Kozmická loď

09.08.2015 23:00

Slovenská divadelná, televízna herečka a muzikálová speváčka Mirka Partlová vyskúšala dieselovú Hondu Civic Tourer a prezradila čo nové ju čaká v blízkej budúcnosti

Mirka, radi ťa sledujeme v obľúbenej postave Angie v seriáli Panelák a onedlho ťa uvidíme na doskách Novej scény v muzikáli „Pokrvní bratia“, ktorý sa opäť vrátil ma pódium po 22 rokoch. Ty máš jednu z hlavných rolí, potešila si sa tejto ponuke?

Som rada, že som bola ako externista oslovená na zaujímavý projekt, kde hrám matku deviatich detí, ale ostatné vám už neprezradím. Musíte sa prísť v septembri pozrieť na našu premiéru. Ešte budem účinkovať v novom muzikáli Frida Kahlo v réžii Karola Vosátka v Teatro Wustenrot.

 

Je leto, všetci väčšinou v týchto horúčavách viac oddychujú a dovolenkujú. Ako je to s tebou? Máš oddych alebo koncertuješ?

Jún, júl sme na Novej scéne už mali divadelné prázdniny a teraz v auguste skúšame v plnom prúde. Vystupujem sem tam na rôznych festivaloch a mám aj menšie koncertíky, ale je toho menej ako cez rok.

 

Práve sme zažili okamih, že jeden vodič nás pustil a druhý vytrúbil. Takéto situácie bežne zažívaš ako bola táto?

Hej. Mrzí ma, že sú k sebe vodiči netolerantní a hladia len na seba. Je to cítiť na tých cestách. Nechápem, keď v zahraničí funguje zipsový systém, prečo to nemôže aj u nás?! Každý sa niekam ponáhľa, ale za akú cenu? A potom sa čudujeme, že je toľko nehôd...

Hovorila si, že auto neberieš ako módny doplnok, ale presúvadlo z bodu A do bodu B. Tvoje prvé auto bol Fiat 500, ale teraz jazdíš na inom aute?

Úplne náhodou vďaka korčuliam som sa dostala ku kúpe benzínového Citroenu DS3 Turbo. Dosť dlho som jazdila okolo predajcu Citroena a videla som krásnu žltú farbu DS3-ky. Všimla som si ho od cesty, zaujal ma, vyskúšala a bol môj! Zamilovala som sa a nebolo cesty späť, ale už zase poškuľujem po niečom novom alebo sa vrátim späť k Fiatu 500, ale v športovej edícii Abarth. V aute totiž strávim pol života, tak sa snažím, aby to bolo auto podľa mojich predstáv.

 

Výrazná žltá farba tvojho Citroenu DS3 priam žiari naokolo. Máš zážitok s takou excentrickou imidžovkou?

Kúpila som si ju asi prvá v Bratislave, ale ŠPZ-tku mám mimobratislavskú. Stalo sa mi v Michalovciach, že som v noci odparkovala auto a za nejaký čas som sa vrátila pre niečo do auta. Snažila som sa auto odomknúť, ale nešlo to. Došla mi baterka v kľúči? Nie, stálo tam také isté auto, len malo ŠPZ-tku: MI. Malo aj inú strechu, ale v tej chvíli by sa mi krvi nedorezal, čo ja urobím so zamknutým autom? Svoje auto som si nakoniec našla, ale nervy to boli.

 

Vieš sa s policajtami zjednávať, ak ti chcú napariť mastnú pokutu?

Mne sa páčia, že mi dajú určitú sumu a ja sa im dobrovoľne odovzdám a nelicitujem o pokute. Sú prekvapení, že som ochotná zaplatiť a potom ju buď zaplatím alebo vyriešime to dohovorom.

Vyhovuje ti všetko čo máš v interiéri svojho plechového miláčika?

Som alergická na klímu, veľa ľudí práve preto nerado so mnou jazdí, lebo sa pri mne potia. Bohužiaľ nemôžem za to, ale mne vplyvom klímy hneď napuchnú dutiny a mám problém s dýchaním, v tom momente som skončila. Z klímy som už mala aj zápal stredného ucha. Dokonca pri skúšaní Fridy musia v miestnosti vypnúť klímu, inak by som mala zdravotné problémy. Môj herecký kolektív nie je potom nadšený.

 

Zažila si v zahraničí inú cestnú premávku na akú si z Európy zvyknutá?

Bola som v Ríme a vodiči tam dávajú pozor na toho, čo jazdí pred ním. Neskúsený vodič by hneď nabúral, ale vďaka zadnému vodičovi, ktorý dáva pozor je to skvelé. Inak tam  jazdia ako blázni! V Číne by som nechcela byť za volantom. Tam neplatí hlavná ani červená na semafóre. Je tam boj o vlastný život, keď prechádzaš cez ulicu. Nepochopili sme, keď sme mali zelenú, že autá sa rútili na nás a keď sa im neuhneš, tak ťa zrazia. Našťastie som tam nešoférovala, ale zaujali ma tam naše škodovky, ktoré tam jazdili okrem množstva európskych replík pod ich značkami.

 

Tvoj partner hudobník Peťo Cmorík jazdí na motorke a po Bratislave jazdí čoraz viac žien motorkárok. Ako ich vidíš tvojimi očami? Podľa teba neriskujú svoj život v podmienkach našej cestnej premávky?

Možno prekvapím, ale idem si teraz robiť vodičák na veľkú motorku, pretože nechcem jazdiť s Peťom ako spolujazdec, ale sama. Najprv začnem menšou 125-ťkou a potom sa uvidí, či ma to chytí za srdce. A či je motorka nebezpečná pre ženu? Nehodu môžem maťv aute, takisto ako na motorke...

Honda Civic Tourer 1,6 i-DTEC bola v tvojich rukách na testovacej jazde. Ako na teba zapôsobila?

Honda Civic Tourer mala nadčasový facelift s efektnými LED – dennými svetlami „očkami“ v kombi verzii. Aj keď som zvyknutá na ručičkový displej, tak tu bol veľký digitálny, ale tri okrúhle budíky boli fajn. Interiér mi prišiel taký ako by som sedela v kozmickej lodi. Zaujalo ma, že ekonomická jazda sa mi ukázala v podobe zeleného podsvietenia po stalčení tlačidla ECON.

Sedadlá boli pohodlné a zadné po sklopení boli v absolútnej rovine a na veľké množstvo batožiny priam stvorené a v kombinácii s veľkým a dobre dostupným kufrom poskytujú maximálny komfort. Riadenie Civicu dobré, len vypínam štart-stop, pretože ma to ruší. Viem, že je to možno úsporné na križovatkách, ale pre môj dobrý pocit radšej to mám vypnuté. 6-stupňová manuálna prevodovka mi vyhovovala a automat by som nechcela. Musím cítiť auto a silu motora, keď ho sama ovládam. Naftový motor má basovejší zvuk a dobre ho počuť, ťah má dobrý. Jazdenie s úsporným kombi bolo pohodlné a komfortné ako športové. Určite praktickosť, úspornosť a priestor Civicu ocenia rodiny s deťmi ako aj starší ľudia, ktorí viac vsadia na pohodlnú ako športovú jazdu.

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode