leon vs Leon

12.03.2017 18:09

Aj vy už máte dosť tých recenzií, keď sa autá iba chvália? Tak sme si povedali, že LEON to tentokrát nebude mať také ľahké, že sa mu lepšie pozrieme na zúbok... Zvlášť, keď sme doň presadali z prémiovej značky, ale už po pár kilometroch však naše predsavzatia začali opadávať. LEON si nás začal získavať. Jazdné vlastnosti, komfort vodiča aj posádky, všestrannosť. Naozaj sme ťažko hľadali, čo mu vytknúť a ku koncu testu sme si ho vyložene obľúbili...


...ale poďme postupne. Na testovanie sme mali k dispozícii Seat LEON Style 1,2 TSI, so šesťstupňovou manuálnu prevodovkou.

Koncernový motor 1,2 TSI dodával výkon 110 koní, čo pre toto kompaktné auto stačilo, aby si samotný vodič vychutnal aj svižnejšiu jazdu aj keď o niečo vo vyšších otáčkach. Samozrejme, pri plne obsadenom vozidle treba rátať s nižšou dynamikou, stále však pohodlne stačí na príjemnú jazdu a radenie so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou išlo ako po masle. Výrobcom udávanú spotrebu sme práve pre toto vychutnávanie si svižnejšej jazdy o niečo prekročili.

V interiéri je silne cítiť vplyv konceru Volkswagen. Asi najpresnejšie ho vystihuje slovo ,,účelný“ a asi najviac prekvapí, koľko veľkorysého priestoru poskytuje. Pohodlne sa tu zmestia štyria dospelí ľudia a priestranný kufor pri tom stále poskytuje dostatok miesta nielen pre väčší nákup, ale aj na 4 pneumatiky alebo celú hokejovú výstroj...

Dominantou interiéru je rozhodne 8 palcový LCD dotykový displej, ktorý je vlastne multimediálnym centrom Leona. Ovláda sa ním rádio, navigácia, telefón a systém auta. Milou drobnosťou je možnosť ,,prehrávania“ fotografií, čiže môže počas jazdy slúžiť aj ako fotorámik.

Ako zdroj hudby si môžete zvoliť rádio, CD, ale samozrejme aj hudbu v MP3 formáte z vlastného zariadenia, či už prepojením cez USB, ale aj cez Bluetooth. Systém podporuje aj CarPlay a Andorid Auto.
Veľký dotykový displej nahradil množstvo tlačidiel na palubnej doske, čo je pozitívne, trochu ale zvádza k ,,hraniu sa“ s nastaveniami a tak najmä pri prvých kilometroch môže rozptyľovať pozornosť vodiča. Na druhej strane základné funkcie dokáže vodič veľmi pohodlne a efektívne ovládať na multifunkčnom volante.

Na centrálnom paneli tak ostalo naozaj len ovládanie veľmi príjemného vyhrievania sedadiel a dvojzónovej klimatizácie.
Vznikol tak priestor na príplatkovú vychytávku – bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu (samozrejme, ak váš telefón túto funkciu podporuje). Milé je tiež upozornenie po vypnutí motora, aby ste si nezabudli v aute mobilný telefón.
Celkovo interiéru a ovládaniu elektronických zariadení nemožno z hľadiska funkčnosti a účelnosti nič vytnúť. Hádam snáď len pre koncern typickú strohosť, ktorá je v mladistvom Leone zbytočne nudným prvkom.

To, čím si nás naozaj získal je jeho univerzálnosť. Leon pôsobí prirodzene zrejme v akomkoľvek prostredí. Nemáte problém vystúpiť z neho pred divadlom, či luxusným hotelom, keď idete do spoločnosti. Veľmi prirodzene však pôsobí aj v prírode, ak idete športovať a nenápadný, ale účelný je ak idete na nákupy, alebo s malým hokejistom na nákupy. Zapadne skrátka všade, čo nebýva vždy pravidlom.

Treba tiež povedať, že facelift nového Leona zachoval to dobré zo staršej verzie a pridal prvky, ktoré mu dávajú ušľachtilejší vzhľad. Zrejme najvýraznejšie a naozaj podarené sú LED svetlá a smerové svetla, ktoré sú naozaj sexi.

Napriek pôvodnému predsavzatiu byť na Leon naozaj prísni (Lev by mal niečo zniesť) musíme povedať, že si nás získal, ide o veľmi príjemné auto. Svojou živosťou a technologickou výbavou a rozumnou cenovou hladinou je ideálne pre mladých ľudí.Aj  univerzálnosťou, triezvou eleganciou a účelnosťou však veľmi dobre poslúži ako plnohodnotné rodinné auto!

Text a foto: Ingrid Sýkorová

Seat LEON Style 1,2 TSI Style  
Zdvihový objem cm3   1197 cm3
Max. výkon v kW (k) pri 1/min 81 kW (110 k) pri 4600-5600 ot/min
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min   175 Nm pri 1400-4000 ot/min
Maximálna rýchlosť v km/h 194 km/h
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h    9,9 s
Spotreba mesto/mimo/kombinovana  6,3/4,4/5,1
Cena testovaného modelu    15 950 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode