Hirvonen sa postaral o to, že Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team má po prvých pretekoch v hodnotení konštruktérov 19-bodový náskok. "Na konci pretekov som sa možno trochu uspokojil, z tohto výsledku však mám obrovskú radosť," potvrdil Fín. "Bolo to natoľko náročné, že sa teším z toho, že som vôbec došiel do cieľa na dobrej pozícii! Z pohľadu šampionátu je to naozaj dobré."

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode