Každú desiatu smrteľnú autonehodu spôsobí alkohol

01.01.2015 13:52

  • Alkohol je príčinou až 8,7 % smrteľných úrazov pri dopravných nehodách
  • Najrizikovejší vodiči sú mladí muži vo veku 21 až 24 rokov
  • Veľké problémy môže spôsobiť aj zostatkový alkohol

 

Alkohol u vodičov predstavuje jeden z najväčších zdrojov nebezpečenstva na cestách. To platí najmä v priebehu zimných prázdnin, kedy sa na vianočných večierkoch a rodinných oslavách popíja varené víno a voňavý punč. „V globálnom meradle je každá desiata smrteľná autonehoda spôsobená požitím alkoholu. Častejšie sa tomuto nebezpečenstvu vystavujú muži, ktorí tak vedome riskujú svoje životy,“ hovorí Christoph Lauterwasser, vedúci Allianz centra pre technológie (AZT).

 

Výskyt podnapitých vodičov závisí od regiónu

Výskyt smrteľných dopravných nehôd spôsobených požitím alkoholu nie je vo svete rovnomerný. Toto zistenie potvrdila analýza skupiny Allianz, ktorej výsledkom boli významné regionálne rozdiely. Tragicky najvyššiu pozíciu s 18,2 % si drží východná Európa a Stredná Ázia. Po nich nasleduje zvyšok Európy so 16,7 %, Severná Amerika a Južná Amerika s 12,9 %. Menší počet nehôd spôsobených požitím alkoholu vykazuje Afrika – len 8 %, Ázia a Tichomorie so 7,3 %. Hlboko pod celosvetovým priemerom, ktorý predstavuje 10,9 %, je aj Blízky východ, kde smrteľné dopravné nehody spôsobené požitím alkoholu tvoria 2,4 % prípadov.

Dôležité sú tiež krajiny, ktoré majú vo svojom regióne osobitnú váhu. Patrí k nim Bielorusko     (51,4 %), Litva ( 48,2 %), Venezuela (47.1 %), Namíbia (43.2 %), Mongolsko (20,7 %) a Spojené arabské emiráty (17,7 %). V Európe je najvyšší počet obetí nehôd v súvislosti s konzumáciou alkoholu vo východných krajinách.

 

Jazda pod vplyvom alkoholu láka najmä mladých mužov

Alkohol je príčinou až 8,7 % všetkých smrteľných úrazov pri dopravných nehodách. Tento fakt by sa v mnohých krajinách rozhodne nemal podceňovať. Vo väčšine krajín sú fatálne dopravné nehody pod vplyvom alkoholu spôsobené práve mužmi. Pravdepodobnosť, že v alkoholickom opojení spôsobia dopravnú nehodu, je až dvojnásobne vyššia ako u žien. To platí aj v Nemecku, kde muži konzumáciou alkoholu pred šoférovaním spôsobia až 12,4 % smrteľných nehôd, zatiaľ čo ženy len 4,9 %. Najrizikovejší sú mladí vodiči vo veku od 21 do 24 rokov, ktorí priemerne spôsobia až 18 % fatálnych nehôd. Je to takmer dvakrát viac ako mladí vo veku 18 až 20 rokov (10 %) alebo starší vodiči vo veku 25 až 64 rokov (11 %).

 

Nebezpečný zostatkový alkohol

Dôležitým faktorom v boji proti podnapitým vodičom sú vyššie pokuty a častejšie kontroly polície. Najlepším riešením, ako predísť zabaveniu vodičského preukazu alebo fatálnej dopravnej nehode, je vymeniť volant za miesto spolujazdca alebo využiť taxík či verejnú hromadnú dopravu. Konzumácia alkoholu pred jazdou vodičom často dodáva odvahu nezodpovedne riskovať.

Dôležité je tiež nepodceňovať riziko zostatkového alkoholu, ktorý sa v tele môže udržať aj na druhý deň. Ľudské telo je totiž schopné odbúrať len 0,1 promile alkoholu za hodinu. Skôr než sa rozhodneme šoférovať, je rozumné použiť jednorazový tester na alkohol.

Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s., pôsobí na slovenskom poistnom trhu už niekoľko desiatok rokov a je trhovým lídrom v poskytovaní vysoko kvalitných služieb a produktov. Patrí do poisťovacej skupiny Allianz Societas Europaea, ktorá spravuje zmluvy miliónov klientov v regióne strednej a východnej Európy.

Vedeli ste, že...

 

  • počas záplav v roku 2013 sme vyplatili vyše 5 miliónov eur?
  • vyše 10-tisíc dopytov mesačne zaznamenáva aplikácia „Poistné udalosti“ na vybavovanie škôd online?
  • v roku 2013 sme vybavili viac ako 284-tisíc poistných udalostí?
  • produkty Allianz - SP získali za desať rokov až 87 ocenení Zlatá minca?
  • od svojho vzniku venovala Nadácia Allianz na verejnoprospešné projekty vyše 900-tisíc eur?

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode