Kaštieľ v Chtelnici

08.05.2022 12:28

Milovníci histórie, očarujúcej architektúry či prekrásnych siení so vzácnymi umeleckými dielami, by určite nemali vynechať návštevu kaštieľa v Chtelnici.

Kaštieľ v Chtelnici predstavuje dominantu a pýchu obce a je nezameniteľnou súčasťou jej panorámy. Nachádza sa na ľavej strane cesty z Chtelnice smerom do Trstína. Je nerozlučne spätý s históriou obce a jeho pôvod siaha do 16. storočia. V tých časoch patril do vlastníctva šľachtického rodu Erdődyovcov.

 

Zaujímavosťou je, že tento kaštieľ očaril aj Máriu Teréziu či neskôr Jozefa Tisa, ktorí boli jeho pravidelnými návštevníkmi.

 

V zrekonštruovaných častiach kaštieľa sa nachádzajú reprezentačné priestory regionálneho múzea a galérie. Expozície prezentujú život v tejto lokalite v minulosti, rôzne historické predmety a nástroje.

 

V obnovenom pavilóne sa počas roka organizujú aj rôzne výstavy a kultúrne podujatia. Návštevníci počas prehliadky môžu nazrieť aj do priestorov pivníc, v ktorých sa v minulosti skladovali veľké množstvo vína.

Východnému pavilónu kaštieľa dominuje Kaplnka ukrižovania kde bol pôvodne umiestnený vzácny oltárny obraz, ktorý dal v 18. storočí vyhotoviť gróf Ján Erdödy. Nad kaplnkou je umiestnená expozícia liturgických odevov a kresťanských kníh.

Spracovala: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode