Koncept EQV: Elektrická budúcnosť prémiového veľkopriestorového vozidla

07.03.2019 09:07

Celosvetová premiéra prvého čisto akumulátorového elektrického veľkopriestorového vozidla v prémiovom segmente: V koncepte EQV spája značka Mercedes-Benz mobilitu, ktorá je lokálne bez emisií, s presvedčivým jazdným výkonom, maximálnou funkčnosťou a estetickým dizajnom. Nové koncepčné vozidlo bude môcť verejnosť vidieť po prvýkrát na ženevskom autosalóne od 7. do 17. marca 2019. Na báze konceptu EQV plánuje divízia Mercedes-Benz Vans v blízkej budúcnosti sériový model.

  • Celosvetovo prvé veľkopriestorové vozidlo v prémiovom segmente s čisto akumulátorovým elektrickým pohonom
  • Kapacita akumulátora 100 kWh zaistí dojazd až 400 kilometrov
  • Dizajnový jazyk produktovej a technologickej značky EQ v interiéri a exteriéri
  • Avizovanie sériového modelu v blízkej budúcnosti

 

K technickým kľúčovým vlastnostiam patria dojazd až 400 kilometrov a rýchle dobíjanie energie na dojazd do 100 kilometrov len za 15 minút. Vozidlo okrem toho ponúka najvyšší komfort v interiéri a maximálnu funkčnosť, napríklad vďaka svojím všestranným konfiguráciám sedadiel. Vďaka tomu umožňuje koncepčné vozidlo skutočne široké možnosti využitia. V oblasti súkromného použitia budú napríklad rodiny alebo športovo založení používatelia profitovať z vysokej funkčnosti a variability. V rámci prepravy osôb s vysokou úrovňou presvedčí vozidlo svojou bohatou výbavou a komfortným pocitom z jazdy.

„Divízia Mercedes-Benz Vans dôsledne rozvíja elektrifikáciu svojho produktového portfólia. Vďaka konceptu EQV sa dostávame na ďalšiu úroveň. Štúdia ponúka všetky atribúty typické pre značku aj segment, ktoré zákazníci značky Mercedes-Benz poznajú, cenia si ich a očakávajú ich. Rodinný sprievodca, spoločník na nevšedné dobrodružstvá alebo vozidlo kyvadlovej dopravy s rázom salónika – vďaka týmto vlastnostiam sa z konceptu EQV stáva v kombinácii s akumulátorovým elektrickým pohonom koncepčné vozidla budúcnosti. Veľmi nás teší, že už v blízkej budúcnosti budeme na základe tejto štúdie schopní ponúknuť našim zákazníkom sériový model,“ hovorí Wilfried Porth, člen predstavenstva spoločnosti Daimler AG, riaditeľ pre personál a pracovné činnosti.

Koncept EQV je dôkazom konzekventného pokračujúceho rozvoja technologickej značky „EQ“. Značka Mercedes-Benz založila technologickú značku v roku 2016 a prezentovala na úvod štúdiu „Koncept EQ“. Na IAA 2017 nasledovala štúdia Koncept EQA v nižšej strednej triede. V septembri 2018 prezentovala značka prostredníctvom elektrického SUV EQC svoje prvé sériové vozidlo. Aktuálne prezentovaný koncept EQV rozširuje modelovú paletu o segment prémiového veľkopriestorového vozidla s až ôsmymi miestami na sedenie.

Motor s výkonom 150 kW a kapacitou 100 kWh na dojazd až do 400 kilometrov
Koncept EQV nesie na prednej náprave kompaktné elektrické hnacie ústrojenstvo (eATS) s výkonom 150 kW. Elektromotor, prevodovka s pevným prevodovým pomerom, chladiaca sústava, ako aj výkonová elektronika tvoria pritom kompaktnú jednotku s vysokou mierou integrácie.

Energiu dodáva lítium-iónový akumulátor. S kapacitou 100 kWh umožňuje maximálny dojazd 400 kilometrov. Vďaka maximálnej rýchlosti 160 km/h je suverénny pocit z jazdy aj mimo mestského prostredia.

Koncepčné vozidlo umožňuje komfortné nabíjanie doma pomocou nabíjacej skrinky (wallbox) Mercedes-Benz alebo z normálnej zásuvky v domácnosti. O ešte vyššiu flexibilitu počas všedného dňa sa postará funkcia rýchleho nabíjania: Za 15 minút dokáže poskytnúť energiu na dojazd okolo 100 kilometrov.

Žiadne kompromisy v otázkach funkčnosti
Veľkopriestorové vozidlá značky Mercedes-Benz kladú maximálne nároky na funkčnosť a variabilitu. Kompromisy v tomto smere nerobí ani plnoelektrický variant. Vďaka inštalácii akumulátora do podlahy je k dispozícii celý priestor vozidla – bez akýchkoľvek obmedzení v interiéri.

Koncept EQV so šiestimi samostatnými sedadlami sa tak môže stať napríklad reprezentatívnym vozidlo kyvadlovej dopravy, ktoré splní všetky požiadavky kladené na prepravu osôb na vysokej úrovni. S inými konfiguráciami sedadiel sa vozidlo stane praktickým rodinným sprievodcom v mestskej premávke alebo umožní komfortnú prepravu športového alebo outdoorového vybavenia. Značka Mercedes-Benz ponúka vďaka konceptu EQV extrémne flexibilnú, plnoelektrickú koncepciu vozidla, ktorá sa po zabudovaní samostatných sedadiel alebo lavíc dá zmeniť aj na 7- alebo dokonca 8-miestnu verziu.

Ako člen rodiny EQ profituje koncept EQV z obsiahleho ekosystému elektromobility technologickej značky. Zahŕňa poradenské a servisné služby a siaha od nabíjacej infraštruktúry až po prispôsobenú navigáciu, ktorá zohľadňuje stav nabitia akumulátora. Sem patria aj aplikácie, ktoré umožňujú napríklad predklimatizovanie vozidla alebo bezhotovostné úhrady na verejných nabíjacích stojanoch.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode