Jediná som prežila…

08.01.2022 12:20

Mladá a charizmatická Michaela Hanzelová pomáha ľuďom sa resocializovať po autonehodách, pretože sama to zažila vo svojom živote a pomohlo jej to nájsť životnú cestu. Porozpravávala, ako relaxuje za volantom a ešte si vyskúšala novú Kiu Stonic… 

Pracovala si v advokátskej spoločnosti, keď ti skrsla myšlienka pomáhať ľuďom po nehodách…čo sa vlastne stalo?!

 

Začala som riešiť veci z minulosti, pretože som prežila tri ťažké nehody, ktoré ma v živote veľmi ovplyvnili, a tak som sa vybrala touto cestou. Mala som 16 rokov, keď som sa išla bicyklovať u babky po dedine a v jejcentre na cestnej komunikácii popri chodníku pre chodcoch, v tu dobu tam neboli žiadne cyklotrasy. Zrazil ma vodič, ktorý si ma nevšimol a preletela som mu cez jazdné auto. Samozrejme som mala zranenia, ktoré boli skoro nezlučiteľné so životom, ale zázrakom som prežila. Prvá pomoc mi nebola adekvátne poskytnutá a až následne v nemocnici. Bála som sa, že zostanem na vozíku a budem mať trvalé následky. Postup inštitúcií nebol adekvátny, moji rodičia dostavali malo informácií o zložitosti či už zranení alebo ako ďalej uchopiť a dostať ma do života späť bez následkov, nakoľko som mala operačný zákrok. Interakcia komunikácie bola veľmi zložitá v tej dobe ale oceňujem prácu lekárov ktorí ešte stále vedia čo znamená „Hippokratova prísaha“. Moje smerovanie následnými skúsenosťami bolo jasné, iba otázka času kedy.

Potom onedlho prišla druhá nehoda…

 

V deň stužkovej mojej sestry som cestovala diaľkovým autobusom za ňou do Bratislavy. Bohužiaľ vznikla kolízia s druhým autobusom, ktorá bola zapríčinená našim vodičom. Bolo nás 5 cestujúcich a z toho štyria boli v autobuse smrteľne zranení. Jediná som prežila.. Ostala som v bezvedomí a v kóme, na určitý čas som stratila pamäť a zrak. A do tretice všetko dobré, keď som išla konzultovať s lekármi moju nehodu, ktorá ma poznačila, do nášho rodinného auta narazil kamión! Polhodinu som została paralyzovaná. A to rozhodlo, že budem pomáhať svojimi službami ľuďom, ktorí mali nehody. Nerozlišujeme, kto je vinník alebo poškodený, ale ide o to, aby sa účastníci nehody znovu zaradili do normálneho kolobehu života. Bývajú psychické problémy a snažíme sa rozširovať spoluprácu aj so zdravotnými strediskami. Snažíme sa predchádzať kolíziam rôznymi kurzami, ktoré sú vhodné aj pre autoškoly. 

 

Je veľa takých ľudí, ktorí sa ocitli v takej situácii ako ty a chcú tvoje služby?

 

Volajú nám ľudia, ktorí sú už väčšinou prepustení do domáceho liečenia pýtajú sa, ako majú ďalej postupovať. My im dáme možnosti, čo ďalej. Veľakrát tam zaúraduje psychiater aĺebo lekárska nadštandarná starostlivosť, ktorá je hradená zo zdravotného poistenia a klient nič neplatí. Ak potrebujú veci riešiť cez právnikov, tak aj tu máme možnosť pomoci a riešime konzultácie a stretnutia zdarma. Naša spoločnosť spolupracuje v oblasti dopravných nehôd pre klientov so špičkovou advokátskou kanceláriou. V prípade súdneho procesu ma advokátska kancelária zmluvnú dohodu s klientom o percentuálnej odmene, ak bude úspešný výsledok. V prípade stretnutia s advokátskou kanceláriou je dohoda závislá od merita veci. Ako ku klientovi pristupovať?! Jednoducho im dať nejaký čas sa spamätať z danej situácie. Riešime to individuálne, lebo každý klient je iný a skúsenosti sú rôzne...lebo ide o ľudí zranených odovzdávam sa tomu srdcom a každým jedným zranením moja snaha mu pomôcť rastie.

Mala si nehodu z vlastnej viny?

Raz sa mi stalo, pani predo mnou mala nové auto a išla po ceste. Bola zelená, ale v tom klikla oranžová a ona zabrzdila. Myslela som si, že pôjde, ale nestalo sa tak. Narazila som do nej a ocitla som sa v jej zadnej časti auta. Pani dostala panický až hysterický šok, že som ju dokonca ukludňovala, že spíšeme protokol, zavoláme políciu. Ona si zavolala na pomoc svojho manžela a povedala mi, že po siedmych rokoch si kúpila nové auto a teraz ho má nabúrané. Nakoniec sa to celé vyriešilo cez povinne zmluvne poistnenie motorového vozidla a všetko dobre dopadlo. Určite je podstatne upovedomiť obe strany aby zbytočne nespanikárili ide vždy o plech najdôležitejši a najcennejši je život človeka, ktorý má nevyčisliteľnú hodnotu.

 

Na čo vodiči najčastejšie zabúdajú na cestách?

 

Všimla som si, že vodiči zabúdajú dávať blinkre, keď sa pripájajú z pruhu do pruhu. To mi naozaj vadí. Môžu z toho vzniknúť autonehody a je to zbytočné. Ani telefón do ruky nepatrí, pretože spôsobuje nepozornosť vodiča. Inak vodiči zabúdajú prezúvať pneumatiky, čo vidím tiež problém, keď je zla priľnavosť na vozovke. V zime na letných pneumatikách „šmyk“ v lete pri zimných pneumatikách výrazne sa zhoršuje ovladateľnosť vozidla.

Máš nejaký milý zážitok z tvojich ciest?

 

Za volantom relaxujem počúvaním hudby. Šarišské pesničky mi hučali v aute, keď vedľa mňa mal pán počúvať presne to isté cédečko. Začal trúbiť a upozorňoval, že počúvame to isté. Zasmiali sme sa a bolo to mile, keď som zbadala prešovskú špézetku. 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode