Lietanie ma stále baví ako na začiatku...

24.08.2019 12:15

Akrobatický pilot Martin Šonka – Majster sveta elitnej letecké série Red Bull Air Race, majster Európy a vícemajster sveta v leteckej akrobacii kategórie unlimited - freestyle, člen reprezentácie Českej republiky v leteckej akrobacii kategórie unlimited.

Sponzor rozhodol, že letecká séria Red Bull Air Race tento rok je posledná a teda končí...je to pravda?

Áno, je to tak. Sponzor končí a kto bude mat záujem zatiaľ nevieme, ale verím, že pokračovať budeme ďalej. Nechajme sa teda prekvapiť. Čaká nás ešte pretek v Japonsku, kde sa bude bojovať o titul majstra sveta. Takže momentálne sa sústredím na lietanie a potom sa uvidí.

 

Túžite po druhom titule Majstra sveta v leteckej akrobacii?

 

Bolo by to krásne, keby sme vyhrali, ale zatiaľ je to tesné a treba ešte viac bodov, takže to sa môže ešte pomiešať. Nič to ešte neznamená a bude to hra nervov. Chcem sa rozlúčiť tým najlepším výsledkom a užiť si každú minútu.

 

Našich čitateľov zaujíma, čo všetko na váš let vplýva?

 

Nie je let ako let, záleží či je to tréningový let alebo let pri akrobacii. Každopádne je to vždy o sústredení sa čo najviac na daný výkon, keď riadim lietadlo. Stres musí ísť bokom a nie vždy to ide, ale snaha je. Súvisí s tým aj počasie či je pekne alebo iné poveternostné podmienky. Všetko na to vplýva.

 

Lietanie vás stále baví a nech sa udeje čokoľvek budete lietať ďalej....

 

Lietanie ma stále baví ako na začiatku. Skúsenosti sa zúročujú, ale u lietania neplatí, že ste niekde hore a všetko už viete a ovládate. Učíte sa neustále, v podstate celý život. Kto si myslí, že všetko vie, tak to je cesta zlým smerom. Stále vznikajú nové situácie a treba lietať s pokorou. Pár chvíľ som zažil, ktoré už nechcem zopakovať, ale poučiť sa z nich. Veľa technických závad, vysadí vám motor, strieka vám olej na kabínu, vy nič nevidíte, tak to sú chvíle, kedy je to dobrá skúsenosť, ale nikdy to už nechcete zažiť. Lietame vysokými rýchlosťami a nízko nad zemou.

 

Poznávajú vás v Čechách policajti, keď sa stane, že ste rýchlejší ako je povolená rýchlosť?

 

Mám rád rýchlosť, ale snažím sa byť opatrný. Nikto nechce platiť pokuty, takže jazdím podľa predpisov. Som otec rodiny troch detí, takže sa snažím jazdiť bezpečne. Veľmi rád jazdím aj motorky. V Čechách ma policajti sem tam poznávajú a mám aj podpis karty so sebou ak sa dá zjednať dohovorom, ale inak platím pokuty ako každý vodič.

 

Máte ešte nejaké sny ohľadom lietania?

 

Mám veľa snov ohľadom lietania...bolo by fajn mať také menšie lietadlo, aby sme mohli s rodinou lietať do Chorvátska na víkend. Páčia sa mi aj staré autá ako je Porsche 911...mať ho vyleštené v garáži by bolo skvelé.

 

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode