Každodenné využitie

14.09.2019 09:00

Úspešná reprezentantka SR v rýchlostnej kanoistike Martina Kohlová Gogolová získala na svetových šampionátoch tri cenné kovy a štartovala na troch olympiádach. Pre náš časopis priblížila čo bude po materskej dovolenke, je fanúšička značky Seat a priblížila, aké zážitky má za volantom

 

Ako dlho ste robili rýchlostnú kanoistiku a kde všade ste reprezentovali Slovensko?

 

Moji starší bratia robili rýchlostnú kanoistiku a cez nich som sa k nej dostala aj ja a nakoniec som jediná pri nej zostala. Bola som na troch olympiádach - Peking 2008, Londýn 2012 a Rio 2016. Mám tri medaile z MS, niekoľko medailí z majstrovstiev Európy a niekoľko svetových pohárov. Dlhé roky som jazdila dvojkajak s Ivanou Kmeťovou . Spolu sme získali 30 medailí zo svetových podujatí, ktoré boli vôbec prvé ženské pre Slovensko v ére samostatnosti. Na OH v Riu som už štartovala sama v lodi. Na Európskej kvalifikácii sa mi podarilo druhým miestom získať miestenku do Ria a 2 týždne na to sa mi podarilo získať svoju prvú individuálnu medailu zo svetového pohára v individuálnej disciplíne. Po svojej tretej OH som sa rozhodla založiť si rodinu a 2017 som porodila prvú dcérku. 2018 som sa do športového kolotoču znovu vrátila, už ale v úlohe odovzdávania skúseností mladším pretekárkam. Pomáhala som im v tímových lodiach, v K4 a v K2. Podarilo sa mi zo svojou mladou deblovou partnerkou vyjazdiť miestenku na Európske hry a po tejto sezóne som znovu otehotnela. Dnes sa už teším z trojmesačnej dcérky.

 

23 rokov ste sa aktívne venovali rýchlostnej kanoistike, ale aj váš manžel je tréner ak sa nemýlim?

 

Môj manžel Miroslav Gogola je tréner vodnopólového klubu v Šamoríne, takže obaja sme zo športového fachu. Ako pretekárka sa už nevrátim, dúfam, že sa mi podarí vrátiť sa ako trénerka. Som zamestnaná v športovom centre polície v Bratislave, ktoré mi umožňuje športovať a chodiť na sústredenia. Je to môj zamestnávateľ, takže som aj policajtka.

Martinka, čo pre vás znamená auto?

 

Bez auta by som vôbec nemohla existovať hlavne kvôli tréningom. Vždy som potrebovala auto, aj keď som pôsobila na Karloveskej zátoke. Tam som začínala, stávalo sa, že hladina Dunaja bola raz vyššia, raz nižšia...no a musela som cestovať za vodou. Najčastejšie situácie boli, keď som si musela kajak nahodiť na auto a ísť autom...napríklad na sústredenie do Chorvátska alebo inde. To bolo ku koncu kariéry, keď som mala zahraničných sparingspartnerov čo obnášalo časté cestovanie. Jazdila som aj na väčších autách ako sú Vito, Viano.

 

Mali ste nejaké obľúbené svoje auto?

 

Jazdila som na čiernej Alfa Romeo 156, ktorú som milovala. Bolo to moje prvé vlastné auto. Raz, keď som išla po rakúskej diaľnici, boli tam spomalenia až na 60-tku a keď som bola na tejto rýchlosti, tak som pozrela do späťáka a stres a panika! Zozadu do mňa nabúral jeden taxikár. On si ma nevšimol, bol pohľadom na mobile a spomalenia si nevšimol. Ja s kajakom na aute a predsa mi to auto ohodnotili na totálku. Hoci som vedela na ňom odísť, kufor bol zničený. Musela som si rýchlo kúpiť iné.

Aké ste si kúpili?

 

Narýchlo som si kúpila Kia Rio Sporty a to bolo také symbolické, lebo som chcela ísť na olympiádu do Ria. To auto mám doteraz a je bezproblémové. Mením na ňom bežné súčiastky a šľape ako hodinky.

A druhé auto máme rodinný Seat Altea XL, ktorý sme kúpili v 2018, (ročník 2015) by sme tam všetko možné odviezli. Batožinu a kočík tam dám na stojáka a nemusíme ho ani rozkladať. Samej s dvomi deťmi je to jednoduchšia manipulácia.

 

Predpokladám, že okrem tej jednej nehody ste už vážnejšiu nemali, ale pokutu ste hádam nejakú platili či nie?

 

Nemala som žiadnu vážnejšiu nehodu a po tej búračke s taxikárom mi prišli peniaze z poisťovne a bola som dosť prekvapená, lebo som dostala viac za to zdemolované auto ako keby som ho chcela predať cez inzerát. Ťažko som sa s ním však lúčila. A pokuty platím väčšinou sú to také drobnosti, že som si nevšimla, že tam nemôžem parkovať a auto mi odtiahli.

Je niečo, čo by ste vytkli vodičom?

 

...že nedávajú smerovky a zrazu sa veľmi rýchlo preradia do druhého pruhu. Lepičov a arogantných vodičov z duše nemám rada.

 

Kde všade ste v zahraničí jazdili a máte skúsenosť s pravostranným riadením?

 

Myslím si, že v Rakúsku sa jazdí kľudnejšie a bezpečnejšie. Sú tam dosť vysoké pokuty, veď ani u nás nie sú nízke, ale tam majú vodiči väčší rešpekt. V Austrálii som veľa šoférovala na opačnej strane a zvykla som si. Ak som bola na strane spolujazdca bolo to nepríjemné, keď sme išli do kruháča, ale keď som šoférovala, tak nie. Nejaké minúty ubehli a potom ok. Musíte si uvedomiť, že akú rýchlosť idete zaradiť lebo je to druhou rukou...

 

Ste technicky dosť zručná?

 

Kedysi som bola zdatnejšia...aj servo som si menila. Veľa vecí som zvládla, ale odkedy som s manželom, tak nič nemusím vymieňať ja. Naleje mi aj vodu do odstrekovača Poriadok sa mi pri dvoch deťoch v aute ťažko udržuje. Taká makovka alebo rožok je rozmrvený všade. Našťastie manžel po babách poctivo upratuje. Beriem to, tak, že auto je vec, ktorá mi pomáha pri každodenných povinnostiach, ale neslúžime autu, žeby sme ho neustále upratovali...

 

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode