Komfort Vianoc

27.12.2020 22:18

Pred vianočnými sviatkami som mal tú česť testovať moje obľúbené auto. Áno, je to Audi A3 štvrtej generácie, ktoré opäť prekvapilo niečím novým ako Audi zvykne pri nových generáciách. Exteriér a interiér po facelifte, nové features, jednoducho zase o čosi lepšie ako predchádzajúce modely.

Nové Audi A3 Sportback je znova postrehnuteľné jeho vonkajškom. Ak ste si mysleli, že klasické Audi sa už nedá inovovať, tak ste na omyle, pretože predná maska vás ohúri s agresívnejšími tvarmi, zadok jemne doladený pre oko diváka, no a jazdné vlastnosti a interiér vylepšený presne tak, ako má nová generácia vyzerať.

 

Agresívny predný nárazník s väčším grillom, bočné robustné výduchy po stranách, ktoré sú vyplnené záslepkami, ale tipujem, že pri RS kategórii budú mať svoj význam. Svetlomety sú full-LED, Matrix výbava je príplatková a celkové obrysy A3-ky sú ostré, ktoré vyzdvihujú tvar samotného auta. Taktiež modrá Atoll metalíza s 18-palcovými lúčovými diskami je priam kombinácia, ktorá sa nemôže nepáčiť.

Vnútrajšok A3-ky dostal pár úprav ako napríklad výduchy klimatizácie umiestnené po stranách volantu na úrovni budíkov, 7-stupnová S tronic automatická prevodovka už nemá veľkú páku, ale malú páčku v tvare gombíka na prepínanie jazdných režimov. Jedna veľká zaujímavosť každého dostane a to, že sedadlá sú vyrobené z recyklovaných PET fliaš a stredová konzola dostala nový tvar. Infotainment je vybavený novou grafikou plus AppleCarplay a Android Auto, čo už je v dnešnej dobe u nových áut samozrejmosťou. Nemôže sa samozrejme zabudnúť na veľký priestor v interiéri a aj vysokí pasažieri sa komfortne usadia na zadných sedadlách nakoľko majú predné sedadlá vzadu výrez na kolená pre vyšších zadných pasažierov. Stojí za zmienku aj nový kufor, ktorý má objem 380 litrov a na túto triedu je dostačujúci.

Testovaná verzia bola vybavená s dvojlitrovým naftovým motorom s výkonom 110kW (150k) a s neskutočným podvozkom, ktorý vyhladzoval nerovnosti extrémne dobre. Spotreba bola priam fantastická a dalo sa jazdiť ekonomicky niečo cez 4l /100km a pri dynamickej jazde môžete rátať niečo cez 6l /100km. Osobne si myslím, že Audi nie je čo vytknúť, keďže jazdné vlastnosti už má dávno zvládnuté, ale vždy ukáže, že stále je na čom pracovať a konkurencii potom spôsobuje nočné mory...

 

Za mňa je Audi A3 Sportback už dlhé roky favoritom, ale poďme však k základnej cene, ktorá sa pohybuje okolo 28.000 €, ale s testovanou výbavou advanced sa dostaneme na sumu 41.000 €. Tento model s dieselovou motorizáciou by som rozhodne odporučil ľuďom, ktorí veľa cestujú, majú radi komfort a vedia si zaňho priplatiť. Určite budú nadmieru spokojní...

 

Text a foto: Mário Chorvát

Video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode