Lietajúce taxíky už na Expo 2025

24.03.2022 21:44

 

Nová mobilita od Suzuki? 

 

Popredný japonský výrobca lietajúcich elektrických zariadení SkyDrive (SkyDrive Inc.) a kompaktných automobilov Suzuki (Suzuki Motor Corporation) zverejnili 22. marca 2022 spoločné partnerstvo zamerané na komercializáciu lietajúcich automobilov (typu eVTOL). Predpokladá spoluprácu v oblastiach podnikania a technológií, ako sú technologický výskum a vývoj, plánovanie výrobných a sériovo vyrábaných systémov, rozvoj zámorských trhov s počiatočným zameraním na Indiu a podpora úsilia o dosiahnutie uhlíkovej neutrality.

V duchu motta vyvíjať produkty vyššej hodnoty so zameraním sa na zákazníka, v súčasnosti Suzuki ponúka produkty troch kategórií mobility: automobily, motocykle a lodné motory. Cieľom spoločnosti je zostať pre ľudí nenahraditeľnou vďaka úzkej orientácii na poskytovanie mobility zohľadňujúcej životné potreby. Partnerstvo so SkyDrive poskytne spoločnosti Suzuki príležitosti na preskúmanie a potenciálne pridanie lietajúcich vozidiel ako štvrtého druhu podnikania v oblasti mobility.

 

Spoločnosť SkyDrive vznikla v roku 2018. Nákladné drony spoločnosti pre užitočné zaťaženie do 30 kg sa už používajú na miestnych pracoviskách, najmä v horských oblastiach. SkyDrive doposiaľ ako jediná uskutočnila v Japonsku úspešne testovacie lety s posádkou. Kompaktné, dvojmiestne elektrické lietajúce vozidlo spoločnosti SkyDrive má začať leteckú taxislužbu už na svetovej výstave Expo 2025 v Osake aj v ďalších japonských regiónoch.

 

Pre lietajúce vozidlá typu eVTOL (elektrické vertikálne vzletové a pristávacie lietadlá)  je charakteristická elektrifikácia, plne autonómny autopilot a vertikálny vzlet a pristátie. Ako nový spôsob mobility sa tešia podpore v mnohých krajinách. Očakáva sa, že lietajúce vozidlá poslúžia najmä ako taxislužby v mestských oblastiach, nové dopravné prostriedky pre odľahlé ostrovy a horské oblasti či pomôžu núdzovej doprave v čase katastrofy. V Japonsku sa plánuje začatie podnikania s eVTOL v roku 2023 a ich úplné nasadenie v roku 2030.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode