Jubilejný 600-miliónty komponent z martinského závodu Volkswagen Slovakia smeruje do elektromobilu

23.10.2023 09:04

  • Úctyhodné poradové číslo 600 000 000 si pripísal kĺbový hriadeľ

  • Súčiastka vyrábaná na Slovensku je súčasťou čisto elektrických vozidiel značiek Volkswagen, Škoda a SEAT

  • Len kĺbových hriadeľov odišlo z Martina dodnes už viac ako 7 miliónov

    Martinský závod Volkswagen Slovakia dosiahol významný produktový míľnik. V týchto dňoch vyrobil jubilejný 600-miliónty komponent. Po 23 rokoch od vzniku závodu sa ním stal kĺbový hriadeľ. Súčiastka smeruje na zabudovanie do plne elektrického vozidla na MEB platforme do nemeckého Wolfsburgu. 

     

    Ďakujem všetkým kolegom a kolegyniam, ktorí prispievajú svojím nasadením a dlhoročnými skúsenosťami k zachovaniu konkurencieschopnosti martinského závodu a svojou odbornou prácou úspešne posúvajú celé odvetvie smerom k elektromobilite, ktorá si vyžaduje nové produkty, ako aj nový prístup k udržateľnej mobilite i samotnej výrobe,“ uviedol pri príležitosti návštevy martinského závodu Wolfram Kirchert, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia. „Teší ma, že martinský závod úspešne nadväzuje na strojársku tradíciu tohto regiónu a náš vysokokvalifikovaný odborný tím sa aktívne pustí do každej výzvy, ktorú so sebou v týchto náročných časoch prináša automobilový priemysel. Za to im patrí aj z mojej strany poďakovanie,“ doplnil Andreas Kiekel, vedúci martinského závodu. 

     

    Závod na výrobu komponentov pre prevodovky a podvozky v Martine patrí medzi najväčších zamestnávateľov v Turčianskej kotline. S príchodom elektromobility sa postupne rozvíja aj jeho portfólio a do výroby v posledných rokoch priebežne prichádzajú komponenty určené pre elektrické vozidlá. Sú nimi aj kĺbové hriadele, ktoré sa začali v Martine vyrábať pred siedmimi rokmi, pôvodne pre vozidlá s konvenčným pohonom. V roku 2019 však pribudli do portfólia aj kĺbové hriadele pre elektrické vozidlá koncernu Volkswagen vyrábané na platforme MEB. Doteraz bolo v Martine vyprodukovaných už viac ako sedem miliónov kĺbových hriadeľov pre modely koncernových značiek Volkswagen, Škoda, SEAT a CUPRA.

     

    Komponenty z Martina sú viac ako dve desaťročia súčasťou miliónov vozidiel po celom svete. Závod je súčasťou Volkswagen Slovakia a zároveň koncernovej spoločnosti Volkswagen Group Components. V regióne zamestnáva dlhodobo približne 800 ľudí. Vyrábajú sa tu komponenty pre prevodovky a podvozky ako ozubené kolesá, telesá diferenciálov, hriadele či synchrónne krúžky. Všetka produkcia smeruje do koncernových závodov mimo Slovenska, kde sú slovenské komponenty montované do vyše 60 modelov vozidiel šiestich koncernových značiek (Volkswagen, ŠKODA, SEAT, Audi, Porsche a Volkswagen Úžitkové vozidlá). V tomto roku sa martinský závod intenzívne sústreďuje na štart sériovej výroby nového diferenciálu pre elektrické pohony. Vlani tu bolo vyrobených 20,5 milióna komponentov.

     

     

     

     

     

     

     

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode