Karkulka na cestách...

28.03.2021 13:14

Škoda Enyaq je pekné rodinné elektrické MPV a reprezentuje novú éru elektromobility pre fanúšikov tejto značky. Ja som sa s touto červenou "Karkulkou" skamarátila a som rada, že sme mohli spolu prežiť jeden nádherný slnečný deň...

Prvá jazda s Enyaqom vzbudila vo mne príjemné pocity a pohľady okoloidúcich to len umocňovalo. Krásny červený Enyaq iV 80 s motorom o výkone 150 kW (204 koní) a batériou s využiteľnou kapacitou 77 kWh mi robil spoločnosť a musím povedať, že to bolo skvelé... či jazda na diaľnici, na cestách mimo okresov. Pochválu si zaslúži výborný plavný podvozok, ktorý hltal rôzne nerovnosti na rozbitých bratislavských cestách, ale i v teréne. V zákrutách to sedelo ako prikované a manévrovateľnosť s takým veľkým SUV-čkom bola vynikajúca aj pre citlivé a jemné vodičky.

Maximálny dojazd v cykle WLTP by vozidlo malo prejsť do 510 km, ale po prevzatí vozidla nám dojazd ukazoval 359 km, ktorý nám vystačil na celodenný výlet.

Výhľad z kabíny bol vynikajúci a priestranný interiér s dostatkom odkladacích priestorov a pohodlného sedenia vzadu hovorí jednoznačne o rodinnom aute. Kvalitné spracovanie viacerých materiálov pôsobilo veľmi luxusne. Displej zobrazoval základné informácie, ale príjemný bol aj stredový displej. Celý rad inovatívnych riešení, s intuitívnych ovládaním, široké spektrum konektivity, ambientné osvetlenie, head-up displej s rozšírenou realitou. Navigáciu sme využívali v plnej miere i asistenti jazdy pracovali na jednotku s adaptívnym tempomatom. Objemný batožinový priestor (585 l) a nízka nakladacia hrana umožňovala ľahké nakladanie ťažkých či objemných predmetov a tým pádom určite bude vyhovovať potrebám viacčlennej rodiny.


 

Čo sa týka nabíjania, tak toto elektrické SUV ponúka tri možnosti dobíjania:

-  z bežnej domácej 230 V zásuvky na striedavý prúd s výkonom 2,3 kW.

- druhou možnosťou je pohodlné dobíjanie cez noc pomocou wallboxu s výkonom až 11 kW, ktoré trvá v závislosti na kapacite batérie 6 až 8 hodín.

- a poslednou možnosťou dobíjania sú rýchlonabíjacie stanice na jednosmerný prúd s výkonom až 125 kW, kde dobíjanie batérie z 10% na 80% kapacity trvá do 40 minút.

Podobne ako koncernový kolega Volkswagen ID.4, tak Enyaq využíva rovnakú podvozkovú platformu MEB, určenú pre elektromobily. O pohon sa staral vzadu uložený elektromotor s maximálnym výkonom 150 kW a krútiacim momentom 310 Nm, ktorý poháňal výhradne zadné kolesá.

Cena tohto modelu štartuje od 46 990 eur, ale v našej doplnkovej výbave bola cena 60 757 eur. Možno si niekto povie, že Enyaq je pridrahý a konkuruje modelom iných prémiových značiek, ale nás jednoznačne presvedčil a svoju cenu si obhájil.

Gratuláciu od nás dostáva aj  za získanie najvyššieho hodnotenia a to päť hviezdičiek v teste nezávislého združenia European New Car Assessment Programme. (Euro NCAP)

Text a video: Alena Chorvátová

Foto: Roman Borza

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode