Kus oblohy na ceste

02.07.2016 13:22

Slovenská spisovateľka, vydavateľka detských knižiek, poslankyňa a mamina 4 detí -Petra Nagyová-Džerengová si „popísala“ na bratislavských cestách s novým modelom Škody Fabia Combi ScoutLine Style a veru jej knižky sú aj v spojitosti s autom

Petra, hovoríte, že spisovateľom sa človek nestáva, ale rodí, tak ako to vlastne bolo s vašou tvorbou? Prišli aj nejaké ocenenia?

Najprv som písala 7 rokov do zásuvky a prvá dospelácka knižka mi vyšla pred 11 rokmi, ale moje prvé poviedky mi už vychádzali na základke. Rada som si vymýšľala príbehy, mala som pozorovací talent a odtiaľ bol len krok k písaniu. Moja prvá kniha získala ocenenie debut roka a ďaľšie získali za predaj zlaté a platinové ocenenia. Písala som do denníka Pravda a veľakrát aj o autách.

Máte vydavateľstvo pre deti a za sebou niekoľko románov. Napísali ste knihu, ktorej dej sa odohráva napríklad v aute?

Napísala som niekoľko románov, noviel a tri detské knihy. Asi v každej knižke je scéna s autom, ale štvrtý román „Nepýtaj sa, kde som“ začína scénou v aute, keď manželia po čase idú na dovolenku bez detí a vracajú sa pomerne sklamaní. Žena mala očakávania od muža a tie sa jej nenaplnili. Hádajú sa v aute a zrazu im dôjde benzín na diaľnici, manžel vyskočí z auta, okolo ide auto, ktoré pribrzdí, on nastúpi so slovami hneď som späť, ale on zmizne...

Tak to si musím prečítať, ale povedzte mi, či ste si stihli urobiť vodičský preukaz po maturite alebo až na výške v Bratislave?

Maturovala som v porevolučnom ročníku a nestihla som si urobiť vodičák, lebo sa riešili iné veci. Potom som v Bratislave začala študovať na VŠ a popri tom som pracovala ako letuška. Nakoniec ako 20-ročná som sa k vodičáku dopracovala až v Košiciach a vtipné je, že práve v týchto dňoch si robia vodičáky moji chlapci a teším sa, keď už konečne budú voziť mňa!

Viem o vás, že ste na striedačku s deťmi v Bruseli, kde váš manžel pracuje. Bývate tam v blízkosti centra alebo na periférii? Jazdíte tam autom?

Manžel pracuje a býva v centre Bruselu a tam väčšinou jazdí on, ja si netrúfnem, lebo nemám orientačný zmysel, som taký dysorientik, tak idem radšej metrom alebo na bicykli. V centre, jazdí viac bicyklov, dokonca teraz na leto tam zatvorili štvorprúdovku a už ju neotvorili a je to super! Vymysleli nový systém a funguje im to.

Jazdíte predpisovo či už ste museli rétoricky vplývať na pánov policajtov?

Musím sa priznať, že mám len dobré skúsenosti. V živote som ani raz nefúkala a vždy mi odpustili všetko. Boli milí, ja som im neusstále vysvetlovala až ma pustili. Raz sme otvárali jednu výstavu a ponáhľala som sa, tak som si zaplatila jednu nízku pokutu.

A čo ťukesy a vážnejšie nehody?

Ťukla som do jednej slečny mojim autom, lebo sa rozhodovala, kedy sa zaradí a nakoniec zabrzdila. Bolo klzko a ja som sa ocitla v nej a trošku bol puknutý nárazník. Druhýkrát do mňa narazil starší pán, keď som dávala prednosť na prechode pre chodcov pani so psom. On si nevšimol a prešiel z pruhu a napálil rovno do mňa. Viezla som deti do školy. Tretia bola taká, že som pre zmenu ťukla do jednej pani ja. To som ešte dojčila, odbehla som si na chvíľu od bábätka, no našťastie všetko dobre dopadlo.

Okrem tých menej príjemných zážitkov, boli aj iné, možno aj vtipné?

Jazdíme so psom a ten neznáša cestovanie v aute. Naša Mary vidí auto a začne slintať a grcať! Preto jej nedávame piť a jesť pred cestou. Ak nemusím jazdiť autom, tak rada cestujem vlakom. Lepšie využijem čas, možem pracovať, čítať a užívať si pohodlne cestovanie.

Ste technický typ alebo radšej zdvihnete telefón?

Manžel nechal zapnuté svetlá a batéria sa vybila. Potrebovala som niekoho čo ma s káblami naštartuje a v garáži som oslovila jedného pána, ktorý bol menej technicky zdatný ako ja. Nakoniec som to zvládla sama, aj keď s konzultáciami po telefóne. Keď to začalo iskriť, tak som sa veru aj zľakla. Nakoniec to ale nepomohlo. Lebo batéria bola úplne vybitá. Museli sme ju dať cez noc na nabíjačku a ráno už nebol problém.

Ozaj, pracovali ste ako víceprimátorka mesta Bratislava a mňa by zaujímalo, prečo sú v meste obmedzené miesta na parkovanie? Nedá sa s tým konečne niečo robiť?

Pracovala som na magistráte a stále sme riešili parkovaciu politiku. Vytipovávali sa nejaké miesta, kde by sa dalo vhodne parkovať, ale aj parkovacie domy, ale zatiaľ sa nič z toho nepodarilo dotiahnúť do konca. Metro tu mať nebudeme, lebo nevieme postaviť ani diaľnicu na východ. Každá vláda len sľubuje, ale zatiaľ ani jednej sa tú diaľnicu nepodarilo dokončiť.  Možno tá električka cez Petržalku by určite pomohla.

Ako letuška ste kontrolovali pasažierov, či sú pripútaní. Jazdíte tiež pripútana za volantom?

Pripútavam sa aj na 5 metrov, a deti tiež, inak sa nepohnem? Ako letuška som robila pre malú, ale aj veľkú spoločnosť. Napríklad sme vozili vojakov z OSN. Bola to zaujímavá práca popri škole. Dokonca som si zašoférovala lietadlo, keď sme nemali pasažierov! Zváštny pocit napätia v žalúdka. Vždy som sa zaujímala, ako sa riadi lietadlo, ako v tých filmoch...

Škoda Fabia Combi ScoutLine Style 1,2 TSI so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou sa vám pozdávala, keď ste zvyknutá viac na automat?

Po 15 rokoch som jazdila na manuáli a naozaj sa to nedá zabudnúť. Dobre a ľahko sa prehadzovali stupne a tichý benzínový motor len tak ševolil. Pri zrýchlení som to zvládla a na jednadvojku to ťahalo veľmi dobre. Uau, ani sa mi nechcelo veriť, že to bola Fabia. Stále idú s dizajnom dopredu.Veľmi pekné tvary a pekný dizajn v modrej pastelovej farbe. Ako krásna bezoblačná obloha, ktorá rozjasní deň. Bezkľúčové štartovanie, panoramatická strecha a iné zaujímavé veci, ktoré ma oslovili. Užívala si dobrú hudbu a ocenila veľa odkladacieho priestoru všade a hlavne v kufri. Sedadlá farebne ladili v modrej až riflovej farbe a textilné poťahy mi prišli veľmi praktické asi aj viac ako kožené, ktoré máme v našom aute a našim deťom smrdia. Fabia ScoutLine vyzerá trochu terénne, ale je ideálna pre mladé moderné rodinky, ale aj pre ženy, matky či mladé kočky, ktoré majú radi kvalitné, bezpečné a dizajnovo moderné autá.

 

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode