Kia Motors zahájila sériovú výrobu úplne nového elektromobilu Kia Soul EV

17.06.2014 14:50

 

 

  • Sériová výroba Kia Soul EV pre export sa stala významným míľnikom v histórii Kia Motors
  • V predaji na zahraničných trhoch sa Kia Soul EV objaví v priebehu druhej polovice roka 2014
  • Vo svojej triede ide o lídra v dojazdovej vzdialenosti, keďže prejde 212 km
  • Elektromotor s výkonom 81,4 kW (285 N.m.) je zárukou radosti z jazdy

 

Spoločnosť Kia Motors zahájila sériovú výrobu a vývoz nového elektromobilu Kia Soul EV. Model Kia Soul s nulovými emisiami do histórie značky Kia vstupuje ako prvý elektromobil Kia, ktorý je na predaj aj mimo domáceho kórejského trhu.

Prvé vozidlá z výrobnej linky sú určené pre vybrané európske trhy. Predaj v Európe je naplánovaný na druhú polovicu tohto roka. V kórejskom závode Gwangju je plánovaná výroba 5000 kusov vozidiel ročne.

„Nový Soul EV je skutočným priekopníkom programu čistej mobility Kia, pretože poskytuje zákazníkom šetrnú dopravu ohľaduplnú k životnému prostrediu“, uviedol pri tejto príležitosti Thomas Oh, výkonný viceprezident Kia Motors Corporation.

 

Napriek tomu, že ide o prvý celosvetovo predávaný model, elektromobil Kia Soul EV predstavuje už druhú generáciu akumulátorových elektromobilov. V konštrukcii sú využité bohaté skúsenosti z vývoja elektromobilu Kia Ray EV a každodennej prevádzky flotily vozidiel Ray EV počas uplynulých rokov.

 

Kia Soul EV preberá kultový dizajnérsky štýl druhej generácie modelového radu Kia Soul, čím sa radí k elektromobilom s jedinečným vzhľadom, ktorý dokonale spĺňa požiadavky obyvateľov miest pre každodennú prevádzku vďaka rekordne dlhému dojazdu, priestrannému interiéru a veľkoryso riešenému batožinovému priestoru.

V európskej verzii dosiahne Kia Soul EV kombinovaný dojazd 212 km najmä vďaka vysokokapacitnej sade 192 lítium-polymérových článkov s kapacitou 27kWh. Elektromobil vďačí za svoj výnimočný dojazd predovšetkým hustote energie akumulátorových článkov 200 Wh/kg, ktorá je najlepšia v automobilovom priemysle a množstvu najmodernejších systémov s nízkou spotrebou energie - napr. nové tepelné čerpadlo, sofistikovaný systém prívodu vzduchu a nový individuálny ventilačný systém. Tieto systémy maximalizujú dojazd efektívnym využitím energie pre funkcie zohrievania, ventilácie a klimatizácie. Na nabíjanie akumulátorov pri zotrvačnej jazde a brzdení sa využíva aj rekuperácia kinetickej energie.

Zdrojom hnacej sily je elektromotor s výkonom 81,4 kW (110 k), ktorý bez akéhokoľvek oneskorenia poskytuje krútiaci moment 285 N.m., prenášaný na predné kolesá prostredníctvom jednostupňového redukčného prevodu. Dynamický charakter konvenčného modelu Soul si zachováva aj verzia EV, čo dokazujú predbežné hodnoty zrýchlenia z 0 na 100km/h za 11,2 s a najvyššia rýchlosť 145 km/h.

 

Sada akumulátorových článkov sa nachádza pod podlahou interiéru. Vďaka tomuto umiestneniu má model nízke ťažisko, ktoré je zárukou vynikajúcej úrovne jazdného komfortu, ovládateľnosti a kultivovanosti riadenia.

 

Soul EV je možné nabiť cez akúkoľvek domácu elektrickú zásuvku. Počas piatich hodín sa vďaka 6,6 kW palubnej nabíjačke vozidlo plne nabije. Nabitie na 80 % za 25 minút je možné výkonnou 100 kW nabíjačkou.

 

Nová Kia Soul EV získala ako prvé vozidlo na svete svetový ekologický certifikát UL, ktorý dokazuje používanie 23 942 gramov bioplastov a 10 % podiel uhlíka s organickým pôvodom v materiáloch. Recyklované materiály, ktoré sa v Soul EV nachádzajú sú bioplasty, biotkaniny a bioplasty na báze PET z organických surovín. Obsahujú  nízke množstvo prchavých organických látok. V interiéri sú použité aj antibakteriálne materiály aj látky.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode