Kvalitný spánok – ak ho nemáte, nehľadajte príčiny v sebe ale možno pod sebou.

24.10.2018 14:00

Nekonečné prehadzovanie sa v posteli, raz zima, inokedy pocitová teplota na bode varu... Aj vy máte niekedy pocit, akoby ste sa už roky dobre nevyspali? Možno ste nad tým nikdy neuvažovali, ale problém nemusí byť v ročnom období, ani vo vás, či vašom pyžame, ale v matraci, na ktorý si dennodenne ustielate. Toto sme zistili keď sme vyberali ten náš!

V prvom rade, nenechajte sa zmiasť tým, že váš partner znáša rovnaké podmienky bez problémov a spí ako dudok, alebo že spí dokonca v ponožkách! Nie je to vaša chyba. Tak ako sa odlišujeme stavbou tela, váhou a rôznymi zdravotnými problémami, tak isto sa odlišujeme i schopnosťou termoregulácie. Nie každému potom, logicky, vyhovuje tá istá prikrývka alebo matrac.

Vedeli ste, že?

Matrace z pamäťovej peny alebo s hornou vrstvou pamäťovej peny teplo nevytvárajú? Štruktúra pamäťovej peny je tvorená otvorenými bunkami, vďaka čomu je matrac dokonale priedušná. Ak telo vydáva počas spánku prebytočné teplo, matrace ho vďaka tejto štruktúre pamäťovej peny dokáže veľmi dobre odvádzať a zabezpečiť tak optimálnu spánkovú mikroklímu.

Matrace s gélovou penou alebo Magnigelom sa zahrievajú dlhšie! Na zahriatie gélového materiálu je potrebných až 70 minút. Čiže kým človek na matraci s gélovou vrstvou zaspí, žiadne prehrievanie pociťovať nebude. Toto môže byť riešením pre spomínaných otužilcov či pre osoby trpiace nadmerným potením alebo klimakterickými zmenami.

Bylinkové matrace sú čoraz populárnejšou pomôckou, ktorú však nepriniesla moderná a zhýčkaná doba, ale praktizovali ju už generácie dávno, dávno pred nami. Do matracov si vkladali vysušené bylinky, aby pomohli či už svojej pokožke, kostiam alebo psychickej pohode. Táto metóda sa využíva aj dnes. Napríklad matrac s bylinkou slezu lesného významne prispieva k regenerácií kostí a kĺbov. Pri spánku produkuje ľudské telo spomínané teplo medzi matracom a paplónom. To uvoľňuje bylinkové esencie v matraci, ktoré v malých, no zato pravidelných dávkach prenikajú do oddychujúceho tela. Takýchto bylinkových matracov exituje viacero druhov. Populárnym prídavkom je okrem slezu lesného i aloe vera a sója.

Matrace pre deti majú zásadne odlišnú funkčnosť, ako matrac pre dospelých. Okrem kvalitného odpočinku musia zabezpečiť spaciu plochu vhodnú pre zdravý vývin detského tela. Dnes už nie je problém zohnať do bežnej domácnosti detský matrac, ktorý dokáže eliminovať možné príčiny syndrómu náhleho úmrtia kojenca. Skutočne, s takýmto matracom sa rodičia nemusia obávať toho, že ak sa im dieťa obráti tvárou do matraca, že nastane nešťastie. Bábätku nič nebráni ďalej prijímať dostatočné množstvo kyslíku.

Mimochodom, viete prečo niektorí výrobcovia balia matrace do ulity? Ak ste sa niekedy pozastavili nad tým, prečo ste domov dostali miesto nadýchaného matraca sterilnú ulitu, tu je odpoveď. Má to svoj podstatný význam! Odkedy sa začali matrace vákuovať a stáčať „do slimáka“, polepšilo sa hlavne alergikom. Matrac prežíva bezpečnú, hygienickú prepravu a jeho majiteľ je skutočne prvý, kto sa ho po rozbalení bezprostredne dotýka. Tento spôsob výroby a balenia matracov uznávajú aj prísni ekonadšenci. Na ich prevoz stačí oveľa menšia logistika a preprava, čo šetrí životné prostredie. Vďaka za to patrí talianskej rodinnej firme Magniflex, ktorá v súčasnosti patrí k bezkonkurenčne najlepšej firme tohto typu.

Na záver, ako sa vraví, rada nad zlato, ktorú vám v mnohých predajniach nikto sám od seba nepovie. Ak sa chystáte investovať do svojho nového matraca a túžite po 100% prírodnej či antibakteriálnej opore, riadite sa certifikátmi a najvyššími hodnoteniami kvality, je dobré odkontrolovať si, či daný certifikát ručí iba za kvalitu poťahu matraca alebo i za materiál, ktorý sa nachádza pod ním. Ak kúpite matrac s certifikáciou iba na poťah, je možné, že počas odpočinku budete vdychovať aj prebytočné častice dráždiace respiračný systém. Tento fakt spôsobuje najmä u silných alergikov obrovský problém. Platí tu pravidlo: kto sa pýta, má za tri.

Oplatí sa všímať si certifikáty skúšky Öko-Tex, ktorá zaručuje neprítomnosť alergénnych látok a absencií škodlivých látok, ktoré môžu ohrozovať zdravie. Kvalitu materiálov používaných pri výrobe zase spoľahlivo certifikuje TUV. No všetka námaha výrobcu môže vyjsť na zmar, ak konečný predajca matrace dobre neuskladní alebo ich predčasne rozbalí. Nakupujte teda s nadšením, ale tiež opatrne a prezieravo.

Za cenné rady pri tvorbe tohto materiálu a ilustračné fotografie ďakujeme výrobcovi matracov Magniflex, ktorého sme odchytili na slovíčko počas výstavy MODDOM 2018 v Bratislave.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode