Jemný francúz

01.10.2013 11:18

Mladá slovenská doktorka Sandra Bogdanyová si vyskúšala nový model Peugeot 208 XY

Sandra, vždy ste sa túžili stať doktorkou?

Tak nejako okolnosťami som sa rozhodla pre túto profesiu. Moja babka bola zdravotná sestrička a už ako malej mi nosila striekačky na hranie (samozrejme bez ihiel). Odmalička som sa hrávala na doktorku a dokonca som rozpárala zopár plyšákov s následným zašitím. Na strednej škole som sa o medicíne veľa rozprávala s rodičmi a jediná možnosť mi vychádzala práve medicína. Bola to veľká výzva a ja výzvy milujem! Odbor gynekológia ma zaujal tým, že som chcela pomáhať ženám, fascinovali ma tehuľky. Veď ženy to majú v živote dosť ťažké, tak prečo si vzájomne nepomôcť.

Ako je to s vami a rýchlymi autami na cestách?

To je jasné, že mám rada rýche autá, aj rýchlosti. Tie si môžem vyskúšať na niektorých úsekoch v Nemecku, kde čoskoro začínam pracovať ako lekárka gynekológie. Ostatné rýchle autá mi rozhodne neprekážajú, ale snažím sa na svojich cestách jazdiť v prvom rade bezpečne.

Myslíte si, že na dobré autá letia „všetky“ ženy?

Väčšinou u muža je auto viac menej doplnok, ale nemyslím si, že všetky ženy sú „zbaliteľné“ iba na auto. Čo sa mňa týka, tak na mňa to nefunguje! Pre mňa za mňa, nech má aj trabanta! U mňa musí mať muž iné prednosti, hlavne čo sa jeho osobnosti týka. Obsah jeho peňaženky ani značka auta ma nezaujíma. Ja si na svoje auto zarobím sama a vlastne všetko čo k životu potrebujem si zabezpečím. Na to chlapa nepotrebujem.

Ako je to u vás s „operovaním“ v autách?

Operovať auto! Tak pravdupovediac by som sa do ničoho vačšieho nepúšťala. Moja prvá škodovečka 120 sa nedala v zime naštartovat, ani sytič nestačil. Ocko ma potom naučil jeden trik, že pri motore bol taký gombík, ktorý som trošku napumpovala a motor sa chytil na prvýkrát! Vďaka Bohu dnešné autá si nasycujú a dvíhajú hladinu benzínu samy.

Relaxujete rada za volantom auta?

Milujem šoférovať. Pohoda za volantom v mojej Fabii pre mňa znamená, že idem rýchlo, kde sa dá, ale v meste dodržujem 50-tku. Rádio mám stále pustené, čim hlasnejšie, tým lepšie. Ak som v aute sama, tak spievam spolu s rádiom. Vtedy nie je ani interpreta počuť, iba mňa, ale iba keď som sama v aute!

Je niečo, čo sa vám nepáči v cestnej premávke?

Nemám rada na cestách vodičov, ktorí nevedia jazdiť. Môj brat ich nazýva víkendoví vodiči. Buď spomaľujú premávku, alebo vôbec nevedia čo majú robiť! To fakt nemusím…

Inštruktor v autoškole bol na vás dobrý?

Autoškola nebola ľahká a bola som nervózna pred každou jazdou. Chudák môj učitel mal so mnou veľkú trpezlivosť a možno pri mne prišiel o desať rokov života a pribudlo mu zopár šedín, ale naučil ma všetko čo som potrebovala.

Kde najďalej ste šoférovali odkedy máte vodičák?

 Bola som autom v Nemecku, ale šoférovala som aj v Kanade, kde to bolo trošku iné. Značenia, všade bol kamerový systém, takže tam radšej každý dodržiava pravidlá. ak človek nechce platiť pokutu každý týždeň. V Nemecku bola prvá vec, ktorá ma zaujala a to, že diaľnice nie sú spoplatnené. Cesty sú udržované a autom môžete ísť tak, ako vám auto „vládze.“ Napriek tomu sú tam úseky, kde je 120 alebo 130-tka a tam každý nemecký vodič spomalí,. Ak tam niekto išiel vyššou rýchlosťou, tak moja skúsenosť bola, že to bol slovák. Páčilo sa mi, že majú prehľadné značenia, takže sa nestalo, že by som zablúdila.

Aký váš  posledný zážitok máte s príslušníkmi zákona?

Akurát, keď som testovala Peugeotíka, tak ma zastavili policajti prvýkrát v živote. Chceli mi dať pokutu za nedostatočné svietenie, lebo som mala zapnuté len parkovačky. Nakoniec som sa z pokuty nejako vykrútila. Trošku som zneužila, že som doktorka a zafungovalo to.  Musím uznať, že boli milí, jeden dokonca riadny fešák. Odvtedy si stále kontrolujem, či mám zapnuté svetlá.  

Ako sa vám jazdilo na Peugeote XY 1,6 e-HDI?

Peugeot 208 je jednoducho fantázia! A vo výbave XY ani nehovorím!  Akoby som opísala tento skvelý trojdverák? Jemný francúz je asi to najvýstižnejšie slovné spojenie, ktoré ma napadá. Zvonku vyzerá decentne vo fialovej farbe s peknou maskou, chrómovými doplnkami a štýlovými svetlami. Vnútro mi pripadá nielen štýlovo, ale aj športovo. Hlavne dierované, hliníkové pedále a malý volant určený do rúk asi všetkým ženám! Na vyhrievaných a anatomicky tvarovaných sedadlách sa sedelo pohodlne a veru ani na dlhšej ceste ma nebolel chrbát. Jazdilo sa mi s manuálnou prevodovkou  dobre, protože ja vždy musím cítiť a žiť s autom…na naftovej 208-čke sa išlo jemne, plynulo a zároveň to zvádlo aj prudké zrýchlenie. 208-čka má všetko, čo by moderné auto malo mať. Zabudované GPS, tempomat, klimatizáciu, veľmi citlivé brzdy aj spojka. Ovládanie radia na volante mi prišlo pohodlné, vo vnútri sa čierna koža prelínala so sivou, krásne na pohľad. Tá vôňa novoty auta, tak to milujem. Naozaj som si na  tomto aute jazdu vychutnávala. Prekvapil ma dostatočne priestranný kufor. Sklopením deleného operadla zadného sedadla sa priestor ešte zväčil. Aj keď je to trojdverák, tak v aute sa pohodlne zvezú aj štyria pasažieri. Do konca nad hlavami sa môžu v noci pozerať na hviezdy cez panoramatickú strechu. Týmto modelom nepohrdnú ani muži pokiaľ nemajú výšku do dvoch metroch. Prikláňam sa, že ženám tento model je príjemným spoločníkom na spestrenie mnohokrát nudných dlhých cestách.

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode