Kruhové objazdy pomáhajú plynulosti v cestnej premávke...

19.06.2021 09:27

Slovenský plavec Richard Nagy, ktorý sa medzinárodne presadzoval na vytrvalostných tratiach a momentálne preferuje skôr kratšie trate nám povedal ako sa trénuje v Anglicku, o kruhových objazdoch, či sa tam oplatí kúpiť auto. Aj o všeličom inom sa dozviete v rozhovore a ešte aj dojmy z novej Kie Stonic uvidíte v našich videách...

 

Za posledných 5 rokov sa pripravuješ na preteky v anglickom v Scheeffielde a momentálne máš namierené na letnú olympiádu v Tokiu. Aké výsledky si mal doteraz, z čoho sa tešís?

 

Zúčastnil som sa letných olympijských hier v roku 2016 v Rio de Janeiro, kde som skončil deviaty, pár mesiacov predtým som plával na ME v Londýne, odkiaľ som si doniesol striebornú medailu. O rok neskôr som bol ôsmy na Majstrovstvách sveta... Pár rokov sa mi príliš nedarilo, potom prišiel Koronavirus a momentálne mám namierené na letnú olympiádu v japonskom Tokiu.

Porovnaj trénovanie na Slovensku s Anglickom. Vidíš nejaký rozdiel?

 

V Anglicku sa inak trénuje ako na Slovensku. Veľa kilometrov som plával na Slovensku, ale v Anglicku je trochu iný systém. Musel som sa prispôsobiť. Plával som dlhé trate, ale teraz som sa preorientoval skôr na kratšie, čo mi vyhovuje viac v mojom veku, kedy veľa plavcov s profesionalitou končí. Uvidíme, koľko ešte ja potiahnem.

 

V Anglicku sa jazdí na opačnej strane a musel si si na to zvyknúť. Doma si nemal potom problémy? Nemal si nejakú nehodu?

 

Na Slovensku sa mi stalo, že som si sadol na opačnú stranu a kľúče som pchal do ventilátora. A keď som bol na križovatke sám, už som sa párkrát pustil doľava, ale musím povedať, že nehodu som zatiaľ nemal, iba nejaké malé ťukance. Zvláštnosťou je, že mne sa málokedy niečo stane s mojím autom, ale vždy, keď doň niekto z rodiny sadol, vždy sa niečo udialo. Buď sa rozpadla prevodovka alebo nenaštartovalo. V Anglicku sa to deje podobne, že frajerka prišla k môjmu autu, ktoré bolo v poriadku a po týždni boli tri vyfučané gumy zo štyroch.

Akí sú mladí anglickí vodiči ako začiatočníci? Sú pripravení do cestnej premávky?

 

Anglickí vodiči v začiatkoch jazdenia nie sú moc dobrí, pretože majú iný systém autoškoly ako u nás, kde sú začiatočníci určite lepšie pripravení na cesty. My si to tu reálne s inštruktorom musíme odjazdiť, ale tam to funguje inak. Človek si najprv zaplatí takzvanú provisional license – to je vodičák, ktorý ho oprávňuje k tomu, aby jazdil so svojim autom pod podmienkou, že bude mať na ňom nalepené „elká“ ako u nás autoškoly. Väčšina ľudí absolvuje aj nejaké jazdy s inštruktorom, ale nemajú jasne daný počet hodín. Aj keď, niekto sedí druhýkrát v aute, môže šoférovať a to môže dopadnúť niekedy katastrofou. Dá sa povedať, že niektorí nemajú žiadnu, alebo minimálnu prax a sú hodení do premávky.

 

 

U nás nie je toľko kruhový objazdov ako v Anglicku. Priblížiš nám to trošku viac?

 

Majú tam viac pruhových kruhových objazdov a tá premávka je tým oveľa plynulejšia. Nikto sa nezdržiava a v tých väčších mestách je to priam nutnosť. U nás ani v menších kruhových objazdoch sa vodiči nevedia zorientovať. Majú tam aj jednu zauj´mavosť, takzvaný Mini-Roundabout. Uprostred rovnej cesty, alebo menšej križobvatky je bielou farbou nakreslený malý ostrovček, v ktorej premávka prúdi jedným smerom okolo neho ako na kruhovom objazde. Je veľmi rozšírený v obytných zónach, kde sa zvyšuje bezpečnosť a zachováva sa plynulosť dopravy.

Vraj sú tam drahé poistky na auto, ale auto sa dá kúpiť pomerne lacno...

 

Je tam veľmi jednoduché a lacné kúpiť a zaregistrovať auto. Poistka je tam na druhej strane dosť drahá, ale ojazdené auto kúpite do tisíc libier. Ja som auto kúpil od kamaráta za 3000 libier a najlacnejšia poistka ma prvý rok stála 790 libier, čo je veľa, keď u nás za podobné zaplatíte okolo sto eur.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode