Je vôňa auta dôležitá ako vôňa ženy?

21.09.2011 15:16

Samozrejme, že áno! Výber  vône do auta nám niečo napovie o majiteľovi, ale aj majiteľke  automobilového miláčika. Voňavé autodoplnky sú najčastejšie kupovaným sortimentom. Po nasadnutí do áut nás veľakrát prekvapujú rôzne „vône“. Vodiči, ktorí sa pravidelne starajú o čistotu svojho auta nepotrebujú prerážať rôzne pachy.  Napriek tomu, mnohí vodiči využívajú možnosti  nákupu osviežovačov vzduchu.Výrobcovia všetkých druhov osviežovačov ponúkajú veľmi širokú škálu vôní. Obľúbenou vôňou je vanilková, kokosová, ale aj typ lesnej vône(borovicová)  a iné. Pre fajčiarov je na trhu špeciálna protitabaková vôňa, ktorá síce nevonia po ničom typickom, ale dokáže pohlcovať cigaretový dym a interiéru dodáva príjemnú arómu.

Typy osviežovačov
Stromček nie je iba v lese

Staršia generácia vodičov kedysi poznala klasický stromček, ktorý sa najčastejšie zavesil pod spätné zrkadlo. Dnes ho už vidíme aj na iných miestach ako je palubná doska či dokonca radiaca páka. Nemusíme si čítať žiadny návod, aby sme vedeli, že stromček vyťahujeme z obalu pomaly a postupne. Po otvorení zvyčajne nevydrží dlho a preto sú na trhu vyhľadávanejšie skôr fľaštičky alebo gélové osviežovače.

Fľaštičky
Možno mnohým príde na rozum kozmetika, vinotéka, ale stále sa „točíme“ v interiéri auta. Voňavú fľaštičku pripevníme zasunutím na mriežku ventilácie alebo pomocou špeciálneho držiaka. A zvolíme si intenzitu odparovania. Výhodou tohto typu je, že vôňa sa odparuje iba vtedy pokiaľ je zapnutá ventilácia. Úspornosť spočíva v tom, že v zaparkovanom aute bez zapnutej ventilácie sa nič neodparuje. Tieto osviežovače majú najdlhšiu životnosť  dokonca až dva mesiace.

Gélové osviežovače
Už tušíme, že to nie sú gély na „vlasy“, ale odparovacie.  Pomocou samolepiacej pásky ich pripevníme na vhodné miesto v aute a otočením navolíme intenzitu vône, ktorá sa odparuje z gélu. Na trhu kúpime viacero typov a tvarov, ktoré si môžeme prilepiť alebo zavesiť na ľubovoľné miesto. Najpredávanejším tvarom je koliesko. Tento typ osviežovačov je kombináciou jednoduchej inštalácie a regulácie vône. Podobne ako stromčeky majú však nižšiu životnosť kvôli neustálemu odparovaniu.

Kde ich kúpiť a za koľko?
Osviežovače vzduchu najčastejšie kúpite na čerpacích staniciach, v obchodoch s autodoplnkami, v špecializovaných autopredajniach alebo na internete.  Niekedy ich môžete dostať formou prezentu od rôznych firiem v rámci propagácie svojich výrobkov.
Cena voňavých osviežovačov sa pohybuje od 40 až 140 korún. Záleží od výrobcu a typu. Lacno sa dajú kúpiť aj na tržniciach, ale kvalita občas zodpovedá cene takého sortimentu.

Názor odborníka na aromatické vône v autách
MUDr. Blanka Kupková – alergolog-imunológ

Voňavé stromčeky sú menej agresívne ako gélové osviežovače, ktoré sa neustále odparujú. Častým používaním môžu byť niekedy aj zdraviu škodlivé. Ako lekár môžem  odporučiť skôr typ bylinkových vôní ,( eukalyptus alebo iné pohlcovače prachu.) Určite nie sú vhodné ópiové druhy vôní, ktoré síce pekne vôňajú, ale vdychovaním ich výpar môže vodič zaspávať. Vieme, čo môže narobiť taký mikrospánok pre vodiča motorového vozidla. Pri silnej intenzite vône sa môžu dostaviť  bolesti hlavy a spôsobiť nepozornosť v cestnej premávke. Agresívne vône neodporúčam alergikom, ktorým to poškodzuje nosovú sliznicu. Hlavne v peľovom období by alergici-vodiči nemali používať gélové osviežovače, ktoré im môžu zhoršiť ich zdravotný stav. Mali by používať gélové filtre pre alergikov alebo astmatikov. Nezábudať na  pravidelné vymieňanie filtrov, pretože aj prach je alergén!  Dôležitá je čistota a poriadok v aute.To platí aj pre fajčiarov v aute, kde dym tiež negatívne ovplyvňuje nielen vodiča, ale aj pasažierov.  Pre týchto vodičov preto odporúčam protitabakovú vôňu.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode