Kávové zrnko

23.07.2016 09:43

Slovenská módna návrhárka Jenny Jeshko nám predstavila svoje módne novinky, vyskúšala ženské autíčko Hyundai i20 a iné zaujímavosti z jej krátkych i dlhých ciest

Vašu najnovšiu kolekciu JAR/LETO 2016 nafotil  španielsky módny fotograf Antonio Murillo Rodriguez. Čím je podľa vás charakteristická?

Mojim jedinečným štýlom s podtitulom Baroque/Punk/Elegance. Kolekcia bola nafotená v  svetoznámom madridskom parku Retiro, ktorý svojou noblesnou a barokovou architektúrou korešponduje s mojimi modelmi. Najnovšie pripravujem kolekciu JESEŇ/ZIMA 2016, ktorú si môžete prísť pozrieť v rakúskom Altes Kloster.

Okrem vášho zaujímavého oblečenia sa venujete náhrdelníkom, naušniciam a iným doplnkom. Z čoho sú vaše šperky väčšinou tvorené?

Šperky tvorím z bavlnenej krajky, ktorú si tiež sama vyrábam na vyšívacom stroji.  Urobím toho viac a postupne to dotváram a finálne zhotovenie jedného náhrdelníka je aj mesiac, kým nie som spokojná. Nikdy to neurobím ako bola pôvodná predstava, ale zrazu príde inšpirácia a náhrdelník je hotový. Napriek tomu mám niekoľko modelov, ktoré sú neustále žiadané, tak robím aj na zákazku.

Pracujete v Prahe, predtým v Moskve, tak máte dosť najazdených kilometrov. Ročne to bude cez 20 000 km či viac?

Tých 20 000 km ročne najazdím najviac do Prahy, ale vieme, že tá diaľnica tým smerom nie je diaľnicou, tak som ai kúpila Jaguár XF, pretože dobré auto to vždy vyváži. Kolóny v Prahe sú hrozné, ale snažím sa vyhýbať kolíziam a zatiaľ úspešne. V Moskve som pracovala dva roky a bolo to horšie! Po meste jazdia agresívne 120-tkou, nerešpektujú dopravné značky, nečakajú v jednom pruhu, ale sa predbiehajú, zapchajú celú cestu a ostatné autá ich obchádzajú po tráve.

Tak ste možno zažili niečo, čo u nás ste nemali šancu zažiť...

V Rusku sú naozaj pravé blondínky! Jedna taká nezvládla riadenie a prešla terénnym autom po kapote druhého auta. Všetci sme čakali, čo sa bude diať.

Z oboch áut vystúpili dve vytuningované blondínky v tigrých šatách na vysokých štekloch. Na križovatke mali červenú a naraz vyrazili. A bolo!

Naokolo bolo počuť hurónsky rehot!

Policajti vás tam zastavili?

Je to tak, že je tam rozšírený klientelizmus a ak niekoho nepoznáte, tak je zle. Zastavili ma a neakceptovali mi medzinárodný vodičský preukaz. Vraj ho nemám preložený do ruštiny! Naparili mi 10 000 rubľov pokutu. Skoro ma porazilo!

Vedeli by ste si niečo opraviť, keby sa vám pokazilo auto, väčšinou výmena kolesa či radšej zatelefonovať?

Išla som z východného Slovenska a pokazili sa mi stierače. Zavolala som asistenčnú službu a vysvetlovala som, že leje ako z krhle, všade blato a ja nevidím ani meter. Čakala som a naozaj prišiel technik, opravil stierače a cestovala som ďalej a ani som neplatila, lebo to bolo v rámci asistenčnej služby.

Cestujete väčšinou sama za pracovnými povinnosťami alebo mávate spolucestujúcich?

Sama, s dcérou a niekedy s mojím psíkom. Mám fenku Draču, ktorá miluje cestovanie! Kňučí od šťastia, sadne na zadné sedadlo a ticho pozerá von. Zastavíme a okamžite sa pokaká od šťastia, ja zaplatím za benzín a ona už ma čaká a sedí za volantom. Zvyšok cesty prespinká.

Pokuty u nás i v Čechách sú dosť vysoké, ale predsa stalo sa, že ste šamom dokázali uhovoriť policajta?

Ako mladá baba som často cestovala pracovne do Čiech a predo mnou cisterna, predbehla som ju a hneď ma odstavili za Prahou asi 30 km. Medzitým zastavovali aj iné autá, ale neustále sa ku mne policajt vracal a dohováral za rýchlosť a prekročenie rýchlosti. Vysvetľovala som mu, on sa zasmial, odišiel a vrátil sa s tým, že mi vezme papiere, ak nezaplatím pokutu. Mala som 500 korún a z toho treba natankovať a kúpiť jedlo, lebo som odvčera nejedla. Zazrel, odišiel a vrátil sa ku mne s otázkou ako je u nás na Slovensku. Tak som povedala, že určite sú českí policajti sympatickejší ako naši. Tak ma poslal preč bez pokuty a ja celá šťastná som zaradila jednotku a nebolo ma...

A na Slovensku sa podarilo také vaše umenie tiež uplatniť?

Mala som oslave okrúhlych narodenín a na druhý deň ma zastavili policajti v Karlovke, lebo som sa otočila, kde som nemala. Stáli tam policajti až ma zamrazilo, keď si pýtali doklady a upozornili ma, že mi nesvieti svetlo a nebola som pripútaná. STK mi práve v ten deň skončila, ale pustili ma nie kvôli mojim narodeninám, ale že som s Karlovky ako oni.

Aký bol podľa vás mestský hatchback Hyundai i20 1,0 T-GDI (120 k)?

Šikovný a vhodný naozaj do mesta i s udávanou dobrou spotrebou hlavne mimo mesta okolo 4l/100km, čo je pozitívne. Na pohľad v hnedej metalíze mi pripomínal kávové zrnko a hneď som vo vnútri hladala priestor na kávu a našla som ho, čo je super! Naozaj v i20-tke mysleli v prvom rade na ženy, lebo tu bolo veľa odkladacieho priestoru a elegantná palubná doska svietila prehľadnými prístrojmi. Všimla som si, že interiér bol vo farbe karosérie, či už poťahy v čierno hnedej kombinácii, ale aj plasty a všetko pekne spolu ladilo. Prekvapil ma

6-stupňový manuál, ktorý som v tomto type aute ešte nezažila, ale to sa odzrkadlí pozitívne na spotrebe mimo mesta. Benzínový jednolitrový turbomotor  ma prekvapil svojím výkonom a do mesta úplne stačil.Vzadu sa ľahko dali sedačky sklopiť a kufor sa zväčšil, čo je fajn, ak by bolo treba niečo odviezť. Tento model by som určite odporučila viac ženám ako mužom a ja osobne určite svojej dcére, ktorá je neustále v pohybe a i20-tka by mi k nej ladila.

 

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode